Een energieneutraal huis, wat is dat?
Je hoort het begrip ‘energieneutraal huis’ vaak voorbijkomen. Een energieneutraal huis is een huis dat gemiddeld geen energie verbruikt. De hoeveelheid energie die wordt opgewekt door het huis, wordt ook zelf verbruikt door het huis. Onderaan de streep kom je dus uit dat je geen energie hebt verbruikt. Er staat dus nul op de meter, vandaar dat een energieneutraal huis ook wel nul-op-de-meter wordt genoemd.
1. Zonnepanelen
De eerste stap richting een energieneutraal huis, is door zonnepanelen op het huis te laten installeren. Zonnepanelen zijn namelijk dé manier om groene energie op te kunnen wekken die je vervolgens zelf kunt verbruiken. Hiermee bereik je dus het nul-op-de-meter-effect, waardoor je flink wat geld kunt besparen. Wil jij weten waar je de beste én goedkoopste zonnepanelen kunt aanschaffen? Neem een kijkje op Gaslicht.com en start de vergelijking meteen.
2. Isolatie
Het laten plaatsen van zonnepanelen is een stap in de goede richting, maar met alleen zonnepanelen creëer je geen energieneutraal huis. Het is namelijk ook belangrijk om naast het zelf opwekken van groene energie te investeren in isolatie. Denk bijvoorbeeld aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. Door deze delen van het huis te isoleren voorkom je dat warmte gauw verloren gaat. De warmte blijft langer hangen en er ontstaat een aangenaam binnenklimaat.
3. Triple glas
Een andere vorm van isoleren is het laten plaatsen van triple glas. Triple glas zal nog beter isoleren dan dubbel glas, aangezien er bij triple glas maar liefst drie glasplaten in het kozijn worden verwerkt. Dat betekent ook dat bij triple glas de warmte langer blijft hangen. Houd er wel rekening mee dat triple glas dikker en zwaarder zal zijn: het kozijn moet dit wel kunnen dragen.
4. Warmtepomp
Een energieneutraal huis gaat natuurlijk niet samen met een cv-ketel dat verwarmd wordt op gas. Het is belangrijk om te investeren in duurzame verwarming, zoals een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op stroom en zal door middel van warmte uit de lucht, grond of water jouw huis verwarmen. Bovendien zal je met een warmtepomp ook warm kunnen douchen zonder gas te hoeven verbruiken.