Registratierechten

Hoeveel bedragen de registratierechten voor een onroerend goed?

14/07/2016

Wie een woning, een appartement of een bouwgrond koopt, kan er niet onderuit: bovenop de aankoopsom moet je verkoop- of registratierechten betalen. Die verschillen van gewest tot gewest. Weet ook dat je in bepaalde gevallen voordeel kan halen uit gunstmaatregelen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Registratierechten heten in de volksmond vaak het grote en het kleine beschrijf. Wat strijkt de fiscus daarmee op?

Groot beschrijf

In het Vlaams Gewest betaal je 10 procent registratierechten op de aankoopsom. Dit is het zogenaamde groot beschrijf. Anders is het gesteld in Brussel en Wallonië: zowel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als in het Waals Gewest hanteren ze een tarief van 12,5 procent.

Klein beschrijf

Door de aard van het onroerend goed kan je mogelijk aanspraak maken op gunstmaatregelen. Die zijn bijvoorbeeld van toepassing voor een bescheiden woning of een enige woning. Wie zo'n bescheiden woning koopt of bouwt, kan genieten van het verminderde tarief van 5 procent of het klein beschrijf. Opgelet: bij de aankoop van een bouwgrond betaal je altijd het normale tarief van 10 procent. Bouw je later op die grond een bescheiden woning, dan kan je een teruggave van 5 procent ontvangen.

Abattement en bij-abattement

Als je geen andere woning of bouwgrond bezit, betaal je geen registratierechten op de eerste 15.000 euro van de aankoopsom. Je hebt dan recht op het abattement. Je slaat zelfs twee vliegen in één klap door voor die aankoop een hypothecaire lening aan te gaan. Want dankzij het bij-abattement steek je een bijkomende vrijstelling op zak.

Renovatie-abattement

Een pand kopen en renoveren dat niet meer dan vier jaar leegstond, verwaarloosd, ongeschikt of onbewoonbaar was, levert je eveneens een vermindering van de registratierechten op.

Meeneembaarheid van registratierechten

Verkoop je een woning of een bouwgrond waarop je al registratierechten hebt betaald? Lees dan even mee. Want onder bepaalde voorwaarden kan je deze aftrekken van de registratierechten die je op je nieuwe woning moet betalen. Dit noemt men de meeneembaarheid van registratierechten. Het bedrag dat je in mindering kan brengen, bedraagt maximaal 12.500 euro. Als je eerst je vorige woning verkoopt, verrekent de administratie het bedrag bij de aankoop van je volgende woonst. Verkoop je je oude woning na de aankoop van je nieuwe, dan worden de meeneembare registratierechten achteraf terugbetaald. Eerder betaalde aanvullende rechten of boetes kan je echter niet meenemen. De meeneembaarheid van registratierechten is ook niet te combineren met het abattement en het bij-abattement. Bekijk samen met je notaris welke vermindering jou het meeste voordeel biedt.

Foutje, bedankt!

Het komt al eens voor dat het bedrag van de geheven registratierechten fout is berekend. Dien dan zeker bezwaar in. Soms kan je op het ogenblik van de registratie nog niet aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet. Zodra dat wel het geval is, doe je er goed aan een verzoekschrift tot teruggave in te dienen.

Registratierechten

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.