Houtskeletbouw: in 10 stappen naar de sleutel van je woning

Gepubliceerd op 11 March 2020
Houtskeletbouw: in 10 stappen naar de sleutel van je woning
Houtskeletbouw: in 10 stappen naar de sleutel van je woning

Wil je duurzaam bouwen? De houtskeletwanden van een woning met houtskelet isoleren perfect. Een BEN-woning, passiefhuis of zelfs nulenergiewoning, het kan allemaal. Kies je voor een woning met houtskelet, dan is je huis bovendien snel klaar. Ontdek het traject van ontwerp tot woning en laat je inspireren.

Voor je begint …

Misschien heb je wel bouwplannen, maar nog geen ontwerp. Bezoek dan een firma die gespecialiseerd is in houtskeletbouw en laat je begeleiden. Jullie gaan samen op zoek naar de beste oplossing voor je project, helemaal op maat van je budget en wensen. Zo sta je niet voor verrassingen eens de bouwvergunning er is.

1. Van ontwerp naar productietekening

Zodra je een goedgekeurd ontwerp in handen hebt, kan je bouwfirma aan de slag. Waar een aannemer bij een traditionele bouw dan meteen de graafmachine bovenhaalt, duiken de ervaren experts van de houtskeletbouwfirma in hun tekenstudio. Daar maken ze de finale productietekening op basis van het vergunde plan. Op die tekening staan alle exacte werfmaten en elke nodige schroef of nagel.

2. Je woning in 3D

Is de productietekening klaar, dan gaat die nog een laatste keer naar jou en de architect voor de definitieve goedkeuring. Van de goedgekeurde productieplannen wordt er ook een 3D-tekening gemaakt. Zo krijg je een perfect beeld van je finale woning.

3. De wanden krijgen vorm in het atelier

Daarna start de productie van de wanden in het atelier. In diezelfde week bestelt de bouwfirma al het buitenschrijnwerk dat in de wanden komt. De juiste afmetingen kunnen ze afleiden van de gedetailleerde productietekening.

4. De grondwerken gaan van start

Voor het naar de werf gaat, krijgt het buitenschrijnwerk een luchtdichting en omkasting mee. Op de werf zelf zijn ondertussen de grondwerken gestart. De riolering, regenwaterput en vloerplaat krijgen een plek.

5. Je woning wordt wind- en waterdicht gemaakt

Is de vloerplaat volledig uitgehard, dan monteren de vakmannen alle wanden, tussenvloeren en de dakconstructie. Die klussen zijn rond in gemiddeld 10 werkdagen. Daarna buigen de vakmannen zich over de dakdichting (een plat dak met EPDM-folie of een hellend dak met dakpannen) en is de woning wind- en waterdicht.

6. Tijd voor de technieken

Nu de houtskeletconstructie volledig rechtstaat, begint de bouwfirma met de eerste fase van de technieken: verwarming, sanitair en elektriciteit. Alle leidingen worden op de werf geplaatst. Zo kan je ter plaatse kiezen waar alles mag komen.

7. Je gevels worden afgewerkt

Ondertussen werkt de bouwfirma door aan de gevelwerken volgens jouw keuze: hout, crepi, baksteen of nog een ander gevelmateriaal. Binnen krijgen de plafonds van je woning met houtskelet thermische en akoestische isolatie mee.

8. Egale muren en een stijlvolle vloer

Tijdens de pleisterwerken zetten de vakmannen alle naden en oneffenheden vlak en krijgen de hoeken versterkingsprofielen mee. Volgens de regels van de kunst plaatsen ze de gekozen vloer: parket, laminaat of tegels.

9. Produceren en plaatsen van binnenschrijnwerk

De bouwfirma start de productie van het binnenschrijnwerk op. De ervaren vakmannen plaatsen de geproduceerde deuren en trappen.

10. De resterende technieken installeren

Tijd voor de laatste stap: technieken, deel 2. De vakmannen installeren lichtschakelaars en de sanitaire toestellen. Is alles klaar, dan krijg je de sleutels in handen. Dat ging snel!

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van bouwsysteem? Of wil je inspiratie opdoen voor je nieuwe woning? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan.