Duurder of goedkoper?
Een woning in houtskeletbouw, is die duurder dan een traditioneel gemetst woonhuis? Neen. Sterker nog, voor dezelfde prijs is een houtskeletbouwwoning zelfs beter geïsoleerd. Het isoleren bij houtskeletbouw start immers al in de wanden en niet pas in de spouwmuur. Graag meer info over deze bouwmethode? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan.
Factoren die mee de prijs bepalen
Uiteraard hebben de keuzes die je maakt op het vlak van architectuur, materialen en de grootte van je huis veel invloed op de prijs. Zo spelen een complexe bouwstijl en specifieke technische of esthetische details een belangrijke rol. Maar ook het type gevelsteen, de gewenste keuken en de afwerking tellen mee. Bepaalde kosten – bijvoorbeeld voor een cv-installatie, regenwaterpomp en ventilatie – zijn bij zowel een grote als een compacte woning nagenoeg hetzelfde. Dit maakt dat de vierkantemeterprijs voor een groter woonhuis zelfs gunstiger kan uitvallen. Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.
De voordelen van houtskeletbouw
Het prijsniveau van een gemiddelde houtskeletbouw is dus vergelijkbaar met dat van een traditionele bouw. Maar je krijgt er wel nog een pak voordelen bovenop! Lees je mee?
Maximaal geïsoleerd en luchtdicht
De houten binnenstructuur van houtskeletbouw biedt alle ruimte en mogelijkheden om maximaal te isoleren. In vergelijking met traditionele woningbouw komen koudebruggen veel minder voor. Dankzij zijn cellenstructuur garandeert hout trouwens al een hogere isolerende waarde tegenover baksteen.
Houtskeletbouw is bovendien de techniek bij uitstek om luchtlekken te voorkomen. Op die manier kunnen er geen ongecontroleerde energieverliezen ontstaan en werkt het ventilatiesysteem optimaal. Dit alles doet je energieverbruik gevoelig dalen en dat merk je dadelijk aan de energiefactuur!
Lichtere fundering
Houtbouw is een ecologisch verantwoorde bouwmethode. Een die gebruikmaakt van het minst energieverslindende productieproces en recycleerbare basisgrondstoffen. Hout staat ook bekend als een licht bouwmateriaal. Daardoor kun je bouwen op minder draagkrachtige grond en op een lichtere fundering, wat een fikse besparing oplevert.
Makkelijke montage
De lichte houten structuur biedt extra mogelijkheden voor een gevarieerde, open architectuur. Een lichte structuur is ook makkelijker te monteren en uitermate geschikt om leidingen zoals ventilatiebuizen in te bouwen. Omdat de isolatie in de wanden is verwerkt, blijft de dikte van de muren beperkt.
Snelle uitvoering
Dankzij het efficiënte productieproces en de snelle montage op de werf is de bouwtijd van een woning in houtskeletbouw relatief kort. Na twee weken is het skelet gemonteerd en winddicht, zodat de installatie van de technieken, de binnenafwerking en de gevelwerken onmiddellijk kunnen volgen. Graag een totaalbegeleiding door een gespecialiseerde firma? Ontdek hier de mogelijkheden.
Gezond binnenklimaat
Een goed geconstrueerde lage-energiewoning in houtskeletbouw is een ademende woning. De volledige buitenwand wordt lucht- en winddicht opgetrokken met een dampopen structuur. Daarnaast beschik je door de snelle opbouw van het houtskelet van in het begin over een droge en gezonde woning. Je hebt nauwelijks te kampen met bouwvocht, waardoor je meteen geniet van een gezond binnenklimaat.
Geluiddempend
Hout absorbeert alle binnen- en buitengeluiden. Het is zonder twijfel een van de beste materialen om een uitstekende akoestiek in huis te halen. Een hedendaagse woning in houtskeletbouw beantwoordt perfect aan de laatste nieuwe akoestische normen, zelfs aan de voorschriften voor een verhoogd akoestisch comfort.
Brandveilig
Houtskeletbouwwoningen van vandaag voldoen in alle opzichten aan de eisen van brandveiligheid. De brandweerstand van hout is meestal net iets hoger dan die van andere bouwmaterialen. De structuur van een houtskeletbouw blijft bij een brand vaak in stand omdat het hout verkoolt en zichzelf beschermt. De constructie is sowieso moeilijk ontvlambaar en heeft een brandvertragende werking. Verzekeringspremies voor houtskeletbouw liggen dan ook volledig in de lijn van premies voor traditionele bouw.
Aandachtspunt
Het vooroordeel doet de ronde dat de binnentemperatuur in een houtskeletbouw op zeer warme dagen snel oploopt. De thermische accumulatie in zo een woning heeft inderdaad een kleiner vermogen dan in een traditionele woonst. Dat kun je deels opvangen door een degelijke chape in cement op het gelijkvloers en de verdieping te leggen. Verder beschermt een goede zonwering met automatische zon- en winddetectie de woning tegen oververhitting.
Hout is van nature het beste bouwmateriaal om energiezuinig te bouwen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag hier je gratis infobrochure aan. Graag advies op maat? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek met een gespecialiseerde firma.