Voorkom verrassingen, start je BEN-woning met een duidelijk financieel plan

10/08/2023

Als je wil BEN-bouwen, begin je uiteraard met het correct inschatten van je budget. Maar zelfs al sta je er financieel goed voor, is de kans groot dat je een lening zal moeten afsluiten. Wacht niet tot de plannen van je huis al getekend zijn alvorens met de bank te gaan praten. Weet ruim op voorhand wat het totale kostenplaatje wordt. Zo weet je hoe je er financieel voor staat, ben je goed voorbereid, en kun je voorzien dat je na de maandelijkse afbetaling van je krediet nog genoeg geld over om comfortabel te leven. Wil je ook BEN-bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!

Hoe je BEN-woning financieren?

BEN-bouwen is altijd een verstandige keuze. Zo verlaag je namelijk je energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Bovendien kun je een beroep doen op een korting op de onroerende voorheffing.

BEN-bouwen kan met elk budget maar het spreekt voor zich dat er steeds een bepaald kapitaal zal moeten worden ingelegd en dat je dus wellicht op zoek zal moeten gaan naar een hypotecaire lening, ook wel woonkrediet genoemd, om de bouw van je BEN-woning te financieren.

Een woonkrediet afsluiten

Met een woonkrediet leen je bij een kredietverstrekker – meestal is dat een bank - een bepaalde som geld waarmee je je project kan realiseren. Die lening betaal je op vaste tijdstippen terug. Gemiddeld lopen zo’n leningen 20 jaar.

Wanneer je een woonkrediet afsluit, moet je aan de bank de nodige garanties geven. In de meeste gevallen gebeurt dat via een hypothecaire inschrijving. Je woning dient dan als onderpand van de lening. Voor die inschrijving moet je langs bij de notaris die hiervoor een akte opstelt. De kosten van de notaris en zijn ereloon moet je in principe met eigen middelen betalen.

Wat houdt een hypothecaire lening in?

Je leent een bepaald bedrag tegen een vaste of variabele intrestvoet.

  • Een vaste intrestvoet verandert niet gedurende de hele looptijd van het krediet. Zo’n intrestvoet is aan te raden als de rente laag staat. Dan behoud je dezelfde intrestvoet gedurende de hele periode dat je krediet loopt.
  • Een variabele rentevoet kan bijvoorbeeld elk jaar of elke vijf jaar stijgen of dalen, binnen een vooraf vastgelegde marge. Een stijging is altijd beperkt tot een vooraf bepaald percentage (bijvoorbeeld 3%, bij jaarlijks herzienbare formules gelimiteerd tot maximum 1% per jaar de eerste drie jaar) en kan nooit hoger oplopen dan het dubbele van de oorspronkelijke intrestvoet.

Welk bedrag kan je lenen om je droom waar te maken?

Wil je een woning bouwen en daarvoor een hypothecair krediet aangaan, dan zal de bank berekenen welk bedrag je kunt lenen. Daarvoor neemt ze verschillende factoren in aanmerking, waaronder:

  • je terugbetalingscapaciteit
  • het deel van de aankoop dat je zelf financiert (met eigen geld)
  • de geschatte waarde van de grond die je wil kopen of de woning die je wil bouwen
  • de waarborgen die je kan geven

Via de kredietsimulator van AXA Bank of de kredietsimulator van Crelan krijg je een idee van wat je kan lenen voor je woonkrediet. Deze simulatie is louter informatief en niet bindend voor de klant of AXA Bank. Maar zo krijg je toch al een beter zicht op je mogelijkheden. 

Bereken zelf het financiële totaalplaatje van jouw BEN-woning

Je wil bouwen? Fantastisch idee! Waag de sprong! Maar die sprong is toch veiliger als je weet hoe ver je kan springen. Ken je wel het financiële totaalplaatje? Dat is niet zo evident, zo blijkt uit een enquête die AXA Bank uitvoerde bij 1.000 Belgen tussen 22 en de 35 jaar. De helft van de bevraagden geeft aan dat ze geen duidelijk zicht heeft op alle kosten die bij de bouw van een eigen woning komen kijken. En slechts 1 op 3 kan een correcte inschatting maken van het ‘reservepotje’ dat ze opzij moet kunnen houden. Worden vaak over het hoofd gezien: de kosten voor de brandverzekering, de dossierkosten bij de bank, de kosten voor de schuldsaldoverzekering, de registratierechten en de notariskosten.

Twee jaar geleden lanceerde AXA Bank haar online tool ‘kopen of huren?’ Nu is daar een online simulatietool bijgekomen: “wat kan ik kopen?” Hiermee is het mogelijk je financiële mogelijkheden in te schatten en zelf het financiële totaalplaatje te berekenen.

De simulatietools op www.axabank.be zijn beschikbaar voor zowel klanten als niet-klanten. Klanten kunnen in homebanking nog een stap verder gaan en een financieel plan inclusief gepersonaliseerd tarief berekenen. Daarna kunnen ze met een bankagent een afspraak maken voor uitgebreid financieel advies.

Nog vragen? Neem contact op met de agent van het AXA Bankkantoor in je buurt.

Ook op crelan.be/woonplannen vind je een handige simulator die op basis van je gegevens een inschatting maakt hoeveel je kan uitgeven aan de aankoop van je woning, en hoeveel de extra kosten zullen bedragen.

De simulatietools op www.axabank.be en op www.crelan.be zijn beschikbaar voor zowel klanten als niet-klanten. Klanten kunnen in homebanking nog een stap verder gaan en een financieel plan inclusief gepersonaliseerd tarief berekenen. Daarna kunnen ze met een bankagent een afspraak maken voor uitgebreid financieel advies.

Meer weten? Neem contact op met de agent van het AXA Bank- of Crelan-kantoor in je buurt.

Let op geld lenen kost ook geld

Het woonkrediet is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.
Kredietgever: Crelan en AXA Bank Belgium nv (deel van de Crelan Groep) - Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht

In samenwerking met www.iedereenben.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.