Buizen efficiënter laten bewerken door middel van buis lasersnijden

Gepubliceerd op
Buizen efficiënter laten bewerken door middel van buis lasersnijden
Buizen efficiënter laten bewerken door middel van buis lasersnijden

Net als in de bouw, zijn buizen ook in veel andere industrieën onmisbaar voor onder andere het stevig en veilig kunnen bouwen van bepaalde constructies. Daarbij hebben we het in de bouw natuurlijk niet alleen over steigers, maar over met name constructies voor het bouwen van een gebouw. Omdat de meeste buizen en ook balken vaak niet op maat zijn, is er een manier nodig om deze op de juiste maat te krijgen of om op de juiste plek een uitsparing te maken voor het bevestigen van een buis of balk aan de constructie. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen, waaronder ook via buislasersnijden. Deze techniek is de laatste jaren steeds populairder geworden en zorgt ervoor dat geen enkele vorm, uitsparing of dikte een probleem is. Omdat je op deze manier je buizen een stuk efficiënter kunt laten bewerken, is het goed eens wat dieper in deze techniek te duiken.

Technieken voor het lasersnijden

Lasersnijden is een techniek die de metaalindustrie enorm heeft veranderd. Toch ging het jaren geleden echt nog op de traditionele manier, waarbij er letterlijk gebruik werd gemaakt van een zaag. Uiteraard werd ook dit geautomatiseerd, maar de nabewerking van het uiteindelijke product was dusdanig arbeidsintensief, dat de kostprijs vele malen hoger lag dan dat in verhouding nu het geval is. Omdat je met deze nieuwe techniek niet meer hoeft na te bewerken, kun je dus veel sneller produceren, waardoor ook de uiteindelijke kostprijs van je product omlaag gaat.

Hoge precisie en nauwkeurigheid

Met behulp van deze techniek kunnen buizen met ongekende precisie worden gesneden. De laserstraal volgt nauwkeurig het gewenste snijpatroon, waardoor perfecte resultaten worden behaald. Dit zorgt voor een strakke afwerking en minimaliseert verdere bewerkingen, wat niet alleen efficiëntie bevordert, maar ook verspilling vermindert. De mogelijkheden van lasertechnologie bieden uitgebreide ontwerpvrijheid en stellen industrieën in staat om complexe en op maat gemaakte buisvormige componenten te vervaardigen. Verderop in dit artikel zullen we een aantal manieren met je delen, waarop een buis middels lasersnijden kan worden bewerkt.

Snel en efficiënt

Buis lasersnijden maakt het mogelijk om complexe vormen en patronen snel en efficiënt uit te snijden. Dit vermindert de productietijd aanzienlijk en maakt massaproductie mogelijk. Het proces is ook geautomatiseerd, wat de kans op menselijke fouten verkleint. Uiteraard is er wel altijd een menselijke hand nodig om de laatste checks uit te voeren, zodat je uiteindelijk een deugdelijk product aflevert.

Kostenbesparend

Op het eerste oog lijkt deze techniek een stuk duurder en dat komt met name door de initiële investering. Toch zien we dat dit op lange termijn juist zorgt voor een kostenbesparing. Doordat je minder materiaalverspilling hebt, liggen je productiekosten lager, waardoor de uiteindelijke kosten ook lager uitvallen.

Verschillende methoden van het buislasersnijden

Wanneer je buizen wilt laten lasersnijden, dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om een prototype of om een grote of kleine serie buizen die bewerkt moeten worden. Door te kiezen voor een gerenommeerde partij als profilelaser, weet je zeker dat de juiste techniek wordt gebruikt voor het snijden van je buizen. Om je een idee te geven welke technieken er zijn, hebben we ze hieronder in het kort voor je uitgewerkt.

2,5D

Bij 2,5D buislaseren wordt een precieze 90 graden snede gecreëerd. Elke snede wordt nauwkeurig in lijn met het buisoppervlak gemaakt terwijl de buis of koker roteert onder de lasersnijkop. Gedurende dit proces blijft de laser consistent dezelfde materiaaldikte doorsnijden.

3D

Bij 3D buislasersnijden kan de lasersnijkop tot een hoek van 45 graden kantelen. Hierdoor wordt het mogelijk om schuine snedes te maken in de wanddikte. Dit resulteert in nauwkeurige afschuiningen die ideaal zijn voor het creëren van verbindingen in hoeken, het maken van uitsparingen en het vervaardigen van verzonken gaten.

XY

De laatste techniek, is het ‘XY’ snijden van buizen. Bij XY buislasersnijden volgt de lasersnijkop nauwkeurig de contour van het gat zonder dat de buis roteert. In plaats daarvan beweegt de lasersnijkop langs de X- en Y-as van de buis, wat resulteert in een loodrechte snede op het horizontale vlak. Deze techniek, bekend als cilindrisch snijden (vergelijkbaar met het boren van een gat), staat garant voor uiterst precies buislaseren in ronde buizen.

Buislasersnijden van verschillende materialen

Buislasersnijden is een veelzijdige techniek die kan worden toegepast op diverse materialen, waaronder koper. Koperen buis lasersnijden biedt tal van mogelijkheden, vooral in toepassingen waar precisie en kwaliteit ontzettend belangrijk zijn. Door het gerichte gebruik van de laserkop kunnen koperen buizen met een hoge mate van nauwkeurigheid worden bewerkt, wat resulteert in schone sneden en strakke afwerkingen. Dit is bijzonder waardevol in sectoren waar koperen leidingen en buizen worden gebruikt, zoals de verwarmings- en koelindustrie, de elektrotechniek en de luchtvaart. Je kunt je dus wel voorstellen hoe deze techniek voor een enorme revolutie heeft gezorgd binnen de industrie.

Toepasbaar in verschillende industrieën

Buislaser snijden is een technologie die in verschillende industrieën toegepast wordt. De nauwkeurigheid en efficiëntie van deze methode maken het geschikt voor diverse sectoren, waaronder de metaalbewerking, de luchtvaartindustrie, de bouwsector en de productie van apparaten. Of het nu gaat om het snijden van buizen voor complexe constructies, onderdelen voor vliegtuigen, specifieke profielen voor bouwprojecten of op maat gemaakte componenten voor technische apparatuur, buislaser snijden biedt een flexibele oplossing die altijd zal voldoen aan de uiteenlopende behoeften van verschillende industrieën. Hierdoor is deze technologie niet alleen veelzijdig, maar ook kostenefficiënt en draagt zij bij aan de optimalisatie van productieprocessen in diverse bedrijfstakken. Genoeg reden dus om  hier als bedrijf voor te kiezen.

Tot slot

Dat de wereld van metaalbewerking de laatste jaren enorm is veranderd, dat zien we wel door de technieken waaronder ook buislasersnijden. Met name de hoge mate van efficiëntie en nauwkeurigheid maakt het, dan het voor vrijwel iedere branche toepasbaar is en niet alleen zorgt voor een besparing op de kosten, maar ook de nauwkeurigheid van het uiteindelijke product. Dit maakt het toepasbaar in vrijwel iedere industrie, ook waar uiterste precisie pure noodzaak is.

   

standaard