Doe-het-zelf tips voor de startende (ver)bouwer

Gepubliceerd op 05 August 2019
Doe het zelf
Doe het zelf

Voor veel (ver)bouwers is de vakantie hét moment om zelf de handen uit de mouwen te steken en stevig door te werken. Zo spaar je heel wat geld uit. Voor je er meteen invliegt, lees eerst onze algemene doe-het-zelf tips.

 

Schuilt er een doe-het-zelver in jou?

Doe-het-zelf heeft zijn voordelen, je kunt er heel wat geld mee uitsparen. Maar helaas zijn velen geroepen en weinigen uitverkoren. Bouwen en verbouwen vraagt veel tijd en energie. Ga je zelf aan de slag? Ken dan je sterktes maar ook je tekortkomingen. Volg je interesses. Heb je van een bepaalde klus geen kaas gegeten? Vraag hulp, volg een opleiding of schakel een specialist in.

Wees voorbereid

Zin om te beginnen? Bij doe-het-zelf komt er ook denkwerk aan te pas. Stel een planning op zodat je weet in welke richting je gaat. Concrete taken met concrete datums. Zo werk je het efficiëntst. Doe je zelf enkele taken en laat je de rest door aannemers doen? Hou dan de tijd in de gaten zodat jouw klussen niet hun plannen hinderen. Natuurlijk kan je planning door elkaar geschud worden. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en zoek een oplossing. 

Ken de structuur van je woning

Ben je van plan je woning te strippen en moeten er enkele muurtjes weg? Iedereen kan afbreken. Toch? Maar voordat je als een gek met je sloophamer begint te zwaaien, weet je best hoe je woning is opgebouwd. Wat zijn draagmuren, hoe zijn de funderingen, … Bij structurele aanpassingen zijn een architect en een stabiliteitsingenieur nodig. Roep dus zeker hun hulp in. Je wilt toch niet dat je huis als een kaartenhuisje in elkaar zakt? 

Omring je met hulp

Heb je een handige nonkel, een pientere neef of andere vrienden en familieleden die vrijwillig een handje willen toesteken? Dat is dan zeker mooi meegenomen. Gebruik hun kennis en kracht. Want vele handen maken het werk licht. Omring je met mensen die met de neus in dezelfde richting staan. Laat je vooral niet opjagen als er een meningsverschil is. Vergeet je ook niet voldoende te verzekeren. Zo ben jij en je hulp geholpen als er een ongeluk gebeurt.  

Bouwen met doe-het-zelfpakketten

Ben je handig en wil je enkele klussen zoals elektriciteit, sanitair en verwarming zelf doen? Maar heb je nog niet voldoende kennis? Dan hoef je het water niet opnieuw uit te vinden. Je kunt immers beroep doen op zelfbouwbedrijven. Zij bieden doe-het-zelfpakketten met begeleiding op maat aan. Zo krijg je de nodige handvaten om aan de slag te gaan en hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Handleidingen, opleidingen, doe-het-zelfvideo’s, materialen, enzovoort aan alles wordt gedacht. Zit je even vast? Dan kun je altijd op hun terugvallen.  

Steek zelf een handje toe 

Sommige aannemers bieden je de mogelijkheid om als bouwheer mee te werken op de werf. Je werkt dan bijvoorbeeld als knecht van de metser, helpen met materiaal aangeven, mortel mengen, enzovoort. Dit noemt ook wel ‘dienen’. Zo kun je besparen op manuren en heb je toch de expertise van een professional. 

Gun jezelf wat rust

De boog moet niet altijd gespannen staan. Ontspan dus op tijd tussen de werken door en neem geregeld een dagje vrij om de batterijen op te laden. Zo blijf je gemotiveerd en blijf je alert. 

Heb je zelf nog tips voor de beginnende doe-het-zelver? Laat het hieronder of op Facebook gerust weten.