Kiezen voor houtskeletbouw of traditionele bouw?

04/05/2023

De materialencrisis van 2021 en 2022 heeft ongetwijfeld haar sporen achtergelaten bij houtbouwers, toch blijft de (r)evolutie van houtskeletbouw op koers. Want de gemiddelde Belg mag dan een baksteen in de maag hebben, een houten balk blijkt toch iets lichter verteerbaar. Zowel voor de portefeuille als voor het milieu trouwens. De keuze voor houtskeletbouw wordt dan ook steeds vaker gemaakt.

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw wordt steeds meer gekozen voor houtskeletbouw. Bij renovatie zien we vaak dat het lichte gewicht van een houtconstructie doorslaggevend is. Er hoeven geen uitgebreide funderingswerken te gebeuren vooraleer de bouwwerken kunnen starten, wat op zich al heel wat kosten bespaart. Ook een extra verdieping of bijgebouw kan meestal in hout worden opgetrokken zonder fundamentele wijzigingen aan de bestaande bouwstructuur.

Daarnaast is het snelle productieproces van houtbouw een groot voordeel. De wanden en vloeren worden meestal in productiehallen gemaakt en kant-en-klaar vervoerd naar de bouwlocatie, waar ze worden gemonteerd ter plaatse. Hierdoor is het doorloopproces vanaf de start van de bouw van je woning tot oplevering een pak korter dan bij een traditionele bouw. Enkel de wachttijd op de juiste partner om je houtskeletbouw te realiseren kan dus nog roet in het eten gooien wat je planning betreft. Want - net als traditionele bouwwerken - laat je een houtskeletbouw best over aan een professional die van wanten weet.

Ecologisch

De klimaatverandering is een hot topic. Letterlijk en figuurlijk. Er wordt dan ook door de jongere generatie bouwers meer aandacht geschonken aan circulaire oplossingen en energiezuinig bouwen. Hout is een circulair materiaal dat vanaf de productie (wanneer de bomen worden gekapt, worden ze vervangen door nieuwe exemplaren) tot en met de verwerking ecologisch verantwoord blijft. Ook het bouwproces zelf van een houtskeletwoning is in principe relatief milieuvriendelijk. Bovendien is hout van nature een isolerend materiaal, waardoor ook na de bouw van je woning je keuze voor hout nog lang bijdraagt aan de strijd tegen de klimaatopwarming.

Houtskelet voor je woning of tuinconstructie

Houtskelet is al lang een geprefereerde bouwmethode voor tuinconstructies. Tuinhuizen, poolhouses, ... worden immers al langer volledig uit hout opgetrokken. De trend om meer hout te gebruiken in volledige huisconstructies is er pas eentje van het voorbije decennium. Dat hout zowel ecologisch als circulair is én deze bouwmethode bovendien op het eind van de rit voordeliger is dan de traditionele bouw, is zeker doorslaggevend gebleken. Dat is ongetwijfeld ook een van de redenen dat we ook in openbare aanbestedingen steeds meer de keuze voor houtbouw zien. Ontdek het aanbod constructiehout voor de tuin.

De juiste materialen en aannemer

Net als bij een traditioneel bouwproject, is zowel de kwaliteit van je materialen als die van je aannemer bepalend bij je hout(skelet)bouw. Bij Houtshop vind je alles wat je nodig hebt om je bouwproject tot een goed einde te brengen: i-joist liggers voor de dragende structuren, gelamelleerde balken (GL24) voor grote overspanningen en LVL balken om je structuur mee te creëren.

Wat zijn i-joists (i-liggers)?

Door de unieke samenstelling van twee opstaande flenzen, verbonden door een (OSB) houten blad, vormt de i-joist (of i-ligger) een stevige basis voor je dragende structuur. Ze zijn even sterk als een massieve balk, maar minder onderhevig aan de gekende pijnpunten van massief hout zoals krimp of buiging.

Wat zijn gelamelleerde balken?

Gelamelleerde balken zijn opgesteld uit verschillende lagen vurenhout, door hun sterkte en stabiliteit zijn ze uitstekend geschikt voor dragende toepassingen en grote overspanningen. Ze vormen dus een prima alternatief voor de klassieke poutrel.

Wat zijn LVL balken?

LVL balken vormen een onmisbaar element bij je houtskeletbouwproject, door hun samenstelling uit verschillende lagen gelamineerd vurenhout (LVL staat voor Laminated Veneer Lumber) vormen ze - net als i-joists en gelamelleerde balken - een stabiele en oersterke aanvulling aan je houtskelet.

Wil je een betrouwbaar en stabiel eindresultaat? Dan is ook de juiste aannemer is een belangrijke vereiste. Informeer zeker naar een ervaren vakman die zijn sporen in de houtskeletbouw al heeft verdiend om latere problemen te vermijden.

Op zoek naar het geschikte hout voor je (ver)bouwproject? Ontdek het aanbod bij Houtshop Van der Gucht. Vraag een offerte aan en plaats je bestelling.

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.