Besparen op je energiekosten? Verbouw en woon duurzamer en energie-efficiënt

De energiekostprijzen zijn snel en fiks gestegen, waardoor de eindafrekening voor energie voor veel mensen een zware dobber dreigt te worden. De Vlaamse regering heeft daarom enkele maatregelen getroffen. Maar daarnaast het is ook verstandig om je eigen energieverbruik onder de loep te nemen en naar de toekomst toe enkele aanpassingen door te voeren om zo je energiekosten te beperken. We zetten enkele tips en mustreads voor je op een rijtje.
Snelle prijsstijgingen
Je energiefactuur
Je energierekening bestaat uit 40% energiekosten, nettarieven waarvan 37% voor elektriciteit en 19% voor aardgas en heffingen waarvan 19% op elektriciteit en 20% op gas. De recente stijging van je energiefactuur wordt veroorzaakt door een stijging van de energiekosten.
Oorzaak prijsstijgingen
Hoe komt het dat de energiekosten zo hoog zijn? De belangrijkste reden is de enorme vraag naar energie doordat de economie terug opleeft na corona. Er is meer vraag dan aanbod, waardoor de prijzen stijgen. Heb je een energiecontract met vast tarief, dan kan de stijgende prijs niet naar jou als consument worden doorgerekend. Heb je echter een variabel energiecontract, dat dus de energieprijzen volgt, dan kan dit wel. De eindafrekening kan hierdoor wel eens hoog uitvallen. Bovendien zullen, de energieprijzen, afhankelijk van hoe streng de winter is (gasprijs), nog meer de hoogte kunnen ingaan.
Sommige energieleveranciers verhogen de nieuwe voorschotfacturen of vragen die voor bestaande contracten aan te passen, kleine leveranciers bieden zelfs tijdelijk geen vaste energiecontracten meer aan.
Maatregelen Vlaamse overheid
Door 200 miljoen euro heffingen uit de energiefactuur te halen, wordt volgend jaar de energiefactuur voor elk Vlaams gezin met zo’n 50 euro verlaagd. Voor mensen met een sociaal tarief komt er een verlenging van de uitbreiding en wordt er een korting van 80 euro voorzien. Dit doet de regering onder andere door de kosten van de openbare dienstverplichtingen (zoals straatverlichting) van de netbeheerder eenmalig uit de factuur te halen. De 21% btw die hier op gehoffen wordt, verdwijnt dus ook uit de factuur. Bovendien worden midden volgend jaar bepaalde premies, bijvoorbeeld de aardgasaansluiting bij een nieuwe woning, die via de elektriciteitsfactuur betaald worden geschrapt.
Verlaag zelf je energiefactuur
Dat de Vlaamse overheid maatregelen treft om de energiefactuur te laten zakken is - onder het mom van: alle beetjes helpen - een pluspunt. Maar je kunt ook zelf actie ondernemen door sowieso je energieverbruik binnen te perken te houden. Dit levert je in de toekomst alleen maar voordelen op. Wat kun je zelf doen? Enkele tips:
(Her)bekijk je energiecontract
Vooral mensen met een variabel energiecontract zijn de dupe van de stijgende energieprijzen. Wil je bij de eindafrekening een minder zware factuur betalen, dan kun je, als je dat wil, je voorschot aanpassen zodat de rekening minder zwaar wordt. Maar misschien loont het ook om je energiecontract zelf onder de loep te nemen en energiecontracten te vergelijken. Check ook even of je geen recht hebt op het sociaal tarief. Lees meer over het slim kiezen van je energieleverancier.
Lees ook: Zo optimaliseer je je energieverbruik voor meer controle over je kosten
Monitor je verbruik met huisautomatisering
Dankzij huisautomatisering weet je precies wanneer je wat en hoeveel energie je verbruikt op momenten wanneer het nodig is maar ook op de momenten dat je energie verspilt. Hierdoor kun je je zelfconsumptie aanpassen en het piekverbruik beter beheren. Handig wanneer we in Vlaanderen binnenkort overstappen naar het capaciteitstarief. Hoe minder elektriciteit je verbruikt, hoe minder energiekosten je zal betalen.
Lees ook:
Energie besparen en zuinig verwarmen anno 2021: ontdek onze tips.
Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?
Bouw energievriendelijk
Kies je voor nieuwbouw, dan ben je sowieso verplicht om bepaalde vastgelegde eisen op vlak van isolatie, ventilatie, energiezuinigheid (E-peil) na te leven. Bij nieuwbouw is een maximum E-peil van E30 voor 2021 vastgelegd. Lees meer over het E-peil. Ook zijn er minimumeisen voor het halen van energie uit hernieuwbare energiebronnen. Deze eisen zijn vastgelegd in de EPB-eisen.
Lees ook: Een woning bouwen? Hieraan moet je denken bij het kiezen van je verwarming.
