Energieprestaties woning
Ga je bouwen, dan hou je bij de ontwerpfase in het begin van het bouwproces best al rekening met de nodige energieprestaties van je woning. Denk aan de bouwmethode, de te gebruiken constructie- en isolatiematerialen, de oriëntatie van de leefruimtes en de glaspartijen van de ramen, …
Beheers de zon
Zonnewarmte voel je meestal door de ramen naar binnenkomen. Hou daarom de zon tijdens de hete dagen buiten met rolluiken, screens, gordijnen enzovoort. Zo zal je woning al minder snel opwarmen. Maar ramen zijn slechts een deel van de buitenschil van onze woning. Ook de gevels en het dak laten uv-stralen door en warmen je woning op. Ook die warmte kun je beperken: door te kiezen voor houtskeletbouw en de juiste isolatie. Lees de tips over duurzaam bouwen.
Houtskelet thermisch isolerend
Hout neemt geen omgevingswarmte op maar isoleert van nature zeer goed. Hierdoor is het binnen een houtskeletbouwwoning in de zomer heerlijk fris en blijft de warmte in de winter goed binnen. En bespaar je op heel wat op energiekosten.
Het juiste isolatiemateriaal
Niet alleen de houten constructie van een houtskeletwoning maakt deel uit van de oplossing. Ook isolatie is zeer belangrijk. Kies je isolatiemateriaal waarmee je de wanden van je woning gaat isoleren zorgvuldig uit. Kijk niet alleen naar de isolatiewaardes van het materiaal maar ook naar de faseverschuiving. Een hogere faseverschuiving betekent dat het materiaal langer warmte buiten houdt. Zo kan bepaald isolatiemateriaal de warmte van buiten twee keer langer buitengehouden tijdens de warme zomerdagen.
Denk ook aan de isolatie van het buitenschrijnwerk. Hoe meer luchtdicht je woning is, hoe minder warmte er verloren gaat zodat je kunt genieten van het nodige comfort. Laat je inspireren door enkele realisaties in houtskeletbouw.
Verkoelende technieken
Ook de nodige koelende technieken zoals een airconditioning of warmtepomp met koelfunctie kunnen helpen om het in huis tijdens de warme dagen aangenaam fris te houden.
Heb je interesse in een woning in houtskeletbouw? Doe inspiratie op in de infobrochure of vraag informatie.