Massieve houtbouw, puzzelen met balken

Gepubliceerd op 15 July 2016
Masiefbouw of hsb

Een massieve houtbouw bestaat uit balken van massief of gelijmd gelamineerd hout met een tand- en groefsysteem. Bij deze bouwmethode wordt de isolatie in een spouw tegen de buitenzijde van de houten constructie geplaatst en achteraf weggewerkt met bakstenen of planken. Aan de binnenzijde van de woning blijft het hout zichtbaar. Dat zorgt voor de typische warme en aangename sfeer. Een ander voordeel van massieve houtbouw is zijn snelle en droge bouwmethode. Die laat je toe om op korte tijd in te huizen. Bouwen met massief hout heeft dus tal van voordelen. De natuurlijke uitstraling staat bij de meeste eigenaars van een houten woning met stip op nummer één. 

Een massieve houtbouw is opgetrokken uit balken van massief of gelijmd gelamineerd hout met een tand- en groefsysteem. Ze worden op elkaar gestapeld en achtereenvolgens met lange schroeven telkens aan de onderliggende balk bevestigd. Op plaatsen waar ze mekaar kruisen, zitten halfhoutse of mechanische verbindingen. Deze kruisingen zorgen voor de stabiliteit. De wanden worden met verticale buizen versterkt om verzakking te voorkomen. Sommige bouwfirma's plaatsten de balken zelf verticaal naast elkaar. Dit systeem vraagt bij de opbouw echter veel mankracht en is qua luchtdichtheid allesbehalve ideaal.

Vaak zit de isolatie aan de buitenzijde van de houtconstructie, in een spouw waartegen bijvoorbeeld bakstenen of planken worden geplaatst. Het hout binnenshuis blijft zichtbaar wat een warme en aangename sfeer schept. Door de beperkte reikwijdte van de balken kan je geen omvangrijke glaspartijen of grote open leefruimten creëren. Een massieve houtbouwwoning heeft dan ook eerder een gesloten architectuur.

Massieve houtbouw is een snelle en droge bouwmethode die je toelaat om op korte tijd in te huizen. Je hebt er alle baat bij op voorhand de plaats van de leidingen voor elektriciteit, water, verwarming en domotica goed uit te kienen. Een stopcontact toevoegen of een kraan verplaatsen is na de werkzaamheden zo goed als uitgesloten.