Compact bouwen, groots plan

De gemiddelde grootte van bouwpercelen daalt. Kleinere woningen zijn dus een must. Van die nood kan je ook een deugd maken.

Weinig oppervlakte, veel ruimtegevoel

Meer doen met minder plek? Dat kan perfect, als je kiest voor veel licht, een open indeling en een clevere inrichting. Grote glaspartijen laten veel zon binnen en dat heeft een verruimend effect. Kies voor een open vloerplan met zo weinig mogelijk binnenmuren. Met multifunctionele meubels (op maat) win je extra plaats. Ideeën opdoen? Dat kan via ons volledig gratis ideeënboek boordevol plannen en ideeën! Vraag hier jouw gratis ideeënboek aan!

Tip: Kies voor een energiezuinige kubus

Compact bouwen gaat ook over de verhouding tussen het beschermde volume en de verliesoppervlakte. Het beschermde volume zijn de te verwarmen ruimtes: salon, eetkamer, keuken … De oppervlakken die in contact staan met de buitenlucht – gevels, ramen, daken  – vormen de verliesoppervlakte.

Dé compacte oplossing: bouwen in bolvorm. Dat is architecturaal en financieel echter moeilijk haalbaar. Het beste alternatief is een kubus. Bekijk de volgende vergelijking ter illustratie.

Persoon A wil compact bouwen en kiest voor een kubusvorm. Persoon B heeft een woning van dezelfde grootte (V) maar zonder eerste verdieping. Persoon C goot het ontwerp van B in een L-vorm. Zoals je ziet, kan een woning met hetzelfde volume een totaal ander compactheid hebben (in dit voorbeeld tussen de 1,29 en 0,96). Bij gebouw C kan er veel meer warmte ontsnappen omdat veel meer muren in contact staan met de buitenlucht dan bij gebouw A. Door compact te bouwen bespaar je op jouw energiefactuur.

gebouw A gebouw B gebouw C
A = 378 m2 A = 386 m2 A = 504 m2
V = 486 m3 V = 486 m3 V = 486 m3
C = 1,29 C = 1,26   C = 0,96
In samenwerking met Ecohuis houtskeletbouw

Meer nieuws van Ecohuis houtskeletbouw

Zo bouw je een geluidsdichte woning!

Als je thuiskomt wil je graag ontspannen en tot rust komen. Dingen doen die je graag doet.

Leve het buitenleven

Outdoor zit in de lift.

De tuin waar je van houdt, met weinig onderhoud

Eens je Ecohuis af is, is de tuin aan de beurt.

GRATIS Nieuwsbrief