Vast of variabel energiecontract: kies slim en bespaar

Gepubliceerd op

Ook op zoek naar manieren om je energiekosten te verlagen? Dan kan je meer doen dan enkel je energieverbruik verminderen. Ook door slim te kiezen tussen een vast of variabel energiecontract kan je je energiekosten drukken. Op de lange termijn kan het soort contract immers een grote invloed hebben op je energiefactuur. Ontdek welk type contract het beste bij je verbruiksgewoonten past, een vast of een variabel energietarief, en check meteen jouw prijs

Vast of variabel tarief: wat is het verschil?

Bij het afsluiten van een energiecontract krijg je de keuze tussen vaste of variabele energietarieven. Het is belangrijk dat je een weloverwogen beslissing maakt. Maar wat houden deze termen nu eigenlijk in?

 • Vast tarief: Bij een contract met een vast tarief blijft de prijs per kilowattuur (kWh) gedurende de volledige contractperiode ongewijzigd.  
 • Variabel tarief: Bij een contract met een variabel tarief kan de prijs gedurende de looptijd stijgen of dalen, afhankelijk van de internationale marktprijzen voor stroom en aardgas.

Wat betekent dit voor jou?

 • Bij een vast tarief blijf je gedurende de contractduur (meestal 1 jaar) dezelfde prijs betalen aan je energieleverancier. Schommelingen in de marktprijzen hebben in die periode geen invloed op je factuur. Dit is een voordeel als je begint met het contract wanneer de prijzen voordelig zijn, want je behoudt dan het voordelige tarief gedurende de looptijd. Bij het vernieuwen van je energiecontract spelen de marktprijzen van dát moment opnieuw een rol.

  Een vast tarief biedt zekerheid en beschermt je tegen onverwachte prijsstijgingen. Je weet precies welke prijs je gedurende de hele contractperiode betaalt. Maar houd er rekening mee dat je niet profiteert van eventuele prijsdalingen.
   
 • Bij een variabel tarief werkt het anders. Op verschillende momenten gedurende het jaar wordt je energieprijs bepaald op basis van de dan geldende marktprijzen. Heel eenvoudig uitgelegd: als energieprijzen sterk dalen, profiteer je daarvan. Maar je voelt ook de stijging als de prijzen omhoog gaan. Je merkt deze effecten wel pas aan het einde van het jaar wanneer je je jaarafrekening ontvangt. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet mee. (Tenzij je voor een maandelijkse afrekening kiest: meer info daarover lees je hier).

  Met een variabel tarief neem je dus meer risico. Wanneer energieprijzen dalen, betaal je minder. Maar als de prijzen stijgen, betaal je meer.

Welke energietarieven kan ik kiezen?

De energiemarkt is voortdurend in beweging. Tijdens de energiecrisis werden vaste tarieven nauwelijks nog aangeboden. De afgelopen maanden zijn de marktprijzen gelukkig gedaald, waardoor meerdere energieleveranciers weer vaste contracten aanbieden. Luminus was de eerste om dit terug te doen en biedt sinds 1 januari 2023 opnieuw de keuze tussen vast en variabel. Dit geeft jou de vrijheid om het energietarief te kiezen dat het beste past bij jouw situatie. Een goed voorbeeld van een vast energietarief waarmee je verrassingen op je energierekening voorkomt, is Luminus Comfy.

Wat is nu de beste keuze voor jou?

Twijfel je nog tussen een vast en variabel energiecontract? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Wat vind jij belangrijker: zekerheid, of kans op lagere kosten?

Eigenschappen van een vast tarief

 • Je hebt zekerheid en bent voor een bepaalde periode beschermd tegen onverwachte prijsstijgingen.
 • Je weet gedurende de hele looptijd van je contract precies welke prijs je betaalt, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Je geniet gedurende een jaar van een vaste prijs op een niveau dat vergelijkbaar is met vooroorlogse prijzen.
 • Als je vóór de energiecrisis al een vast contract had, kan je nu opnieuw een vast contract afsluiten tegen een vergelijkbaar tarief en je hoge maandelijkse voorschotfactuur verlagen.
 • In tijden van prijsinstabiliteit is een variabel energiecontract niet altijd de meest voordelige keuze.

Eigenschappen van een variabel tarief

 • De schommelende energieprijzen beïnvloeden je energiefactuur.  
 • De exacte totale kosten van je variabele energieprijs worden pas duidelijk bij de jaarafrekening.
 • Bij dalende of stabiele prijzen op de energiemarkt kan je sneller profiteren van lagere kosten.
 • Dit tarief brengt meer risico met zich mee door de onzekerheid van prijsschommelingen.

Kortom, een vast tarief biedt voorspelbaarheid en stabiliteit, terwijl een variabel tarief meer flexibiliteit biedt bij dalende energieprijzen. Je keuze hangt af van je bereidheid om risico te nemen, je financiële situatie en je verwachtingen van de energiemarkt.

Het is slim om je contract regelmatig te vergelijken met marktaanbiedingen, bijvoorbeeld jaarlijks en vooral als de prijzen dalen. Let op de vaste vergoedingen en vermijd contracten met hoge vaste kosten, vooral als deze volledig in rekening worden gebracht als je vroegtijdig je contract wijzigt.

Overweeg zorgvuldig de voor- en nadelen van beide tariefopties voordat je een beslissing neemt. Graag een prijsinschatting op maat, zonder enige verplichting? Ontdek hier alle Luminus-energietarieven voor gas en elektriciteit (zowel vast als variabel). Je kan direct je prijs berekenen, zelfs als je nog geen klant bent bij Luminus.