Compact bouwen: hoe slim omgaan met ruimte?

Gepubliceerd op 10 April 2020

Kleiner bouwen is de nieuwe trend. Hoeveel ruimte heb je nodig om comfortabel te wonen? Hoe deel je een woning slim in? En last but not least, hoe behoud je toch dat ruimtegevoel? Je ontdekt het zo!

Klein maar fijn

Eyeopener: vandaag wonen we gemiddeld 30 vierkante meter kleiner dan de 160 vierkante meter twintig jaar geleden. Appartementen zijn zelfs nog maar half zo groot. Volgens het agentschap Wonen-Vlaanderen is een woning aangepast aan haar bewoner(s) als de totale vloeroppervlakte van de woonruimten groot genoeg is en als er voldoende woonruimten zijn voor het aantal personen. Onder ‘woonruimten’ vallen de woonkamer, de keuken en de slaapkamer(s). 

Hoeveel woonruimte heb ik minimaal nodig? 

Maar hoeveel woonruimte heb je nu minimaal nodig per persoon? De totale vloeroppervlakte van de woonruimten moet minimum 18 vierkante meter bedragen voor een persoon. Voor twee, drie, vier en vijf personen is dit respectievelijk 27, 40, 50 en 60 vierkante meter. In het geval van twee bewoners zijn er minstens 1 of 2 woonruimten in de woning nodig, voor drie personen ten minste 3, voor vier of vijf personen minimaal 4 en voor zes tot acht personen 5 of meer.

De ideale maten

Architecten gaan uit van 120 tot 150 vierkante meter bewoonbare oppervlakte bij het uittekenen van een kleine woning. Wat zijn de ideale minimummaten om comfortabel te wonen? Ontwerpers voorzien een inkomzone van zowat 1,5 vierkante meter. De living is met haar 26 vierkante meter meteen de grootste kamer in de woonst. Een grote open ruimte met een zetel als middelpunt is out, een gezellige en compacte leefplek is in. Met grote ramen of schuiframen geniet je er volop van natuurlijk licht. Vraag hier je gratis inspiratiebrochure ramen aan en vind de geschikte ramen voor jouw project met de handige productconfigurator.  

Richtlijnen voor de keuken 

Tegenwoordig is de keuken de belangrijkste plaats in huis. Je trekt er best 11 tot 12 vierkante meter voor uit. Dat is voldoende groot om in te koken, maar iets te klein om in te leven. Met een open keuken creëer je dan weer een ruimtelijk effect en lijkt het vertrek groter. Ook met een transparante binnendeur bekom je er een ruimtelijk gevoel. Verrassend en eigentijds: aluminium binnendeuren met de uitstraling van stalen deuren. Ontdek hier welke binnendeur bij jouw interieur past.

De grootte van de slaapkamer 

De 12 vierkante meter grote slaapkamer voor de ouders is ideaal om tot rust te komen. Een kinderslaapkamer mag wat kleiner zijn: 9 vierkante meter. Met een hoogslaper win je plaats. Je kunt er een bureautje of zithoekje onder plaatsen, zodat je meer ruimte overhoudt voor het bed en een kast. 

De badkamer en de berging

De badkamer met daarin een douche of bad en een toilet mag gerust een dikke 7 vierkante meter groot zijn. Afmetingen van 2,4 op 3 meter volstaan. De berging kan nooit ruim genoeg zijn. Om er een wasmachine, een droogkast en een drietal rekken in kwijt te kunnen, heb je al snel 7 vierkante meter nodig.

Vergroot het ruimtegevoel

Je woning is een optelsom van ruimten. Denk aan een zithoek, een eethoek, een kinderhoek, een chillhoek, een werkhoek en ga zo maar door. Vaak combineer je meerdere functies in één enkele kamer en wil je die tegelijk zo ruimtelijk mogelijk houden. Interieurarchitecten streven daarom naar een slimme indeling. 

Tips voor een slimme indeling 

De ruimtes slim indelen, hoe doe je dat? Je kunt de meubels integreren in het bouwontwerp, zoals een zitraam. Voldoende kast- en opbergruimte doet wonderen. In een kleinere woning maakt dit meteen een opgeruimde indruk. Je kunt ook een open kast of een roomdivider in huis halen om bepaalde gedeelten in een kamer af te bakenen. Ontdek transparante wanden met slanke, minimalistische profielen en vraag je gratis inspiratiebrochure aan.

Teken een plattegrond 

Teken zelf ook eens een plattegrond van je verschillende ruimten. Zet bijvoorbeeld uit hoeveel keukenkastjes je droomkeuken telt. Wat er absoluut niet mag ontbreken in de badkamer. Schuif met meubels en vergroot het ruimtegevoel door met kleuren te spelen. Zo kom je stap voor stap dichter bij de best mogelijke indeling van je woning.

Wil jij slim omspringen met je beschikbare woonruimte, maar ook genieten van ruimtegevoel in je woning? Dan hebben minimalistische, transparante binnendeuren je heel wat te bieden. Vraag je brochure aan en ontdek minimalistische binnendeuren -en wanden in aluminium met de uitstraling van staal. Duurzaam, onderhoudsvriendelijk en stijlvol! Vind hier een dealer in je buurt.