Níall McLaughlin Architects - Foto: Niall McLaughlin

Brick Award 24: ontdek verbluffende baksteenarchitectuur van internationale pioniers

11/06/2024

Benieuwd naar baanbrekende internationale projecten met baksteen? De winnende projecten van de architectuurprijs Brick Award tonen hoe dit veelzijdige materiaal grenzen verlegt. Uit 743 inzendingen uit 54 landen selecteerde een jury van gerenommeerde architecten vijf winnende projecten. Die laten zien hoe baksteen een sleutelrol kan spelen in duurzame en vernieuwende constructies. Ontdek hoe baksteen en innovatie samenkomen in architecturale meesterwerken.  

Brick Award stimuleert innovatie en uitmuntendheid

De tweejaarlijkse Brick Award, opgericht in 2004 door Wienerberger, wil innovatie en uitmuntendheid in baksteenarchitectuur bevorderen. De elfde editie, georganiseerd in Wenen, bevestigde opnieuw de relevantie en het potentieel van baksteen wereldwijd. Uit 50 genomineerden koos de jury winnende projecten in vijf categorieën, plus een hoofdprijswinnaar, op basis van esthetiek, duurzaamheid en innovatie.

Innovatieve oplossingen voor hedendaagse uitdagingen

Architecten staan voor enorme uitdagingen. Ze moeten ruimtes creëren die zowel onze impact op de planeet verminderen als ons beschermen tegen de effecten van klimaatverandering, terwijl ze woningen betaalbaarder moeten maken nu de kosten van levensonderhoud zijn gestegen.

De winnende projecten van de Brick Award illustreren hoe innovatieve denkers nieuwe manieren verkennen om materialen en structuren te benutten. Deze projecten, met hun esthetische en structurele kwaliteiten, zijn tastbare uitdrukkingen van het soort denken dat nodig is om deze uitdagingen aan te gaan.

Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger, benadrukt: ‘Van het besparen van middelen tot het bouwen in bestaande omgevingen, deze creatieve geesten vonden oplossingen door in te spelen op het nog steeds grote potentieel van baksteen. We zijn trots om deze pioniers te eren en te ondersteunen.’

Winnende projecten: van woonruimtes tot kunstinstallaties

Het prijzengeld van € 27.000 werd verdeeld onder de winnende projecten, met € 7.000 voor de hoofdprijswinnaar en € 5.000 voor elk van de andere vier categoriewinnaars. We stellen de winnaars aan je voor:

  • Hoofdprijs & ‘Sharing public spaces‘: De Britse studio Níall McLaughlin Architects kaapte de hoofdprijs weg met hun project International Rugby Experience, een tentoonstellings- en evenementencentrum in Limerick gewijd aan de rugbysport. Het ontwerp is geïnspireerd op de beroemde kerken van Limerick maar behoudt een moderne esthetiek, waardoor het gebouw past binnen de omgeving en die tegelijkertijd esthetisch verbetert.
  • ‘Feeling at home’: De Paraguayaanse studio Equipo de Arquitectura maakte in hun Intermediate House gebruik van gecomprimeerde aarde blokken, wat zorgt voor temperatuurregeling met lage uitstoot.
  • ‘Living together’: Het Argentijnse team van Estudio Arqtipo realiseerde een combinatie van tien wooneenheden op een smal hoekperceel, waarbij elke eenheid een private buitenruimte kreeg.
  • ‘Working together’: De samenwerkende Ierse studio's Grafton Architects en O'Mahony Pike Architects ontwierpen een nieuw hoofdkantoor voor de Electricity Supply Board of Ireland. Ze combineerden daarbij moderne bouwstandaarden met de historische esthetiek van Dublin.
  • ‘Building outside the box’: Deze prijs ging naar een gezamenlijk project van de studio's HANGHAR uit Spanje en PALMA uit Mexico. Voor een architectuur- en designfestival bouwden ze een tijdelijke artistieke bakstenen constructie getiteld Types of Spaces in een smalle doorgang in de Spaanse stad Logroño, die bezoekers door verschillende architecturale stijlen leidt.

Bekijk deze en andere genomineerde projecten op www.brickaward.com.

De jury 

De jury bestond uit vijf internationaal gerenommeerde architecten, waaronder de Belgische architecte Christine Conix (Conix RDBM Architects). Bekijk hier de volledige line-up.

Het ‘BRICK 24’ boek

Wienerberger publiceerde ‘BRICK 24’, een boek waarin de 50 genomineerde projecten en de winnende ontwerpen worden belicht. Het boek bevat ook vijf essays van internationale auteurs, en zet bouwmaterialen van klei in de schijnwerpers als tijdloos en perfect passend bij vooruitstrevende architectuur. Het boek ‘Brick 24’ is uitgegeven in samenwerking met Park Books.

Over Wienerberger

Wienerberger is een van de grootste producenten van keramische bouwmaterialen ter wereld. Het bedrijf innoveert voortdurend met intelligente bouwconcepten en totaaloplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Ontdek in het inspirerende magazine ‘Innovate.in.architecture 14‘ hoe duurzame en milieubewuste oplossingen perfect hand in hand kunnen gaan met hoogwaardige esthetiek. Download hier

Ondersteuning voor architecten  

Architecten kunnen rekenen op uitgebreide ondersteuning van Wienerberger, waaronder productinformatietechnische ondersteuninghandige toolsinspiratie en opleiding. Hun experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes voor je projecten. Ontdek ervaringen van architecten.

Benieuwd hoe Wienerberger jou kan ondersteunen bij je projecten? Neem dan zeker contact op of bezoek een showroom

Níall McLaughlin Architects - Foto: Niall McLaughlin
Equipo de Arquitectura - Foto: Federico Cairoli
Grafton Architects & O'Mahony Pike - Foto: Alice Clancy / Ste Murray / Ros Kavanagh
Grafton Architects & O'Mahony Pike - Foto: Alice Clancy / Ste Murray / Ros Kavanagh
Equipo de Arquitectura - Foto: Federico Cairoli
HANGHAR - Foto: Luis Diaz Diaz
Estudio Arqtipo - Foto: Federico Kulekdjian
In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.