Wat kost een architect?

11/11/2016

Er bestaan geen vaste tarieven voor het ereloon van de architect. Daarom maak je best van in het begin duidelijke en sluitende afspraken. Voor elke opdracht aan de architect moet je over het ereloon onderhandelen, waarbij je rekening houdt met de taken van de architect en de omvang van de opdracht.

Het ereloon kan berekend worden als een percentage van de kostprijs van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn, er kan een uurvergoeding worden overeengekomen of je kunt een combinatie van deze mogelijkheden afspreken. De betaling van het ereloon gebeurt gewoonlijk in schijven naargelang de werken vorderen.

Wat zit er in het takenpakket van de architect?

Een eerste groot onderscheid in de kostprijs van een architect zit hem in : "Wat moet de architect allemaal doen?"  Het ontwerp van de woning & de werfopvolging is wettelijk verplicht dus daar kan je niet buiten. Maar moet hij je ook begeleiden bij het indienen van je bouwaanvraag? Of moet hij op zoek gaan naar aannemers voor het uitvoeren van de werken?  Er zijn zoveel taken die moeten uitgevoerd worden voor het starten van de bouwwerken en tijdens de bouw zelf, dat dit een grote factor is voor het bepalen van de prijs van een architect.

Vast bedrag of toch beter een percentage?

Het eenvoudigste voor iedereen is dat er een vast bedrag op voorhand wordt afgesproken. Er wordt op voorhand bepaald hoeveel uur de architect ongeveer nodig heeft om alle taken uit te voeren, en dat wordt dan vermenigvuldigd met het uurloon van de architect.  Voor een nieuwbouw is dit meestal nog vrij eenvoudig te bepalen, maar voor een verbouwing wordt dit al iets helemaal anders.  Er kan al eens een lijk uit de kast vallen, je weet nooit wat je tegenkomt bij een verbouwing, en daarom zijn de meeste architecten niet zo happig om een vast bedrag te kleven op het uitwerken van een verbouwing.  Daar zal je vlugger zien dat er een percentage wordt genomen van de totale kostprijs van de verbouwing.  

Waar moet je rekening mee houden?

Zorg dat je op voorhand héél goed afspreekt welke taken de architect gaat uitvoeren voor welk bedrag. Dit is zeer belangrijk als je verschillende architecten met elkaar wil vergelijken en om achteraf geen verrassingen te krijgen.  

Kunnen we nu echt geen bedragen uitspreken?

Neen, dat gaat niet. De grote van het project, de moeilijkheidsgraad en het takenpakket zullen grotendeels bepalen hoeveel je moet betalen. Wil je op voorhand toch een schatting kunnen maken, reken dan voor een nieuwbouw ongeveer aan 6 à 7% op het bouwbudget, bij een verbouwing zal je al snel naar 11% tot 13 à 14% gaan.

 

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.