Het gemiddeld verbruik in België zegt niet alles
Wat als je binnenkort naar een nieuwe woning verhuist, of je situatie thuis sterk verandert (door bijvoorbeeld een renovatie of nestverlaters)? Welk energieverbruik mag je dan verwachten? Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin van 4 personen is zo’n 3.500 kWh per jaar, het gemiddeld aardgasverbruik zo’n 14.385 kWh. Dat leren ons de cijfers van de Vlaamse Energieregulator (VREG). Maar eigenlijk geven die cijfers slechts een ruwe indicatie. Je verbruik is namelijk afhankelijk van diverse factoren: je energiegedrag en gezinssamenstelling, type woning, verwarming én de toestellen die je gebruikt.
Je toekomstige energieverbruik inschatten, niet evident
Bovenstaande gemiddelden neem je best met een korrel zout, want jouw situatie kan helemaal anders zijn dan die van pakweg je buurman. Om te beginnen maakt het een groot verschil of je zonnepanelen hebt en op welke manier je je woning verwarmt.
- De invloed van zonnepanelen: Volgens de VREG en de Vlaamse netbeheerders is er gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit verbruikt per toegangspunt, een gemiddelde voor een gezin van 4. Gezinnen met zonnepanelen nemen een pak minder stroom af en trekken het gemiddelde dan ook flink naar beneden. Daarom ga je voor een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen beter uit van 4.500 kWh als jaarlijks elektriciteitsverbruik.
Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Download het gratis e-book en krijg tips voor je aankoop. - De invloed van aardgas als verwarmingsbron: Op vlak van aardgas zat het gemiddelde rond 14.385 kWh. Daar zitten ook gezinnen in die niet met aardgas, maar met elektriciteit verwarmen. Iemand die enkel een boiler aanstuurt en op aardgas kookt, verbruikt veel minder aardgas op jaarbasis. Een groot gezin dat zijn woning wel volledig op aardgas verwarmt, zal dus eerder naar een gasverbruik van 25.000 kWh of meer neigen.
Verschillende parameters bepalen je verbruik
Naast zonnepanelen en type verwarming: welke factoren beïnvloeden je energieverbruik? We overlopen ze samen met jou.
- Woning of appartement: Doorgaans is de oppervlakte van een appartement kleiner, waardoor je minder verbruikt. Ook het volume van een appartement is compacter en dus energiezuiniger.
- Ligging van je appartement: In een ingesloten appartement verbruik je minder energie dan in een penthouse.
- Bewoonbare oppervlakte: In een rijhuis met een bewoonbare oppervlakte van 95 m2 verbruik je een pak minder energie dan in een villa van 280 m2.
- Bouwjaar: Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat die niet goed geïsoleerd is. Dat betekent veel warmteverlies, en dus een hogere elektriciteitsrekening. Dit kun je opvangen door je oude woning grondig te renoveren én te isoleren.
- Goed of niet goed geïsoleerd: De hoeveelheid en het type isolatie spelen ook een rol.
- Architectuur van je woning: Heeft je woning grote glaspartijen? Dan gaat er wat meer energie verloren dan bij kleine ramen. Hetzelfde geldt voor de hoogte van je plafonds: hoe hoger, hoe meer energieverbruik.
- Bestemming van je woning: In een hoofdverblijf spendeer je meer uren en dus ook meer energie dan in een tweede verblijfplaats, zoals bijvoorbeeld een appartement aan zee.
- Aantal gezinsleden of inwoners: Een gezin van vier verbruikt meer dan een alleenstaande. Is er altijd iemand in huis? Of werkt er iemand van thuis uit? Dan stijgt het energieverbruik nog.
- Manier van verwarmen: Een verwarmingsinstallatie is een ware energievreter. Een traditionele ketel die ouder is dan tien jaar verbruikt veel meer dan een recente condensatieketel. Check hier of jouw cv-ketel aan vervanging toe is.
- Je comfort: Heb je een airco, zwembad of warmtepomp? Dan gaat je elektriciteitsverbruik een stuk hoger liggen dan gemiddeld.
- Je consumptiegedrag: Je gedrag bepaalt ook veel. Zet jij de thermostaat op 20°C? Of eerder op 22°C? Twee graden maakt echt een groot verschil. En staat de verwarming lager als er niemand thuis is?
- Ook zonnepanelen, een zonneboiler, rolluiken en een slimme thermostaat doen je flink wat energie besparen.
Van een goed ingeschat verbruik naar een ideaal voorschotbedrag
Als verbruiker betaal je – meestal maandelijks – vaste voorschotbedragen voor je energie. Je energieleverancier berekent die voorschotten aan de hand van je werkelijke verbruik. Die krijgt hij eenmaal per jaar door via een meteropname door je netbeheerder.
Wanneer je naar een nieuwe woning verhuist, heb je nog geen historisch verbruik om rekening mee te houden. Daarom is het van groot belang meteen vanaf de start je meterstanden regelmatig in te geven. Het is pas na een volledig jaar dat je écht goed zicht krijgt op je werkelijk verbruik.
Lees hier over het belang van een ideaal voorschotbedrag en waarom je best regelmatig je meterstanden ingeeft. Niet te missen advies in turbulente energiemarkttijden.
Verhuis je weldra? Vergeet zeker niet om je je energiecontracten tijdig over te zetten naar je nieuw adres. Lees hier hoe je dat best aanpakt. Meer nuttige verhuistips vind je in deze gratis digitale verhuisgids mét checklist. Een must-have voor een stressvrije verhuis!