Kies voor BENOveren
Heb je een oude of verouderde woning gekocht? Mogelijk gaat er dan veel energie onnodig verloren via niet, of slecht, geïsoleerde delen. Renoveren is goed, maar BENOveren is beter. Hierdoor maak je je woning klaar voor de toekomst en probeer je de ambities van het Renovatiepact van 2050 na te streven. Zo verlaag je je energieverbruik, beperk je de CO2-uitstoot en haal je je energiefactuur naar beneden. Positief voor je portemonnee en het milieu! Ga je voor een grondige energiezuinige renovatie, vergeet dan niet dat er hier ook EPB-eisen zijn die je verplicht moet naleven.
Isoleren = key
Eén van de BENOvatie-ingrepen die je kunt (laten) doen is je woning zo goed mogelijk isoleren. Pak daarom het dak, de muren, de vloer, het schrijnwerk van je woning aan. Via de BENOvatietest, een handige tool van MijnBENOvatie kom je te weten wat je nog kunt aanpassen en krijg je tips over hoe dit te doen. Denk bij isolatie ook aan ventilatie. Een goed geïsoleerde én geventileerde woning zorgt immers voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Doe de BENOvatietest en lees meer over renovaties die je helpen besparen op je energiefactuur.
Vernieuwen van technieken
Je woning isoleren op verschillende punten is een stap in de goede richting. Maar ook het aanpakken van verouderde technieken is een must. Je kunt je huidige verwarming- en/of elektriciteitsinstallatie vernieuwen of inzetten op nieuwe en duurzamere energiebronnen. Ook je waterverbruik kun je verduurzamen door regenwater op te vangen en te hergebruiken.
Vervang je cv-ketel
Heb je een condenserende stookolieketel? Dan is dit in ieder geval een betere optie dan een oude stookolieketel want deze recupereert de warmte van de rookgassen. Bovendien combineert zo’n installatie ook prima met hernieuwbare energie en zijn er oplossingen in de maak waarbij biobrandstoffen gebruikt kunnen worden. Lees er hier meer over. Wil je echter een stookolieketel kopen terwijl er aardgas in je straat ligt? Dan zal dit vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk zijn. Enkel herstellingen zouden dan nog toegestaan zijn. Dit werd 20 oktober 2021 aangekondigd. Hierover hoor je later ongetwijfeld meer.
Verwarm je woning met gas? Dan kun je besparen door je oude cv-ketel te vervangen door een nieuwe gascondensatieketel. Bovendien kun je hiermee ook een premie scoren. Ook kun je je gasinstallatie combineren met hernieuwbare energie en haal je je voordeel uit het installeren van een slimme thermostaat en een regelmatig onderhoud van je gasketel. Ontdek de 6 tips voor een lagere energiefactuur wanneer je verwarmt op gas.
Lees ook: De hybride gasketel: energiezuinig en toekomstproof verwarmen zonder risico’s
Kan je woning niet worden aangesloten op het aardgasnetwerk? Dan kun je ook kiezen voor propaangas. Ook dit type gas kan worden gecombineerd met een hernieuwbaar energiesysteem. Lees hier hoe propaangas een rol kan spelen in duurzaam bouwen.
Kies voor hernieuwbare energiebronnen
Je kunt kiezen voor hernieuwbare energiebronnen om zo elektriciteit in je woning op te wekken of je woning te verwarmen en koelen. Pak je dit slim aan, dan kun je ook hiermee besparen.
Zonne-energie is een nuttige hernieuwbare energiebron die we met zonnepanelen en zonneboilers kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit of verwarmd sanitair water.
Energie uit lucht-, water- of aardwarmte verzameld door je warmtepomp kun je ook inzetten om energiezuinig te verwarmen of elektriciteit op te wekken.
Combineer zonnepanelen met een thuisbatterij
Zonnepanelen werken het best wanneer het licht is of de zon schijnt. In een ideale wereld kun je de opgewekte energie op dat moment ook verbruiken. Maar vaak is het zo dat de zonnepanelen energie opwekken wanneer je niet thuis bent. Een thuisbatterij kan hiervoor de oplossing zijn. Hiermee sla je de gratis zonne-energie op en gebruik je de energie op een later moment. Bovendien injecteer je zo minder op het elektriciteitsnet en bespaar je hier op kosten. Ontdek of zonnepanelen gecombineerd met een thuisbatterij rendabel zijn voor jou. Lees ook meer over de plaatsing van een thuisbatterij.
Warmtepomp (met zonnepanelen)
Is je woning voldoende geïsoleerd, dan is een warmtepomp zeker het overwegen waard. Het haalt energie uit natuurlijke, gratis energiebronnen zoals water-, lucht- en aardwarmte. Hiermee kun je zelf energie produceren, je woning energiezuinig verwarmen, koelen en van sanitair water voorzien. Combineer een warmtepomp met zonnepanelen en gebruik de groen opgewekte stroom om je warmtepomp aan te drijven. Zo heb je minder elektriciteit van het net nodig en bespaar je hierop.
Lees meer over het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen..
Lees ook:
Deze duurzame verwarmingsoplossingen zijn een upgrade voor je woning.
Op je energiefactuur besparen? Kies voor een warmtepomp.
Warmtepomp en radiatoren: moet ik mijn bestaande radiatoren vervangen?