Het heft in eigen handen met afzonderlijke aannemers

Gepubliceerd op 15 July 2016

Je kunt ook rechtstreeks in zee gaan met diverse afzonderlijke aannemers. Dat is niet alleen zeer tijdrovend, je bent op die manier niet door de wet Breyne beschermd. De opdracht van de architect is bij deze werkwijze dezelfde als bij de algemene aanneming, en wordt al dan niet met toezicht uitgevoerd. Je sluit afzonderlijke contracten af met de verschillende aannemers. Deze formule is vaak goedkoper, maar houdt veel meer risico’s in die onder meer te maken kunnen hebben met de financiën, de termijnen en de garanties.

Voordelen om te werken met afzonderlijke aannemers

  • Meestal interessanter vanuit financieel oogpunt.
  • persoonlijker contact

Nadelen

  • Je hebt meer tijd nodig om informatie op te zoeken en te vergelijken.
  • Je moet nog vaker op de werf aanwezig zijn.
  • Deze formule vereist een vlekkeloze organisatie en de opvolging van de werf brengt de nodige stress met zich mee.
  • De wet Breyne is niet van toepassing.

In ieder geval... ... raden we de bouwheer sterk aan de afzonderlijke aannemers uit voorzorg te controleren, om zo veel mogelijk problemen en tegenslagen te voorkomen. Doe dit zeker voordat je een contract ondertekent en voor de aanvang van de werken. In de bouwsector zijn er 17 gereglementeerde beroepen. Algemene aannemers maken hiervan geen deel uit.

Controleer of de aannemer is ingeschreven op www.confederatiebouw.be  of www.ikzoekeenvakman.be .

Beschik je over het btw-nummer van de aannemer? Dan kun je bellen naar de infolijn FOD Financiën op het nummer 02 572 57 57, elke werkdag van 8 tot 17 uur. Als de aannemer niet is ingeschreven, kan het zijn dat je de gewestelijke premies en het verlaagde btw-tarief voor woningen ouder dan vijf jaar niet zal genieten.

Controleer of de aannemer erkend is op http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/specifieke_domeinen/kwaliteit_bouw/Agreation_entrepreneur/Databank_erkende_aannemers/ Op deze websitxe kun je achterhalen of de aannemer het stelsel van de fi nanciële garantie – de zogenaamde wet Breyne – naleeft.