De digitale energiemeter: 10 voordelen voor jou als consument

08/04/2023

Nog geen digitale energiemeter in huis? Sowieso komt er ook een in jouw woning. En wel op korte termijn, want tegen 2024 moet 80% van de woningen in Vlaanderen een digitale meter hebben. Lees hier meer over de uitrol. Wat mag je verwachten van de digitale meter? Welke voordelen heeft die ten opzichte van de klassieke, analoge meter? En wat hebben zonnepaneleneigenaars precies te winnen? We zochten het voor je uit.

Cruciale tool in de strijd tegen klimaatverandering

De digitale meter is in opmars, en dat niet alleen in België. Meterproducenten wereldwijd zijn al overgestapt op digitale meters. Analoge meters worden nauwelijks nog geproduceerd. De digitalisering van energiemeters is dan ook een niet te stoppen, internationale evolutie. Vanwaar deze globale switch? De digitale meter is veel slimmer dan de analoge meter, maar bovenal een belangrijk hulpmiddel op weg naar een klimaatneutrale toekomst.

Hoe helpt de digitale meter? Om de klimaatverandering tegen te gaan, schakelen we met z’n allen over van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, zoals groene stroom, al dan niet uit zonnepanelen. Met de digitale meter volg je je energieverbruik op en maak je de overstap naar andere energievormen zo voordelig mogelijk.

Kortom: dankzij de digitale meter kunnen we slimmer, bewuster en zuiniger omgaan met energie. Een must om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te kunnen behalen.

Voordelen voor consumenten en zonnepanelen eigenaars

De digitale meter is dus een goede zaak voor het klimaat. Maar hij heeft ook belangrijke voordelen voor je agenda, je comfort én je budget. Ken jij ze allemaal?

De voordelen van de digitale meter op een rij

1. Bespaar tijd dankzij automatische meteropnames

Ook zo’n hekel aan administratieve rompslomp? Een digitale meter betekent een stuk minder gedoe. Je meterstand wordt automatisch opgenomen en doorgestuurd naar de netbeheerder. Er moet dus niemand meer langskomen om je meterstand op te nemen. Gedaan met thuisblijven voor de meteropnemer! Ook moet je zelf geen meterstanden meer doorgeven. En je privacy? Dat zit wel goed. Je gegevens zijn beveiligd en jij blijft de eigenaar van je verbruiksgegevens.

2. Meer inzicht in je verbruik

Een digitale energiemeter is een slimme meter. Via de online toepassing check je vlot hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo kan je je verbruik bijsturen, waardoor je bespaart op je energiefactuur. Naast je elektriciteits- en aardgasverbruik, kan je ook de opname en injectie van je zonnepanelen meten. Staat er een pijltje boven P-? Dan stuur je elektriciteit terug het net op. Als P+ aangeduid is, verbruik je elektriciteit van het net.

Welke meterstanden kan je aflezen met een digitale meter?

  1. Verbruik tijdens dagtarief
  2. Verbruik tijdens nachttarief
  3. Geïnjecteerde stroom aan dagtarief (voor eigenaars van zonnepanelen)
  4. Geïnjecteerde stroom aan nachttarief (voor eigenaars van zonnepanelen)

Maar er is meer. Met een digitale meter wordt het mogelijk om je energieverbruik te monitoren. Met een energiemonitoring app of systeem ben je steeds perfect op de hoogte van je energieverbruik, weet je precies wat je grootverbruikers zijn en leer je of het tijd is om voor nieuwe toestellen met een lager verbruik te gaan.

3. Vergoedingen voor stroom die je op het net zet

Heb je zonnepanelen en voorziet je energietarief een injectievergoeding? Dan word je vergoed voor elke zelf opgewekte kWh aan stroom die je terug op het net stuurt. Als Luminus-klant geniet je hier sowieso van, want bij al hun stroomcontracten zit dit automatisch inbegrepen (als enige energieleverancier!). Met een analoge meter kan je geen injectievergoeding krijgen, omdat je injectie met een analoge meter niet meetbaar is.

Lees meer over het ontvangen van injectievergoedingen in het gratis e-book zonnepanelen.

4. Terugkerende besparingen door slim verbruik

Door je energieverbruik goed in de gaten te houden, verbruik je slimmer. Je vaatwasser of wasmachine die opstart wanneer de stroom het goedkoopst is, of wanneer je zonnepanelen het productiefst zijn? Superhandig, en goed voor een besparing tussen de 5% en 15% op je energiefactuur. 

De smaak te pakken? Ontdek dankzij een gerichte vragenlijst tal van oplossingen op maat om minder te verbruiken. Inclusief persoonlijk energiebesparingsplan!

5. Voorkom energieverspilling

Heb je slimme huishoudtoestellen? Sommige monitoringsystemen of -applicaties kunnen onregelmatigheden detecteren. Zo vermijd je energieverspilling, maar het zorgt ook voor gemoedsrust. Want je weet: die kookplaat heb je weldegelijk uitgezet voor je naar je afspraakje vertrok. Daar hoef je voortaan niet meer aan te twijfelen.

6. Afsluiten en (her)aansluiten is goedkoper

Het afsluiten of aansluiten van een slimme meter kan eenvoudig vanop afstand. Hierdoor vallen de hoge kosten voor het af- en aansluiten grotendeels weg. Je verhuist of verandert van energieleverancier? Dan kan de netbeheerder via de digitale meter de juiste meterstand achterhalen.

7. Stap vlot over naar een ander soort tarief

Je hebt een dag- en nachttarief, maar wil liever één tarief? Of andersom? Dankzij de digitale meter doe je snel de switch. Daar waar er met een analoge meter techniekers nodig zijn, lukt dit bij je digitaal exemplaar gewoon vanop afstand. Makkelijk en snel.

8. Verlaag actief je energiekosten dankzij Luminus EnergyControl Monitor

Als je in Vlaanderen woont en een digitale meter hebt, kan je aan slag met  EnergyControl Monitor. Dat is de oplossing voor energiemonitoring van Luminus. Met de dongle die je in de P1-poort van je digitale meter plugt én de bijbehorende applicatie, kan je je energieverbruik in real time volgen. Je krijgt inzicht in je kosten en notificaties wanneer je verbruik piekt. Zo kan je gericht stappen zetten om energie te besparen. Bovendien zie je meteen heel concreet het effect van je inspanningen. Ontdek alle voordelen van deze dienst en leer hoe je je inschrijft met korting.

9. Klaar voor het capaciteitstarief

Op 1 januari 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd in Vlaanderen. Dat is een nieuw tariefsysteem voor netkosten voor elektriciteit. Je betaalt niet langer netkosten op basis van hoeveel je verbruikt (in kilowattuur), maar op basis van hoe zwaar je het elektriciteitsnet op hetzelfde moment belast (vermogenspieken). Hoe beter je je verbruik spreidt, hoe lager je netkosten. Ontdek 5 tips om gebruikspieken te vermijden.

Zonder digitale meter krijg je geen info over je verbruikspieken, en kan je er ook niet op inspelen. De digitale meter wordt dus alleen maar belangrijker, want die kan nauwkeurig aangeven wat op een bepaald moment het beschikbare vermogen is. Is er veel vermogen beschikbaar, dan word je beloond met een lager nettarief.

10. Help verdere prijsstijgingen beperken

Digitale meters leveren de nodige data aan de netbeheerders om de netten slim te beheren en gericht te investeren. Zonder digitale meters zouden er veel meer netinvesteringen in kabels en apparatuur nodig zijn. Die kunnen nu grotendeels vermeden worden. Dat is voordelig voor elke Vlaming. Want hoe efficiënter het netbeheer, hoe kleiner de impact op onze energiefactuur.

Wil je zelf aan het stuur van je energieverbruik en -productie zitten? Dan is de digitale meter voor jou een onmisbare tool. Meteropnames gaan automatisch en je krijgt een gedetailleerd zicht op je elektriciteits- en gasverbruik. Dankzij de inzichten kan je besparen in alle comfort, extra profiteren van je zonnepanelen en slim omspringen met het capaciteitstarief. Tegelijk maak je mee het verschil in de strijd tegen de klimaatverandering. Duurzaam bezig!

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.