Betonbouw

Gepubliceerd op

Naast de funderingen, de kelder en de vloerwelfsels kun je ook de muuropbouw gedeeltelijk of zelfs volledig in beton uitvoeren. Woningen in beton zijn erg stabiel en maatvast. Dat danken ze aan de enorme draagkracht van de betonnen muren. Betonbouw onderscheidt zich door zijn hoge isolatiewaarde en energiezuinige eigenschappen. De draagvloeren en de buitenmuren sluiten naadloos op elkaar aan. Dit is goed voor een ononderbroken isolatielaag en het verhindert de aanwezigheid van koudebruggen. 

 

Betonbouw staat ook bekend om zijn voortreffelijke akoestische isolatie en thermische inertie, waardoor de woning warmte opslaat en geleidelijk aan weer afgeeft. Betonbouw, iets voor jou?

Betonnen woningen zijn in opmars. Bouwen met beton heeft een pak voordelen die zeer de moeite waard zijn. Wij zetten ze op een rij en wijzen ook op enkele beperkingen.

Betonnen woningen zijn erg stabiel en maatvast

Wie bouwt met beton kan gebruik maken van voorgefabriceerde elementen of van bekistingen die op de werf worden vol gestort. Er bestaan zowel tijdelijke, herbruikbare bekistingen als permanente systemen die na het storten ook dienst doen als een extra isolatielaag. Betonnen muren hebben een grote draagkracht en dat levert een erg stabiel en maatvast gebouw op.

Energiezuinige woning met een hoge isolatiewaarde

Een huis in beton kun je op zeer korte tijd neerzetten. Het is vrij snel wind- en waterdicht en zowel de binnen- als de buitenzijde kunnen meteen worden afgewerkt. Beton onderscheidt zich door zijn hoge isolatiewaarde en bijgevolg energiezuinige karakter. De draagvloeren en de buitenmuren sluiten naadloos op elkaar aan wat zorgt voor een ononderbroken isolatielaag en de afwezigheid van koudebruggen. Beton staat eveneens bekend om zijn uitstekende akoestische isolatie en zijn thermische inertie, waardoor het warmte opslaat en geleidelijk aan weer afgeeft.

Bouwen met beton, niets dan voordelen?

Wie wil bouwen met beton moet ook rekening houden met beperkingen. Die kun je counteren, zeker als je ze op voorhand goed inschat. Zo is het knap lastig om na het optrekken van de betonconstructie nog aanpassingen te doen zoals het verplaatsen van ramen of deuren. De prijs van een betonnen woonst ligt in de meeste gevallen hoger dan die van ander bouwtechnieken. Beton blijft echter relatief goedkoop voor strakke bouwstijlen met weinig hoekjes en kantjes.