Architectuurstudenten UHasselt winnen Belgische voorronde ISOVER Multi-Comfort Student Contest

Om studenten architectuur ervaring te laten opdoen in het ontwerpen van gebouwen die voldoen aan de zogenaamde Multi-Comfort house-criteria, organiseert ISOVER, marktleider in isolatie, elk jaar de  internationale ISOVER Multi-Comfort Student Contest. De opdracht van dit jaar bestond in het ontwerpen van een Multi-Comfortwoonmodule in de Wit-Russische stad Brest. Aan de wedstrijd deden ook 5 teams studenten van de Universiteit Hasselt en de Hogeschool West-Vlaanderen mee. Vrijdag 22 april werden 3 studentes van de UHasselt verkozen als winnaars van de Belgische voorronde. 

Multi-Comfortabel in Brest

Via de jaarlijkse internationale ISOVER Multi-Comfort House Student Contest roept ISOVER onderwijsinstellingen en architectuurstudenten uit verschillende landen op om gebouwen of wijken te ontwerpen die beantwoorden aan 5 zogenaamde Multi-Comfort House-criteria: een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid.

De ISOVER Multi-Comfort House Student Contest bestaat uit 2 fases. In eerste instantie kiest elk van de deelnemende landen een winnend project uit. In een tweede fase wordt uit de verschillende ‘nationale’ winnaars de uiteindelijke internationale winnaar gekozen.

In de afgelopen maanden gingen drie teams studenten architectuur van de Universiteit Hasselt (UHasselt) en 2 teams bachelor Toegepaste Architectuur van de Hogeschool West-Vlaanderen (HoWest) de uitdaging aan om voor een specifiek terrein van 15 à 20 hectare in de stad Brest in Wit-Rusland (Belarus), vlakbij de Poolse grens,  een Multi-Comfortabele woonwijk te ontwerpen met faciliteiten voor openbare diensten, onderwijsinstellingen, commerciële en kantoorfaciliteiten, parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers… 

The woods are made for living   

Afgelopen vrijdag, 22 april, kozen ISOVER België, ir.-architect Toon Tweepenninckx van a33 bv – cvba en architect Bart Demeestere van Architecten Demeestere+Garmyn & Partners bvba het team Helena Vanderlinden, Angelique van den broek en Annelies Vekemans – 3 studentes van de Universiteit Hasselt – uit om tussen 25 en 28 mei naar Minsk te gaan en er met hun ontwerp, dat ze “These Woods are made for living’ doopten, mee te dingen naar een finaleplaats in de internationale ISOVER Multi-Comfort House Student Contest. 

“Alle 5 ontwerpen die we te zien kregen waren eigenlijk verbazingwekkend goed en verdienen alle lof”, aldus de jury. “Net zoals het enthousiasme van de deelnemende studenten alle lof verdient, want meedoen aan een wedstrijd in volle stage- of eindwerkperiode is qua timing niet zo ideaal natuurlijk.

Het concept dat de 3 studentes van UHasselt voorlegden – These woods are made for living – sprong er echt wel uit om zijn inhoudelijke sterkte. Helena, Angelique en Annelies hebben de site voorafgaandelijk heel goed geanalyseerd en hebben op basis daarvan een zeer consequent ontwerp van een wijk gerealiseerd. Ze koppelen er efficiënte energieconsumptie aan hoogstaand comfort zonder dat er gecompliceerde technologie aan te pas komt; hun ontwerp strookt met de duurzame stadontwikkelingsvisie van de lokale overheden en het is perfect geïntegreerd in de bestaande stedelijke, regionale, architecturale en klimatologische context van Brest.  Er was ook heel goed nagedacht over ecologie op woonniveau.”

Architecturale bagage

De winnaars kregen ook feedback van de jury waarin enkele aandachtspunten besproken werden. Zij hebben nog enkele weken de tijd om die feedback te verwerken alvorens het definitief in te dienen. En ook de andere deelnemers kregen opbouwende commentaar. Want precies dat is het doel van de ISOVER Multi-Comfort House Student Contest: jonge studenten veel extra bagage geven en dé kans bij uitstek bieden om vertrouwd te raken met het ‘echte’ architectenwerk en om van gedachten te wisselen met andere architectuurstudenten, met andere architectuurdocenten en met andere architecten, zowel nationaal als internationaal.

In samenwerking met ISOVER

Meer nieuws van ISOVER

Woningpas moet aanzetten tot renovatie

In het kader van het renovatiepact 2050 besliste de Vlaamse regering de Woningpas in te voeren.

Ontdek de ingrediënten van een perfect geïsoleerd dak

Vanaf 1 januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoen aan de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm.

S-peil halen? Denk aan de luchtdichtheid

 De Vlaamse overheid introduceerde begin 2018 het S-peil of schilpeil.

Icopal groendak voor een frisse en ecologische woning

Om de woning koel te houden tijdens warme zomerdagen, denkt men onmiddellijk aan klassieke oploss

GRATIS Nieuwsbrief