Sinds 2001 is ook de aanwezigheid van een veiligheidscoördinator vereist indien er verschillende aannemers tegelijkertijd op eenzelfde werf werken. Dit geldt zowel voor bouwwerken als voor grote renovatiewerken. De veiligheidscoördinator wordt aangeduid voordat de werf van start gaat.
De honoraria zijn ten laste van de bouwheer en variëren van 0,5 tot 2,5 procent. Het prijsverschil tussen verschillende veiligheidscoördinatoren kan dus groot zijn. We raden je dan ook aan om meerdere offertes aan te vragen.
De opdracht van een veiligheidscoördinator bestaat erin ongevallen te voorkomen. Hij heeft daarnaast de taak om de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen waarmee de bouwheer op de werf rekening moet houden, te coördineren in overeenstemming met de wettelijke voorschriften.
Een veiligheidscoördinator moet eveneens een dossier opstellen dat de uit te voeren werken, de resultaten van de risicoanalyse en de preventiemaatregelen beschrijft. Na een coördinatievergadering met alle partijen moet hij de bouwwerken opvolgen door werfbezoeken te organiseren.