Ga je bouwen? Kies voor betonbouw en geniet van je energiezuinige woning met moderne uitstraling

18/09/2023

Droom je van een energiezuinige nieuwbouwwoning in een strakke, moderne look? Dan is betonbouw zeker het overwegen waard. Hoe komt het dat woningen in beton zo energiezuinig zijn? We vertellen je er graag meer over. 

Energiezuinige nieuwbouwwoningen

Steeds meer bouwheren bouwen een energiezuinige woning. Niet alleen om de ecologische voetafdruk te verkleinen, maar vooral ook om te besparen op energiekosten. In elk bouwsysteem wordt hier tegenwoordig wel rekening gehouden door dik te isoleren, een warmtepomp te installeren, zonnepanelen te installeren, enzovoort. Toch doen woningen in beton het beter dan andere bouwsystemen. Wat zijn de voordelen van dit beproefde bouwmateriaal?

Betonbouw voor uitmuntende energieprestaties

Betonnen prefab woningen zijn energiezuiniger dan traditioneel gemetste woningen en dat om twee belangrijke eigenschappen: de hoge thermische inertie van het beton zelf, en de luchtdichtheid van het bouwsysteem. Die elementen zorgen voor een gunstig E-peil en S-peil. Maar wat betekenen deze termen precies?

Thermische inertie

Wanneer iets een hoge thermische inertie heeft, neemt het de warmte goed op. Beton heeft een hogere thermische inertie dan bijvoorbeeld houtskelet. Het neemt de warmte van buiten traag op en geeft die later weer geleidelijk af. Hierdoor kan de temperatuur in de leefruimtes binnen behouden worden op 22 graden. Ook wanneer het buiten 30 graden is, geraakt je betonnen prefabwoning niet oververhit.

Luchtdichtheid

Deze betonwoningen worden luchtdicht gebouwd waardoor er geen koude lucht in de winter kan binnendringen. Met een luchtdichtheidstest of blowerdoortest kan je testen hoe luchtdicht een woning is. Dit is niet verplicht, maar aangeraden. Hierbij wordt de woning in onderdruk en overdruk gezet en wordt het aantal luchtspleten gemeten.

E-peil

Wat is het E-peil waar men het zo vaak over heeft? Dit is een score die uitdrukt hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager deze score is, hoe energiezuiniger de woning is. Het is afhankelijk van de keuzes die je als klant maakt. De ene investering heeft een gunstiger effect dan de andere. Vergelijk bijvoorbeeld de prestaties van zonneschermen ten opzichte van zonwerend glas. Of het effect van (extra) zonnepanelen. Laat je door een professional begeleiden bij het maken van de beste keuze.

De betonnen prefabwoningen van CONCRETE HOUSE presteren enorm goed op vlak van thermische inertie en luchtdichtheid. Hun klanten kunnen hiervan meespreken, de woningen hebben bijna altijd een E-peil lager dan 10 en zijn dus enorm energiezuinig. Bekijk hier enkele realisaties.

S-peil

Naast het E-peil spreekt men ook vaak over het S-peil. Om het S-peil te berekenen, houdt men alleen rekening met het gebouw en haar bouwschil. Hoe dik zijn de muren en het dak geïsoleerd, hoe zijn de ramen georiënteerd, is er zonwering voorzien, …? Dit is belangrijk want een goed ontworpen woning die goed geïsoleerd is en goed georiënteerd is, levert je een gunstig S-peil op. Het S-peil van nieuwbouwwoningen moeten onder de 28 zijn, met de betonnen woningen van CONCRETE HOUSE haal je makkelijk een S-peil tot 25 en zelfs 20.

Ventilatie in een betonnen woning

Luchtdichtheid en ventilatie gaan hand in hand. Kies daarom een goed ventilatiesysteem om de luchtkwaliteit in je woning op peil te houden. In een nieuwbouwwoning is een ventilatiesysteem D verplicht. Dit zorgt er gecontroleerd voor dat er genoeg verse lucht de woning binnenkomt en dat er evenveel verbruikte lucht naar buitengaat. Bovendien recupereert zo’n ventilatiesysteem de warme lucht waardoor je bespaart op je energiefactuur.

Energiezuinige technieken

Naast een energiezuinig gebouwde woning vul je best ook aan met energiezuinige technieken zoals warmtepompen, zonnepanelen, ventilatiesystemen, batterijen, … Ook hiervoor mag je rekenen op de expertise van CONCRETE HOUSE. De professionals van Concretechnics stellen je de beste systemen voor die een goede, slimme investering op lange termijn zullen zijn.

Energiezuinige woningen in de toekomst

De BEN-woningen in beton zijn sowieso al geschikt voor de toekomst. Bij CONCRETE HOUSE zorgen ze sowieso voor een betere isolatie dan de vereiste minima. Als je een voorspelling zou mogen doen over de toekomst, dan is er naar isolatie van de bouwschil of beglazing misschien niet meer zoveel winst te boeken, omdat de woningen al enorm energiezuinig zijn. De grote uitdaging in de toekomst zal de energiemanagement zijn, het verspreiden van de energielast zoals het gebruik van batterijen, en het vermijden van piekverbruiken.

Interesse in een strakke, energiezuinige woning in beton? Doe alvast wat inspiratie op. Bekijk enkele realisaties, download het kijkboek of bezoek de kijkwoningen. Nog meer weten? Download de gratis infobrochure of stel je vraag over betonbouw aan CONCRETE HOUSE.

In samenwerking met Concrete House

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.