Getest: verlaag actief je energiekosten dankzij Luminus EnergyControl Monitor

30/10/2023

De energieprijzen mogen dan wel gedaald zijn, ze blijven hoog. Hoe profiteer je maximaal van je energie? Met Luminus EnergyControl Monitor, een handige energiemonitoringdienst, krijg je alle inzichten die je nodig hebt om je energieverbruik beter te begrijpen en onder controle te houden. Moeilijk? Welnee! Je koppelt een ‘dongle’ (een klein apparaatje) aan je digitale meter en voilà: de gegevens worden via je digitale meter naar de Luminus Monitor app gestuurd. Zo’n 30.000 Luminus-klanten gingen er al mee aan de slag. We vroegen enkele gebruikers naar hun ervaringen en wat blijkt: energie besparen was nog nooit zo makkelijk. Gianni, Laura en Henny vertellen je er verderop alles over. 

De voordelen van Luminus EnergyControl Monitor

Wie een digitale meter heeft en in Vlaanderen woont, kan zijn verbruik checken via de toepassing MijnFluvius. Waarom zou je dan kiezen voor een extra energiemonitoringdienst?

Wel, Luminus EnergyControl Monitor gaat veel verder dan historische of oppervlakkige gegevens. Je krijgt gedetailleerde en real time inzichten in je verbruik, gekoppeld aan je energietarief. Zo ontdek je waar je bespaarpotentieel zit en ervaar je metéén het effect van je inspanningen. Dat maakt wel degelijk een verschil. Gemiddeld genomen zorgt een energiemonitoringsysteem zoals EnergyControl Monitor voor een besparing tussen 5% en 15%. Maar er is meer.

We zetten de voordelen op een rij:

  • Volg je precieze verbruik in real time: Controleer hoeveel energie je apparaten samen verbruiken, hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom de oplaadsessie van je elektrische wagen verbruikt. Je ontdekt meteen ook welke besparingskansen je kan benutten. Én je ziet het effect van de acties die je onderneemt. Zo gaat energie besparen haast moeiteloos.
  • Voorkom torenhoge energierekeningen: EnergyControl Monitor toont je exact hoeveel je verbruikt en hoeveel euro je daarvoor betaalt op basis van jouw energietarief. Je kan meteen ingrijpen om je jaarrekening onder controle te houden.
  • Ontmasker de energievreters bij je thuis: Dankzij de inzichten spoor je vlot alle verborgen energievreters op. En je ontdekt het meteen als je toestellen plots meer verbruiken door nood aan onderhoud of reparaties.
  • Vermijd hoge nettarieven: Onder het capaciteitstarief is het belangrijk om niet te veel energie te verbruiken op éénzelfde moment. Met EnergyControl Monitor kan je je maximale verbruikspiek instellen en word je verwittigd wanneer je die nadert. Zo kan je meteen actie ondernemen en vermijd je extra netkosten.
  • Profiteer maximaal van je zonnepanelen: De energieproductie van je zonnepanelen, je zelfverbruik en injectie op het net worden in detail bijgehouden. Je ontdekt wanneer je zonnepanelen het meeste produceren, zodat je bijvoorbeeld meteen je vaatwasser kan inschakelen om die energie te gebruiken.

Iets voor jou? Ontdek hier hoe je Luminus EnergyControl Monitor activeert in 5 stappen.

Belangrijk om te weten: Om de dienst Luminus EnergyControl Monitor te kunnen gebruiken heb je een digitale meter nodig. Heb jij nog een analoge meter? Ontdek dan hier wanneer jouw digitale meter wordt geplaatst. Wil je het graag sneller, vraag dan nu je digitale meter aan. In Vlaanderen is deze aanvraag gratis.

EnergyControl Monitor: gebruikers delen hun ervaringen 

Hoe bevalt de dienst EnergyControl Monitor? Welke voordelen ervaar je, en hoe helpt het jou energie besparen? We vroegen het aan enkele gebruikers. 

Laura: “Ik heb mijn energiekosten en voorschotten sterk kunnen verlagen.” 

