Betaalbaar BEN-bouwen: zo pak je het aan

Gepubliceerd op

In Vlaanderen moet sinds 1 januari 2021 elke nieuwbouwwoning aan de BEN-normen voldoen. Maar het bouwen van een energieneutrale woning moet wel betaalbaar blijven. Hoe pak je dit aan? Een goede voorbereiding waarbij je van meet af aan de kosten zoveel mogelijk drukt, je de handen eventueel zelf uit de mouwen steken, de website www.iedereenBEN.be vooraf te raadplegen. Hier loodst coach BEN je door alle stappen van het bouwproces. Krijg alvast enkele tips.

Het ontwerp: compact, slim en eenvoudig

De kostprijs van een woning is recht evenredig met de bewoonbare oppervlakte ervan. Hoe kleiner een huis, hoe minder materiaal ervoor nodig is, en hoe minder vierkante meter je zal moeten verwarmen en onderhouden. Beperk de oppervlakte daarom tot wat je echt nodig hebt, en probeer elke ruimte optimaal te benutten. Wees creatief. In een kinderkamer kan je bijvoorbeeld met behulp van een uitklapbaar bed in de kast een extra logeerplek maken. En in je woonkamer of keuken kan je vaak ook een bureautje kwijt.

Vraag je architect om alle leidingen en aflopen van wc’s, badkamer en keuken zoveel mogelijk te groeperen. Zo bespaar je vele meters aan materialen.

Ook de vorm van de buitenschil bepaalt de prijs van een nieuwbouw. Een strak, kubusvormig ontwerp kost aanzienlijk minder aan grondstoffen en werkuren dan een woning met inhammen of elementen die uit de gevel springen.

Beperk de raamoppervlakte

Vele, hoge glaspartijen bieden veel voordelen. Zo haal je er onder andere een maximum aan daglicht mee binnen. Maar glaspartijen zijn over het algemeen duurder dan traditionele constructies in metselwerk. Ook houd je best rekening met onderhoudskosten, zoals periodieke reiniging door een gespecialiseerd bedrijf.

Wil je het S-peil zo laag mogelijk houden, dan beperk je, zeker aan de noordkant van je woning, het aantal grote ramen. Aan de zuid- en westkant mogen de ramen iets ruimer zijn, maar dan moet je die zeker combineren met profielen met thermische versterking in een goed isolerend materiaal, met een goede luchtdichtheid en met zonwering. Richtinggevend is een raamoppervlakte van maximaal 30 procent van de totale vloeroppervlakte.

Sluit slimme compromissen

Bespaar niet op isolatie, je verwarmings- en ventilatiesysteem. Dit zijn niet de zaken die een huis bouwen duurder maken dan verwacht, maar wel de inrichting en de afwerking. Zit je krap bij kas, kies dan goedkopere materialen of voorlopige oplossingen.

Zo is een trap in beuk veel betaalbaarder dan eentje in eik, stralen sommige keramische tegels evenveel klasse uit als dure natuursteen, is laminaat eeb budgetvriendelijk alternatief voor parket, kan je goedkope schilderdeuren later nog vervangen door duurdere exemplaren, en kan je gerust hier en daar een peertje laten hangen tot je budget het toelaat om design lichtarmaturen te kopen. Ook de keuken van je dromen kan je een tijd uitstellen. Start bijvoorbeeld met eenvoudige, vrijstaande kasten en koop niet meteen de duurste toestellen.

Ga voor doe-het-zelf

Als je handig bent, en voldoende gemotiveerd, kan je flink wat besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Denk aan dakisolatie, schilderen en behangen, of het plaatsen van gipsplaten. Bij sommige firma’s kan je terecht voor zelfbouwpakketten met, naast alle onderdelen, gedetailleerde montageplannen en instructievideo’s om zelf je verwarming, elektriciteit, ventilatie of sanitair te installeren.

Maar opgelet: zelf doen is niet altijd lonend. Veel hangt af van je bekwaamheid, het soort werken dat je wil uitvoeren, en het gereedschap dat je nodig hebt. Als je zelf materialen koopt, moet je 21 % btw betalen (een aannemer betaalt 6 %), en je zal nooit dezelfde kortingen krijgen als de aannemer.

Waag je in elk geval nooit aan werken die gevaarlijk zijn (zoals dakwerken) of die streng zijn gereglementeerd (zoals gas). Ook het metselen van dragende muren of het verwerken van dure materialen laat je het best over aan vaklui.

Raadpleeg www.IedereenBen.be

Bijna-energieneutraal bouwen betekent in de eerste plaats dat de hele bouwschil van een woning voldoende dik en correct is geïsoleerd, zonder onderbrekingen. Verder moet efficiënt en gecontroleerd worden geventileerd, mag je slechts een minimale hoeveelheid energie gebruiken voor verwarming, warm water en desnoods koeling, en moet de resterende vraag naar energie zoveel mogelijk worden ingevuld met de eigen productie van hernieuwbare energie. Ook moet er extra aandacht gaan naar de luchtdichtheid en oplossingen tegen oververhitting.

Klinkt dat ingewikkeld? Wil je weten hoe je aan al deze BEN-eisen moet voldoen, of zoek je praktische tips? Surf dan naar www.IedereenBEN.be. Hier loodst coach BEN je doorheen alle aspecten van het bouwproces: van 'dak en vloer', over 'buitenmuren', 'glas, ramen en deuren', 'ventilatie' en 'verwarming en hernieuwbare energie' tot ‘luchtdichting’. Bij elk van die stappen krijg je informatie over mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips... Doen!

   

standaard