Uw aannemer is failliet! Wat nu?

15/07/2016

De aannemer waar u een beroep op doet voor de bouw van uw woning of voor bepaalde verbouwingswerken gaat failliet. Hoe dient u dan te reageren? Kunt u zomaar een andere aannemer vragen om de werken aan te vangen of verder te zetten? En wat met de werken die hij desgevallend al heeft uitgevoerd? 

De werken zijn nog niet begonnen

Indien u al wel een contract hebt afgesloten met een aannemer maar de werken waren nog niet begonnen, dan heeft zijn faillissement niet tot gevolg dat de aannemingsovereenkomst zonder meer en automatisch eindigt. U kunt dan ook niet zomaar met een andere aannemer in zee gaan en doen of de eerste overeenkomst niet meer bestaat. Doet u dat toch, dan bezondigt u zich aan contractbreuk en riskeert u een schadevergoeding te moeten betalen aan de curator van het faillissement

De aannemer was reeds aan de slag

Was de aannemer al begonnen met de werken op het moment dat deze failliet gaat, dan liggen de zaken moeilijker. Wat betreft het al dan niet verder zetten van het contract gelden in grote lijnen dezelfde regels als hierboven. Tenzij iets anders is voorzien in de aannemingsovereenkomst, maakt het faillissement dus niet automatisch een einde aan het contract.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.