Energetisch renoveren: naar een hypermoderne woning met een gunstig E-peil

Gepubliceerd op 28 September 2021

Tegenwoordig renoveren velen onder ons graag oude woningen tot prachtige pareltjes. Maar hoe pak je dat aan? Waaraan moet je woning voldoen en hoe maximaliseer je het comfort en de waarde van een bestaande woning? Ontdek een grondige energetische renovatie: van E-peil F naar E-peil A met als resultaat een moderne, luxueuze woning, klaar voor een duurzame toekomst.

Een upgrade voor het E-peil: van F naar A

Simon en Kristin kochten een vrijstaande woning uit de jaren zeventig om ze grondig te renoveren en te vergroten. Wat vroeger een gedateerde villa was met veel aparte, donkere ruimtes, is nu een moderne woonst met grote glaspartijen, veel zonlicht, open ruimtes en alle comfort.

Niet alleen de indeling en de grootte wijzigden. De buitenschil werd grondig geïsoleerd en de technieken weren volledig vernieuwd. De verbouwers installeerden een dubbele flux ventilatiesysteem. Ze vervingen de oude mazoutketel en de elektrische boiler van 300 liter.

Hernieuwbare energie voor een duurzame toekomst

Kiezen voor hernieuwbare energie bij een grondige renovatie is vanzelfsprekend geworden. De energieprestatieregelgeving (EPB) verplicht trouwens om een minimum aandeel van de nodige energie uit groene energiebronnen te voorzien, bijvoorbeeld door middel van een duurzame en performante warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je verwarmingsinstallatie voldoet aan de hedendaagse noden en dat op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Bovendien stijgt de waarde van je woning.

Simon en Kristin beslisten dan ook meteen om het oude verwarmingssysteem te vervangen door een energiezuinige Daikin warmtepomp. Die gebruiken ze niet alleen voor de verwarming van hun woning, maar ook voor de koeling. Een groot bijkomend voordeel ten opzichte van de klassieke ketel, stippen ze aan. “In onze vorige woning hadden we vloerverwarming in combinatie met airconditioning in de slaapkamers. We wilden dat comfort ook zeer graag in ons nieuwe huis. De keuze voor een warmtepomp lag voor de hand, omdat ze verschillende functies combineert. Ze zorgt voor onze vloerverwarming en -koeling, voor het koelen en verwarmen van de slaapkamers én de productie van sanitair warm water.”

Om zelf in hun energieverbruik te voorzien, plannen de bouwheren ook zonnepanelen op hun dak. Nog een stap verder naar een duurzame toekomst.

Discrete eyecatcher voor een maximaal rendement

Voor de vloerverwarming en het sanitair warm water lieten ze de Altherma 3 lage temperatuur warmtepomp installeren. Voor de airconditioning viel de keuze op de Daikin 5MXM, met een seizoensrendement tot A+++ in koelmodus en A++ in verwarmingsmodus. Zoals de naam laat vermoeden, kan je er tot vijf verschillende binnenunits op aansluiten. De keuze viel hier op de Daikin Stylish Black wandmodellen, die met hun zwarte kleur een discrete eyecatcher vormen in het moderne interieur. Deze toestellen blinken niet alleen uit door hun prachtig en compact design, de geïntegreerde geavanceerde technologieën zorgen ook voor de beste resultaten en een betrouwbare werking.

Voor maximaal comfort en absolute gebruiksvriendelijkheid zijn de geïnstalleerde Daikin airconditioning- en verwarmingssystemen vanop afstand regelbaar met de Daikin Residential Controller. Heel gebruiksvriendelijk, klinkt het bij de bouwheren. “We regelen onze temperatuur van overal en op elk moment, kunnen tijdschema’s instellen en ook het energieverbruik opvolgen. En wat ook heel handig is: het systeem is compatibel met Niko Home Control. Voor ons is dit de kers op de taart.”

Sta je ook voor een energetische renovatie? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Daikin of ga langs in het Daikin Experience Center in Gent of Wavre en ontdek hoe jij ook jouw comfort kan doen stijgen en je energiefactuur doen dalen.