Energiezuinig houten skelet
De basisconstructie van een houtskeletwoning bestaat uit hout en van hout afgeleide materialen. De wanden zijn opgebouwd uit een raamwerk van kepers en balken. Dit kader is aan weerszijden bekleed met gipskartonplaten of een ander plaatmateriaal. Tussen de kepers zit een dikke laag thermische en akoestische isolatie, met aan de binnenzijde een dampscherm dat condensatie- en vochtproblemen voorkomt. Ook het daktimmerwerk en de draagvloeren zijn vervaardigd van hout, hoewel de vloeren tevens in beton kunnen worden uitgevoerd. De hele constructie kun je makkelijk koudebrugvrij houden en is uitermate geschikt om een energiezuinig gebouw op te trekken.
Op twee dagen wind- en waterdicht
Een groot voordeel van houtskeletbouw is de zeer korte bouwtermijn. De verschillende onderdelen worden vooraf in het atelier gemaakt. Daardoor zijn de werkuren op de werf beperkt en liggen de loonkosten veel lager. Op slechts een tweetal dagen is je stekje winddicht en kun je met de afwerking beginnen.
Goed ventileren is een must
Hout is een materiaal dat snel warmte opneemt. Een houtskeletwoning koelt daarom minder snel af. Dat is een voordeel in de winter, maar een nadeel in de zomer. Installeer daarom een goed werkend ventilatiesysteem, bij voorkeur in combinatie met een degelijke zonwering. Veel bouwheren vragen zich af of een houtskeletwoning wel beantwoordt aan de strenge normen voor brandveiligheid. Reken maar van yes! Het hout heeft een speciale behandeling gekregen die de vuurvastheid optimaliseert. Meer nog: de constructie wordt van onder tot boven bekleed met brandvertragende materialen. Last but not least ligt de kostprijs van houtskeletbouw vrij dicht bij die van een traditionele bouw. Het leent zich uitstekend voor zelfbouw zodat je als handige doe-het-zelver de prijs nog kunt drukken.