Mag ik die muur uitbreken of niet?Een bouwingenieur weet raad

Gepubliceerd op
Mag ik die muur uitbreken of niet?
Mag ik die muur uitbreken of niet?

Wil je meer licht en een ruimtelijk gevoel in je woning? Of droom je van een open keuken? Dan kan het dat je een bepaalde muur liever ziet verdwijnen. Ons advies: schakel een ervaren bouwingenieur in voor je de sloophamer bovenhaalt!

Dragend of niet?

De hamvraag luidt: is de muur die je wil uitbreken een dragende muur? Indien niet, dan zit je normaalgezien safe. Maar bij een dragende muur moet je maatregelen nemen. Als je hem zomaar gaat slopen, loop je het risico dat je muren gaan barsten, of zelfs instorten. Dat wil je echt niet meemaken. Hoe voorkom je dergelijke rampscenario’s? Een goede raad: vraag advies aan een ervaren bouwingenieur.

Een dragende muur herkennen

Hoe herken je nu een dragende muur? Over het algemeen geldt: een buitenmuur of gevel is bijna altijd een dragende muur. En bij een aanbouw kan een buitenmuur een dragende binnenmuur zijn geworden. Liggen er draagbalken op of tegen de muur, ook dan kun je te maken hebben met een dragende muur. Opgelet, want vaak zitten de draagbalken onzichtbaar weggewerkt. Neem contact op met een bouwingenieur om zekerheid te krijgen. 

Win advies in

Niet zeker of het om een dragende muur gaat? Neem je bouwplannen erbij (indien beschikbaar), of beter nog: vraag het aan een specialist. Die zal je ook aangeven waar je allemaal op moet letten bij het doorbreken van de muur. Zo kun jij, of je ingehuurde vakman, met een gerust hart aan de slag. 

Stalen ligger

Een dragende muur kun je deels laten doorbreken. Maar dan moet je wel voor voldoende ondersteuning zorgen, bijvoorbeeld door stalen balken te gebruiken. Een specialist adviseert je graag over de beste aanpak. Zo ben je zeker van de juiste oplossing, met garantie. 

Hou het veilig

Wil je veilig een dragende muur verwijderen? Laat dan zeker een constructieberekening maken. Een ervaren stabiliteitsingenieur berekent hoe sterk de stalen ligger moet zijn om het gewicht van je woning veilig te verdelen. Hij houdt rekening met de veiligheid van de constructie, maar ook met de vervorming ervan. Erg belangrijk!

Schade voorkomen

Door zijn advies te volgen voorkom je dat er na verloop van tijd scheuren opduiken en je woning beschadigd raakt. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een woning onbewoonbaar verklaard wordt door het onbezonnen slopen van een draagmuur. Zo’n horrorscenario kun je gelukkig vermijden door een bouwingenieur in te schakelen. 

Open keuken

Wil je een muur wegbreken om een open keuken te realiseren? Een specialist geeft aan welke maatregelen je moet nemen voor een professioneel en duurzaam resultaat. Als je wil, komt hij nog een tweede (en derde!) keer langs tijdens de werken. Om te kijken of je goed bezig bent, om advies te geven, en om je vragen te beantwoorden. Handig! 

Hou rekening met leidingen

Tot slot nog een tip: vis zeker uit of er geen elektrische leidingen of waterleidingen door de muur lopen. Want die wil je niet beschadigen. Met een leidingzoeker spoor je snel elektrische leidingen op. Zo wordt het een stuk makkelijker om ze heel te houden.

Ga niet zomaar een muur uitbreken, maar bereid je goed voor. Win het advies in van een specialist, zo voorkom je schade aan je woning.