Houtskeletbouw: hoe zit het met de geluidsisolatie?

Gepubliceerd op 13 September 2019

Bouwers kiezen steeds vaker voor houtskeletbouw om zonder veel moeite tot een lage-energiewoning te komen. Een puik plan! Maar hoe zit het met de akoestiek of geluidsisolatie van deze bouwmethode?

Wat is de norm voor geluidsisolatie?  

Vooreerst kunnen we de twijfelaars geruststellen. Het is perfect mogelijk om met een houtskeletbouwwoning aan de geldende norm voor geluidsisolatie te voldoen. Meer bepaald gaat het over de Belgische norm NBN S01-400-1. Die omschrijft de akoestische criteria voor woongebouwen en bepaalt de vereiste akoestische prestaties van een afgewerkt gebouw op vlak van lucht- en contactgeluidisolatie, de gevelisolatie, het lawaai van de technische installaties en de nagalmbeheersing in specifieke ruimtes. Graag advies op maat voor jouw project? Neem vrijblijvend contact op met Dewaele Woningbouw.

Akoestisch comfort in een woning met houtskelet

De isolatieschil, luchtdichtheid, gebruikte materialen en de verbindingen tussen diverse elementen bepalen allemaal de geluidsdichtheid van een houtskeletbouwwoning. Dat de constructies van Dewaele Woningbouw opvallend goed scoren op het vlak van akoestische isolatie, komt door een combinatie van de juiste materialen en een goede luchtdichtheid. Lees meer over deze snelle bouwmethode en ontdek alle voordelen.

Doorgedreven inspanningen

Hoe komt het dat de houtskeletbouwwoningen van Dewaele Woningbouw zo goed scoren op het vlak van geluidsisolatie? Vooral de tussenvloeren met extra akoestische isolatie en zware chape dragen sterk bij tot hoge score. Bovenop de dragende beplating wordt een dunne laag dempend materiaal voorzien, vervolgens een cementchape van 6 cm en daarboven de vloerafwerking. Geluiden door bijvoorbeeld op hakken te wandelen of met een stoel te schuiven, worden op die manier zo goed als volledig gedempt. Een deel van de geluidsenergie wordt ook door de minerale wol die zich tussen de balkenstructuur bevindt en het plafond van de onderliggende verdieping geabsorbeerd.

De isolatie van de binnenmuren

De binnenwanden van de woningen van Dewaele zijn thermisch én akoestisch geïsoleerd voor een optimaal wooncomfort. Ze scoren akoestisch goed door een massieve beplating en dempend isolatiemateriaal met elkaar te combineren. Ontdek hier de opbouw van de binnenwanden bij een houtskeletbouwwoning.

Laat je inspireren

Dankzij een jarenlange ervaring, de juiste materialen en bijzondere aandacht voor uitvoeringsdetails scoren de houtskeletbouwwoningen van Dewaele Woningbouw ook op vlak van akoestiek bijzonder goed. Benieuwd naar hun realisaties? Bekijk uiteenlopende projecten online of bezoek een kijkwoning.

Interesse in een houtskeletbouwwoning die voldoet aan de akoestische isolatienorm? Neem contact op met de specialisten van Dewaele Woningbouw en laat je adviseren. Vraag hier je gratis brochure aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan