Nieuwbouw loftwoning in staal
Staalbouw wordt vaak gebruikt voor grote bedrijfsgebouwen en industriehallen. Maar ook in particuliere woningen wordt deze bouwmethode meer en meer toegepast. Staal is sterk en licht waardoor er minder fundering voorzien moet worden in vergelijking met een traditionele gemetste woning. Bovendien heeft staalbouw heel wat troeven. Er zijn twee veelvoorkomende manieren om met staal te bouwen: met een staalframe of staalskelet. Het verschil zit in de gebruikte profielen, de manier waarop deze gemaakt zijn (koud of warm gewalst) en uiteindelijk gemonteerd worden.
Snel gebouwd en bewoond
Met staalbouw kan je bouwproject snel gerealiseerd worden. De dragende structuur kan snel worden opgebouwd, slechts in enkele weken is je ruwbouw klaar. Staalbouw is een droge bouwmethode, je moet dus geen of weinig rekening houden met droogtijden en weersomstandigheden. Bij staalframebouw kan de voorbereiding in het atelier gedaan worden waardoor er een kortere werftijd is, bij staalskeletbouw is dit minder evident. Bevraag je bij een gespecialiseerde aannemer voor de specifieke timing en mogelijkheden.
Flexibele bouwvorm
Het stalen skelet van een staalbouwwoning heeft een dragende functie, de buiten- en (eventuele) binnenmuren niet. Hier kun je dus met lichtere materialen werken. Het voordeel hiervan is dat je optimale vrijheid hebt om je woning in te delen en in te richten. Bovendien kun je dit zelf doen volgens je eigen budget en tempo. Wil je de ruimtes later aanpassen? Geen probleem. De flexibiliteit van staalbouw geeft je de mogelijkheid om je woning te laten ‘meegroeien’ met je behoeftes.
Inkleding buitenschil
De bouwstijl en de buitenschilmaterialen van je staalbouwwoning kun je zelf kiezen. Industrieel, modern of landelijk, met baksteen, pleisterwerk, hout, sandwichpanelen, … zoveel is mogelijk. Hou hierbij wel rekening met de isolatiewaarden, je budget en eventuele stedenbouwkundige voorschriften. Bevraag je bij je staalbouwaannemer en/of -architect.
Interieur met industriële uitstraling
Ben je fan van grote open ruimtes en een interieur in industriële loftstijl? Dan is staalskeletbouw een ijzersterke match. Dankzij de sterke profielen kun je met grote overspanningen werken en grote ruimtes creëren. Bovendien kun je de afwerking zelf kiezen. Hou je van een industriële look? Laat dan de stalen structuur zichtbaar en combineer het staal met materialen zoals glas, hout en beton. Heb je liever een traditionele afwerking, dan kan dat ook, maar hou er wel rekening mee dat je dan meer geld spendeert om het skelet te verbergen.
Staalwoning en isolatie
Een aandachtspunt bij staalbouw is de uitwerking van de bouwschil en het vermijden van koudebruggen. Een goed isolerende buitenschil gecombineerd met gevelbekleding zorgt ervoor dat het staal goed ingepakt is. Aan de binnenzijde kun je ook isoleren. Hier zijn er bovendien geen bouwstenen die de warmte opnemen waardoor je sneller een comfortabel binnenklimaat bereikt. Tijdens de warme zomermaanden blijft de woning ook aangenaam koel. Vergeet ook niet correct akoestisch te isoleren. Bevraag je bij je staalbouwaannemer of architect.
Wil je een woning laten bouwen in staalbouw? Schakel dan een gespecialiseerde architect en/of aannemer in die ervaring heeft met deze bouwvorm, zo ben je zeker dat alles gebeurt volgens de regels van de kunst.