Toen Laura in de lente van 2022 van EnergyControl Monitor hoorde, is ze meteen gesprongen. “Sindsdien kan ik precies zien wanneer we het meeste energie verbruiken en waar er sluipverbruik is. Hierdoor hebben we het afgelopen jaar verschillende aanpassingen gedaan. We hebben een toestelletje geplaatst om de zwembadfilter te regelen, slimme lampen en verlichtingssensoren geïnstalleerd én onze verbruiksgewoonten verbeterd." 

Met de Luminus Monitor app zag Laura verschillende manieren om te besparen. "Hij waarschuwde bijvoorbeeld toen de vaatwasser en de droger tegelijk actief waren waardoor ons energieverbruik piekte. Nu weet ik dat ik op bewolkte dagen het gebruik van deze apparaten beter kan spreiden."

Door bewuster met energie om te gaan, kon ze haar verbruik en energiekosten verlagen. "Vroeger voelde het alsof ik niet echt grip had op mijn verbruik, vooral omdat we veel energie van onze zonnepanelen gebruikten. Maar nu zijn we bezig om dit verder te verbeteren, waardoor ik mijn energiekosten en voorschotten sterk heb kunnen verlagen."

Gianni: “We profiteren nu maximaal van onze zelfopgewekte energie”

Gianni heeft sinds juni 2021 een digitale meter. Daar voegde hij in november 2022 Luminus EnergyControl Monitor aan toe. “De dienst helpt vooral ons om ons energieverbruik efficiënter te maken, wat direct kosten bespaart. Dit is vooral handig omdat we onze woning met mazout verwarmen en alleen elektriciteitskosten hebben."

Bijna elke dag bekijkt Gianni zijn energieverbruik, de opbrengst van zijn zonnepanelen en de kosten. "Het is bijna een verslaving!", geeft hij toe. "Met de EnergyControl Monitor kan ik tot op de minuut volgen hoeveel energie onze panelen terug op het net injecteren als we niets verbruiken. Ik heb geleerd dat we onze wasmachine en droogkast beter in de namiddag kunnen gebruiken, omdat we dan het meeste profiteren van onze eigen opgewekte energie."

Henny: “Een aanrader als je bewust met je energie wil omgaan.” 

Sinds de installatie van zijn zonnepanelen in 2018 heeft Henny een digitale meter. "Met grote energieverbruikers zoals een hybride wagen, droger en oven is het handig om op het juiste moment energie te gebruiken. Als je zo elke dag één euro bespaart, levert dat op jaarbasis een mooie winst op. Daarom vind ik de Luminus EnergyControl Monitor echt een aanrader. Ik zie nu live hoeveel ik betaal voor energie. Erg handig!"

Henny geeft toe dat hij eerst aarzelde. "Het leek me dubbel om te betalen voor een bespaarsysteem, maar dat bleek onterecht. De voordelen maken het zeker de moeite waard. Via de app krijg je een duidelijk overzicht van je verbruik en kosten per dag, week, maand en jaar. Dat motiveert om je verbruik te verminderen. Je ziet meteen het effect van kleine aanpassingen, zoals de verwarming een beetje lager zetten of die eerder uitschakelen voordat je gaat slapen."

“Ook interessant is dat de Monitor aangeeft hoeveel je zelfconsumptie bedraagt”, voegt hij toe. “Dan begrijp je ook waarom zonnepanelen zo’n goede investering zijn. Als je dus bewust met energie en je energiekosten wil omgaan, is de Energy Control Monitor een geweldige hulp.”

Wat kost Luminus EnergyControl Monitor? 

Voor eenmalig 24,99 euro (de kostprijs van de dongle) en een maandelijks abonnement van 2,95 euro kan je al genieten van deze dienst. Profiteer nu van de tijdelijke kortingsactie en krijg de eerste drie maanden gratis. Je kan trouwens op ieder moment kosteloos uitschrijven. 

Wil jij ook leren uit je verbruik en gericht energie besparen? Met Luminus EnergyControl Monitor krijg je alle inzichten die je daarvoor nodig hebt. Het effect van je inspanningen volg je op in de Monitor app, wanneer en waar je wil. Zo ben je steeds perfect op de hoogte van je winst. Activeer hier Luminus EnergyControl Monitor en profiteer van de tijdelijke kortingsactie. 

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.