Kijkwoning met houtskelet in De Pinte: energieneutraal en luchtdicht bouwen

Hoe bekom je een gunstig E-peil van je woning? Naast isolatie, klimaatcontrole en energiezuinige technieken is ook de luchtdichtheid een belangrijke parameter. Met enkele slimme ingrepen kun je zelfs energieneutraal bouwen. Dat bewijst deze houtskeletbouwwoning in De Pinte. 

Goede luchtdichtheid

Goede luchtdichtheid

De graad van luchtdichtheid weerspiegelt dikwijls de kwaliteit van de constructie. Daarom wordt bij elk bouwproject van Woningbouw Dewaele een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd. Niet alleen omdat een goede luchtdichtheid een positief effect heeft op de energieprestatie, ook omwille van de andere voordelen van luchtdicht bouwen.

De voordelen van luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen heeft dan ook diverse voordelen:

  • Het voorkomt warmteverliezen en zorgt voor energiebesparingen
  • Het zorgt voor een goede werking van een ventilatiesysteem
  • Je bekomt hoger akoestisch comfort dankzij het dempen van omgevingsgeluid
  • Geen tocht via luchtlekken
  • Een betere EPB-score geeft vaak recht op premies

Houtskeletbouw en luchtdichtheid

Met een doordachte opbouw van de wand, speciale folies en tape wordt extra aandacht besteed aan de luchtdichtheid van een woning in houtskeletbouw. Voor het beste resultaat moeten alle bouwelementen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zo heeft onder andere de luchtdichte afwerking aan de ramen een belangrijke invloed. Dat houtskeletbouwwoningen in luchtdichtheidstesten vaak beter scoren dan traditionele woningen komt omdat veel aansluitingsdetails gedetailleerd uitgetekend worden.

Advies voor luchtdicht bouwen

Voor de kijkwoning in De Pinte schakelde Woningbouw Dewaele Struktuur uit Deinze in, een studiebureau in de bouwsector dat professionele en particuliere klanten begeleidt op vlak van energie, veiligheid en bouwexpertise. 

Struktuur werd al van bij de ontwerpfase betrokken om op basis van de plannen een eerste simulatie van het K- en E-peil te maken. Het grote voordeel van een EPB-studie in deze fase van het bouwproject is dat eventuele bijsturingen relatief makkelijk en zonder een al te grote impact kunnen uitgevoerd worden. De kijkwoning in De Pinte scoorde meteen goed, door het toepassen van energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem D en extra zonnepanelen haalt de woning een E-peil van 0. Als je weet dat een E-peil van E30 pas in 2021 de norm is, is deze woning dus klaar voor de toekomst. Maak een afspraak en bezoek deze kijkwoning

Luchtdichtheid meten met blowerdoortest

Luchtdichtheid is een belangrijke factor om de beoogde EPB-eisen te behalen. De energiedeskundigen van Struktuur voerden aan het eind van de ruwbouwfase een tussentijdse meting uit om bij de officiële meting een nog beter resultaat te halen. Die meting gebeurt aan de hand van een blowerdoortest of luchtdichtheidstest, een eenvoudige manier om eventuele luchtlekken aan het licht te brengen en om het E-peil te verlagen.

Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?

Van zodra er een stedenbouwkundige vergunning is met tussenkomst van een architect, is een EPB-verslaggeving verplicht. De luchtdichtheid wordt dan ook gemeten, maar dit is eigenlijk niet verplicht. In de kijkwoning in De Pinte zijn alle mogelijkheden van duurzaam bouwen toegepast en scoort het EPB-resultaat 30 punten beter dan de strengste EPB-norm van 2021. Dé blikvanger is dan ook een ultralage energiefactuur.

Wist je dat … 

Je voor een nieuwe energiezuinige woning een vermindering van de onroerende voorheffing kan krijgen? Het bedrag wordt bepaald door het E-peil, dat aanzienlijk lager moet zijn dan het E-peil dat sowieso gehaald moet worden. Een voorwaarde die deze kijkwoning in De Pinte met gemak haalt. De vermindering van de onroerende voorheffing wordt automatisch toegekend op je aanslagbiljet, je hoeft er zelf niets voor te doen. Lees meer en ontdek de voorwaarden voor de vermindering van onroerende voorheffing.

Wil je alle voordelen van deze energieneutrale kijkwoning van dichtbij bekijken? Maak een afspraak met de bouwexperten van Dewaele.

In samenwerking met Dewaele Woningbouw

Meer nieuws van Dewaele Woningbouw

Een koeler huis? Dankzij isolatie in een houtskeletbouw woning!

Onze zomers zijn steeds heter. Bij een hittegolf zoeken we graag de verkoeling binnen op.

Houtskeletbouw: in 10 stappen naar de sleutel van je woning

Wil je duurzaam bouwen? De houtskeletwanden van een woning met houtskelet isoleren perfect.

Hoeveel kost een houtskeletbouw

Laten we eerst even een misverstand uit de wereld helpen: houtskeletbouw is níet duurder dan een

GRATIS Nieuwsbrief