Klimaatneutraal bouwen doe je zo: tips & tricks

Het klimaat blijft een ‘hot topic’ in het nieuws, en terecht! Vandaag ontkent niemand nog de opwarming van de aarde. Hoe kun jij als (ver)bouwer de opwarming van de aarde mee helpen terugdringen? Kies voor houtskeletbouw!

De tijd dringt

De snelle klimaatopwarming komt grotendeels door wat we maken en verbruiken. De CO2 die we hierdoor uitstoten, leidt tot de opwarming van de aarde. Vandaag de dag is de situatie zorgwekkend. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent gedaald zijn om de klimaatverandering te voorkomen. Tijd voor actie! Ontdek oplossingen voor klimaatneutraal bouwen

Zet in op houtskeletbouw

Wat kun jij als (ver)bouwer doen? Wanneer je gaat bouwen, doe dit dan met aandacht voor het klimaat en kies voor houtskeletbouw. Dewaele Woningbouw kan je hierbij helpen. De firma gebruikt hout, een van de eenvoudigste en meest doeltreffende manieren om de CO2-uitstoot te beperken. Ontdek alle voordelen van houtskeletbouw.

Een hernieuwbare grondstof

Waarom hout gebruiken? Hout is een hernieuwbare en veelzijdige grondstof die zuurstof geeft aan onze omgeving. Bossen zijn de groene longen van onze planeet die CO2 uit de atmosfeer halen en zuurstof afgeven. Verder kan hout gerecycleerd worden waardoor een groot volume aan koolstof voor lange tijd opgeslagen blijft. Tot slot geeft hout ook zuurstof aan de creativiteit van architecten en ontwerpers. Het is sterk, mooi en warm, en energie-efficiënt. Ontdek inspirerende realisaties.

Een ecologische keuze

Door hout te gebruiken, beperken we de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer met twee ton CO2 per kubieke meter hout. Enkele indrukwekkende cijfers: 

  • Wanneer we in Europa jaarlijks 4 % meer hout gebruiken, realiseren we een bijkomende CO2-opslag van 150 miljoen ton per jaar.
  • Bouwen we in heel Europa 10 % meer houten (lage energie-) woningen, dan halen we al 25 % van de Kyoto-doelstellingen voor de reductie van CO2-emissies.
  • Om hout te verwerken tot producten voor de bouw en het interieur heb je maar liefst 30 % minder energie nodig dan bij andere grondstoffen.

Hout is energie-efficiënt

Houtconstructies bieden een hoge thermische isolatiewaarde en absorberen storende geluiden van buiten en binnen. Al van bij de productie van een woning in houtskelet worden de nodige uitsparingen voor de isolatie voorzien. Dewaele maakt gebruik van hoogwaardige prefabwanden en kwalitatieve houtstructuren die resulteren in een bijna perfecte isolatie. De firma isoleert niet alleen in de spouw, maar ook in de wanden zelf. Je bereikt snel de gewenste temperatuur én het wettelijk vereiste E-peil. Ontdek meer tips voor energiezuinig bouwen.

Een gezond binnenklimaat

Omdat hout voor een natuurlijke vochtregeling zorgt en sneller opwarmt, kenmerken woningen in houtskeletbouw zich ook door een aangenaam en gezond binnenklimaat, lagere stookkosten en een sterk verminderde condensatie. Bovendien inspireert hout architecten in hun ontwerpmogelijkheden omdat het de integratie van moderne technologie voor onder andere ventilatie en afzuiging vereenvoudigt.

Hout is brandveilig

Hout is een materiaal dat lang standhoudt bij een brand, maar houtskeletbouw bevat ook nog eens brandvertragende materialen. Zo toonde een test aan dat de woningen van Dewaele twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm voorschrijft voor openbare gebouwen.

Hout is esthetisch

Hout oogt elegant en natuurlijk en inspireert vormgevers, ingenieurs, architecten ... voor nieuwe, energieneutrale bouwconcepten. In elke bouw- of interieurstijl, van trendy tot klassiek. Het is ook nog eens een licht materiaal, dus makkelijk te verwerken en te plaatsen. 

Voordelig voor je budget

Energieneutraal bouwen betekent dat je geen externe energie nodig hebt voor de verwarming, koeling of warm water. Zonnepanelen wekken de nodige energie op. Dit betekent niet alleen voordelen voor het klimaat en het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook voor je budget.

Kiezen voor hout is zowel op korte als lange termijn een duurzame keuze. Heb je bouwplannen en wil je vrijblijvend advies? Maak een afspraak met de bouwexperten van Dewaele. Benieuwd naar de realisaties? Ontdek ze online of bezoek een kijkwoning

In samenwerking met Dewaele Woningbouw

Meer nieuws van Dewaele Woningbouw

Een koeler huis? Dankzij isolatie in een houtskeletbouw woning!

Onze zomers zijn steeds heter. Bij een hittegolf zoeken we graag de verkoeling binnen op.

Houtskeletbouw: in 10 stappen naar de sleutel van je woning

Wil je duurzaam bouwen? De houtskeletwanden van een woning met houtskelet isoleren perfect.

Hoeveel kost een houtskeletbouw

Laten we eerst even een misverstand uit de wereld helpen: houtskeletbouw is níet duurder dan een

GRATIS Nieuwsbrief