Tip 1: Investeer in goede isolatie
Een goed geïsoleerde werkplaats helpt je om de binnentemperatuur stabiel te houden. Hierdoor kun je energie besparen op zowel de verwarming als de koeling. Zorg ervoor dat de muren, vloeren en het dak van je werkplaats goed geïsoleerd zijn en controleer op tocht rond ramen en deuren. Het aanbrengen van tochtstrips en het dichten van kieren zijn eenvoudige manieren om je werkplaats energiezuiniger te maken.
Tip 2: Maak optimaal gebruik van natuurlijk daglicht
Het maximaliseren van natuurlijk daglicht kan je energieverbruik aanzienlijk doen afnemen, omdat de behoefte aan kunstlicht afneemt. Overweeg het plaatsen van grote ramen, lichtkoepels of lichtstraten om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Daarnaast kun je gebruikmaken van muren en vloeren met lichte kleuren om het daglicht verder te verspreiden. Als je kiest voor meer glas dien je wel te kiezen voor energiezuinige beglazing.
Tip 3: Installeer een snellooppoort
Een snellooppoort is een uitstekende manier om energie te besparen. Deze poorten openen en sluiten veel sneller dan traditionele sectionaalpoorten, waardoor de hoeveelheid warmte die verloren gaat tijdens het openen en sluiten van de poort aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien verbetert een snellooppoort de efficiëntie van je werkplaats door de wachttijd bij het in- en uitrijden te verkorten. Andere voordelen van een snellooppoort zijn de verhoogde veiligheid en het verminderen van tocht en stof in je werkruimte. Het is wel belangrijk dat er wordt gekozen voor een goed geïsoleerde poort, bijvoorbeeld een BMP snellooppoort. Afhankelijk van de toepassing kunnen deze poorten zelfs worden uitgerust met een luchtgordijn om energieverlies tegen te gaan.
Tip 4: Kies voor energiezuinige verlichting
De verlichting in een werkruimte is vaak verouderd. Met name oude tl-lampen komen nog relatief veel voor. Overweeg om ze te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Er bestaan speciale led-tl-lampen die de oude tl-buizen een-op-een kunnen vervangen. Zeker indien de tl-buis stuk is, is de overschakeling naar de ledvariant aan te raden. Ledverlichting verbruikt namelijk aanzienlijk minder energie en heeft een langere levensduur, waardoor je op termijn kosten zal besparen. Overweeg ook het installeren van bewegingssensoren of timers, zodat de verlichting alleen wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is.
Tip 5: Onderhoud je verwarmings- en koelsystemen
Regelmatig onderhoud van je verwarmings- en koelsystemen zorgt ervoor dat ze efficiënt blijven werken en minder energie verbruiken. Controleer en reinig filters, leidingen en ventilatoren en laat je systemen periodiek nakijken door een professional. Hetzelfde geldt over een ventilatiesysteem. Indien je nog niet over een ventilatiesysteem beschikt, kan het zeker een goed idee zijn om hierin te investeren. Zo voorkom je vochtproblemen. Bij de vervanging van een warmte- of koelsysteem is een warmtepomp dan weer te overwegen.