Staalbouw: wat zijn de voor- en nadelen?

Gepubliceerd op 17 April 2020

Naast de traditionele bouwmethode zijn er heel wat alternatieven voorhanden. Staalskeletbouw, bijvoorbeeld. Wie het oog laat vallen op een stalen woning heeft daar ijzersterke argumenten voor. Al moet je ook rekening houden met de keerzijde van de medaille. Wat zijn nu de voor- en nadelen van staalbouw? Een overzicht.

Loftgevoel in huis

Staalbouw is de geknipte bouwvorm als je houdt van grote, open ruimten in je woning. Het dragende skelet is samengesteld uit stalen profielen zoals liggers en kolommen. De plafonds en alle andere bouwelementen rusten op het skelet. Dit betekent dat je naar hartenlust grote overspanningen kunt maken. Ook het vermelden waard: staal barst niet, trekt niet scheef, rot niet en is onbrandbaar. Zin om inspirerende (staalbouw)projecten te bekijken? Ontdek de ‘blijf-in-uw-kot’ editie van de Renovatiedag.

Vele isolatiemogelijkheden

De buitenmuren, die je tegen de oersterke staalbouwconstructie plaatst, vervullen bij staalbouw geen dragende functie. Net om die reden wordt er vaak gebruikgemaakt van wanden uit licht materiaal, die zowel vanbinnen als vanbuiten zijn geïsoleerd. Door de vele isolatiemogelijkheden bespaar je op de energiekosten tijdens de hele levensduur van de woning. Binnenmuren zijn geen must, wat ideaal is als je een loftgevoel in huis wilt halen. Zowel de binnen- als de buitenkant van de staalbouwwoning werk je af volgens jouw wensen en budget. Tip: ieder jaar in september gaat normaal gezien ‘Mijn Thuis Op Maat’ door, een inspirerende openhuizendag. Ontdek hier hoe je op de hoogte blijft van het programma voor dit jaar.

Snel bouwproces en minder werkuren

Het snelle bouwproces is de allergrootste troef van staalbouw. Het staalskelet wordt onder ideale omstandigheden op maat gemaakt in een atelier, waarbij de weersgesteldheid geen rol speelt en er dus ook geen vertraging door weerverlet kan optreden. Foutenmarges zijn gereduceerd tot nul procent. In de werkplaats worden al uitsparingen en gaten in de stalen profielen voorzien om leidingen door te voeren of weg te werken. De kortere bouwtijd levert je kostenbesparende voordelen op, zoals minder werkuren en een snellere oplevering.

Winddicht in twee weken

Op de werf verloopt de montage veel sneller dan bij traditionele bouw. Reken op drie tot vijf dagen om een woning van ongeveer 200 vierkante meter op te trekken. In pakweg twee weken is je woning winddicht. De staalframes zijn ook nog eens maatvast, zodat je de ramen en de deuren kunt bestellen vóór de afwerking van de woning. Staalskeletbouw is overigens een droge bouwmethode, zonder droog- of uithardtijd.

Flexibele oplossing

Achteraf verbouwen of aanpassingen aanbrengen? Een makkie! Precies omdat staalbouw zo flexibel is, kan dat veel vlugger gebeuren vergeleken met de traditionele bouwmethode. Eigenaars van een stalen woning houden het staalskelet aan de binnenzijde bewust zichtbaar om het interieur een industriële look te geven. Uiteraard kun je het ‘koele’ staal ook combineren met ‘warmere’ bouwmaterialen. Last but not least moet je weten dat de prijs van een staalbouw vergelijkbaar is met die van een traditionele bouw.

Verhoogd risico op koudebruggen

Is staalskeletbouw helemaal jouw ding? Niet elke architect of aannemer heeft ervaring met deze alternatieve bouwmethode of is er in gespecialiseerd. Je loopt een verhoogd risico op koudebruggen en het is de taak van je architect of aannemer om dit tegen te gaan.

Zichtbare frames en beperkte geluidsisolatie

Zijn de zichtbare stalen frames in het interieur je een doorn in het oog? Dan kun je ze wegwerken met een pleisterlaag of omkastingen, maar dat kost extra geld. Denk er ten slotte aan dat staalskeletbouw gekend is voor de erbarmelijke geluidsisolatie. Want niet alleen het oog, maar ook het oor wil wat.

Tip: bezoek de virtuele openhuizendag

Wil jij inspirerende (staalbouw)projecten bekijken? Van 15 tot 26 april kun je deelnemen aan een digitale ‘blijf-in-uw-kot’ editie van de Renovatiedag. Daarbij kun je virtueel binnenwandelen in tal van inspirerende renovaties en vragen stellen aan de architect. Interesse? Ontdek hier alles over dit initiatief. Verder gaat in september normaal gezien‘Mijn Thuis Op Maat’ door. Dan zwaaien de knapste nieuwbouwprojecten én renovaties exclusief de deuren open. Ontdek hier hoe je op de hoogte blijft over de editie van dit jaar.