De hypotheeklening: welke notariskosten mag ik verwachten?

04/06/2020

Wanneer je een huis koopt, gaat er zo’n 6% à 13% van de verkoopprijs naar je notaris. Impressed? Weet dan dat er slechts zo'n 1% van de verkoopprijs naar het loon van de notaris gaat. Wat valt er allemaal onder de notariskosten en hoe bereken je deze voor jouw project? Een overzicht!

Wat zijn notariskosten?

Heb je een eigen woning gevonden, dan moet je je aankoop bij een notaris laten vastleggen in een akte. Maar de tussenkomst van de notaris gaat verder dan dat. Hij/zij waakt erover dat alle nodige attesten voorhanden zijn, zodat je aankoop vlot verloopt en staat je bij tijdens het aankoopproces. Daar staat tegenover dat je notariskosten betaalt. Maar wat verstaan we precies onder deze notariskosten? Concreet gaat het om drie verschillende kosten: de verkooprechten (ook wel registratierechten), het ereloon van de notaris en de aktekosten. We overlopen deze kosten samen met jou en geven aan hoe je ze kunt berekenen.

De verkooprechten of registratierechten

Wanneer je een woning (of bouwgrond) koopt, moet je verkooprechten betalen. De notaris stort deze verkooprechten door aan de fiscus. Het bedrag varieert naargelang de ligging van je woonst in Vlaanderen, Brussel of Wallonië, en naargelang het aantal kinderen dat je gezin rijk is. Omdat het percentage wettelijk is vastgelegd, maakt de keuze van je notaris hier geen verschil.

  • Vlaanderen: 6% (of 5% bij ingrijpende energetische renovatiewerken)
  • Wallonië: groot beschrijf: 12,5%, klein beschrijf: 6%
  • Brussels gewest: 12,5%

Bereken hier je hypothecair krediet en ontdek de bijkomende kosten voor jouw project. Afhankelijk van je antwoorden wordt er rekening gehouden met verschillende kortingen zoals verlaagde registratierechten, abattement, korting voor een bescheiden woning en korting omwille van kernstad of Vlaamse rand rond Brussel. Tip: vraag gratis je infobrochure aan en ontdek alles wat je moet weten over het hypothecair krediet.

De verkooprechten voor een eerste woning

Bij de aankoop van een eerste woning heb je in Vlaanderen recht op het voordeeltarief van 6% i.p.v. 10%. Daarbovenop kun je een korting van 5.600 euro krijgen op je registratierechten bij de aankoop van een eerste woning als de aankoopprijs 200.000 euro of minder bedraagt, of 220.000 euro als het pand gelegen is in de Vlaamse rand of een van de kernsteden. De voorwaarden om van deze voordelen te genieten: je moet binnen de twee jaar in je woning intrekken, je woning moet dienst doen als hoofdverblijfplaats én je moet er de volle eigendom van hebben. Goed om te weten: voor bouwgrond betaal je gewoon 10% verkooprechten. Hier geldt geen vrijstelling. Bereken hier je project rekening houdend met bovenstaande kortingen.

De verkooprechten voor een tweede woning

Wat met de verkooprechten wanneer je al een huis bezit? Je kunt de verkooprechten meenemen op voorwaarde dat er niet meer dan twee jaar zit tussen de twee aankopen. Het bedrag is begrensd op 12.500 euro. Lees meer over verkooprechten en krijg inzicht in het kostenplaatje van jouw lening.

Het ereloon van de notaris

Het ereloon van de notaris bedraagt steeds een bepaald percentage van de verkoopprijs van de woning. De grootorde daarvan schuift mee op met het totaalbedrag. Op een verkoopprijs van 200.000 euro betaal je ongeveer 2.164 euro aan erelonen. Het honorarium of ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd. In principe zouden de erelonen dus niet mogen verschillen. Bereken hier je hypothecair krediet en ontdek meteen hoeveel het ereloon van de notaris zou bedragen.

Aktekosten

Verder betaal je ook voor het opzoekwerk van de notaris. Sommige notarissen rekenen die kosten per lijn aan, anderen hanteren een gemiddelde voor alle dossiers samen. Je betaalt voor het schrijven van de aankoop, maar ook voor de opname van de hypothecaire lening in een notariële akte. Deze kosten omvatten de vergoeding voor het werk van de notaris en een reeks extra lasten, zoals het hypotheekrecht en het honorarium voor de hypotheekbewaarder. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van het kredietbedrag. De keuze van je notaris maakt hier geen verschil. Bereken hier je hypothecair krediet en ontdek hoeveel jij aan aktekosten zou betalen.

Hoeveel jij precies betaalt aan notariskosten, hangt af van diverse factoren. Simuleer hier je hypothecair krediet en krijg een overzicht van alle bijkomende kosten, waaronder de notariskosten. In één moeite maak je een afspraak voor advies over je financieel plan.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief