Betaalbaar bouwen met cellenbeton

Gepubliceerd op 08 September 2016

Wie energiezuinig wil bouwen, moet luchtdicht bouwen. Zo voorkom je dat er energie verloren gaat via kieren en spleten. Bovendien heb je met een luchtdichte woning een streepje voor op de strenge EPB-eisen. Want een hoge luchtdichtheid levert je een beter E-peil op. Het verschil kan zelfs oplopen tot 10 punten en dat kan tellen!

Bespaar op isolatie

Alles begint met de juiste keuze van de ruwbouwmaterialen. Ga je voor een massieve woning uit cellenbeton, dan is de kans op luchtlekken zeer gering. De volle cellenbetonblokken worden gelijmd waardoor er luchtdichte voegen ontstaan. Muren van cellenbeton hebben geen holle ruimtes zoals snelbouwstenen. Hierdoor loop je geen risico de holle ruimte te bereiken bij het bevestigen van voorwerpen aan de muur. Je krijgt dus nooit luchtcirculatie in de muur zelf en de isolatie van de muur blijft onveranderd. Met massieve cellenbeton bespaar je plaats, je kan ook buitenmuren optrekken zonder isolatie te moeten toevoegen. Lees hier meer

Duurzaam en ecologisch

Ook voor je dak is cellenbeton een betrouwbare, duurzame en ecologische oplossing. De dakplaten zijn zowel dragend, licht als isolerend. Ze sluiten naadloos op elkaar aan wat de luchtdichtheid bevordert. Net zoals bij de cellenbetonblokken behouden de dakplaten hun isolatiewaarde en andere fysische eigenschappen doorheen de tijd. Na 20 jaar isoleren ze nog even goed als op de dag waarop je woning is gebouwd.

Geen koudebruggen

Meer nog dan bij traditionele woningen is het vermijden van koudebruggen in de bouwknooppunten bij passiefhuizen en BEN-woningen van het allergrootste belang. Blokken, platen en lateien in cellenbeton geleiden koude noch warmte. Er zijn dus geen onderbrekingen in de isolatie. Dit heeft als voordeel dat koudebruggen in de woningschil worden geminimaliseerd en uitgesloten, terwijl tegelijk hoge druksterkten mogelijk zijn.

Nog meer voordelen?

Woningen in cellenbeton hebben een hoge  thermische isolatie en inertie. Ze absorberen de temperatuur en geven deze met vertraging weer af. Zo krijgen extreme temperatuurschommelingen geen kans en bespaar je flink wat energie. Ben je benieuwd hoeveel isolatie cellenbeton biedt,  bereken dan hier de U-waarde van buitenwanden in cellenbeton. Verder vormen cellenbetonblokken de ideale buffer tegen geluidsoverlast. Bouwen met cellenbeton is ook met stip een uitzonderlijk snelle en betaalbare bouwmethode, zowel voor klassieke als moderne woningen.

Doe het zelf

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Cellenbetonblokken zijn ideaal voor kleine verbouwingen zowel binnen- als buitenshuis. Elke doe-het-zelver kan de blokken gemakkelijk verwerken. Goed om weten is dat je bij het klussen met cellenbeton kan gebruikmaken van allerlei gespecialiseerde gereedschappen en accessoires. Bovendien worden er verschillende gratis opleidingen georganiseerd doorheen het land. Dus waar wacht je op?