Deze 10 voordelen overtuigen je om te kiezen voor houtskeletbouw

Gepubliceerd op 28 February 2020

Ga je bouwen? Dan moet je heel veel keuzes maken: de bouwstijl, de materialen, de indeling, de bouwtechniek, enzovoort. Eén van de mogelijke bouwtechnieken is houtskeletbouw. Wat maakt deze bouwmethode zo bijzonder? Krijg de voordelen op een rijtje en hak zo gemakkelijker de knoop door.

Afwegen van pro’s en contra’s

Ga je naar een bouwbedrijf, dan zal de bouwpartner de bouwtechniek verdedigen waarin hij gespecialiseerd is. Maar iedere bouwtechniek kent voor- en tegenstanders. Hoe weet je dan wat voor jou de beste methode is? Door de voor- en nadelen op een rijtje te zetten en te kijken wat hiervan het meest doorweegt. Bij houtskeletbouw stapelen de voordelen zich op.

Belangrijkste voordelen van houtskeletbouw:

1. Meer voor evenveel geld

Een woning in houtskelet is niet goedkoper dan een traditionele woning, maar voor hetzelfde budget krijg je meer wooncomfort terug

2. Energiezuinig

Houtskeletbouw is in opmars en dat heeft zo zijn redenen. Met de steeds strenger wordende energie-eisen en isolatienormen is houtskeletbouw dé bouwmethode bij uitstek om doorgedreven te isoleren. De isolatie wordt immers in het houten skelet voorzien, waardoor koudebruggen vermeden worden. Hierdoor geniet je van optimaal wooncomfort, een gezond leefklimaat, een lagere energiefactuur en een hogere doorverkoopwaarde van je woning in de toekomst.

3. Luchtdicht

Naast energiezuinigheid, is ook luchtdichtheid een belangrijke troef in een woning met houtskelet. Er zijn geen luchtlekken in een luchtdicht bouwwerk, waardoor er ook geen ongecontroleerde energieverliezen kunnen voorkomen en het ventilatiesysteem optimaal kan werken. De luchtdichtheid wordt gecontroleerd met een blowerdoortest of luchtdichtheidsproef.

4. Geluidsisolerend

Niet alleen is een woning in houtskelet thermisch isolerend, het houdt ook prima geluid van buitenaf tegen. Wist je dat hout(skeletbouw) veel hogere waardes voor geluidsisolatie bereikt dan een constructie in bakstenen? Storende geluiden van bijvoorbeeld het verkeer op een drukke baan, kunnen de rust in huis niet verstoren. Dankzij een hogere luchtdichtheid van het materiaal, isoleert de woning automatisch.

5. Architecturale mogelijkheden

Doordachte architectuur maakt energiezuinig bouwen mogelijk. Een lage-energiewoning, een BEN-woning, een passiefhuis of een nul-energiewoning, alles is mogelijk. En met houtskeletbouw kun je alle kanten uit. Ook als je wil genieten van een open woning met veel natuurlijk licht en een ruimtelijk gevoel. Dankzij de lichte constructie kun je besparen op de kosten van de fundering. Ook handig is dat houtskeletbouw voor minder draagkrachtige ondergronden een oplossing kan zijn. Bovendien is de bouwtechniek niet gebonden aan een bepaalde bouwstijl. Alles kan. Bekijk enkele realisaties.

6. Snel gebouwd

Een woning in houtskeletbouw is voor de helft sneller gerealiseerd dan een traditionele woning. Bovendien is hij sneller instapklaar. Bij een traditioneel gebouwde nieuwwoning komt er redelijk wat bouwvocht aan te pas. Waardoor het even moet drogen voor je er in kan.  

7. Droge bouwmethode

Het houtskelet van de binnenkant wordt opgebouwd in een droog en verwarmd atelier. Ook tijdens de één tot twee weken durende montage wordt de ruwbouw amper blootgesteld aan weer en wind. Bij de oplevering is de woning in optimale conditie. Ontdek enkele realisaties.

8. Brandveilig

Kies je voor houtskeletbouw, dan moet je geen hogere verzekeringskost betalen. Het houtskelet is immers moeilijk ontvlambaar en heeft een brandvertragende werking. Daarnaast wordt de constructie bekleed met brandvertragende materialen zoals gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie, enzovoort.

9. Duurzaam

Het hout dat gebruikt wordt voor houtskeletwoningen is zeer duurzaam. Er wordt trouwens al vanaf de ontwerpfase rekening gehouden met de toekomst. De duurzame materialen die gebruikt worden, hebben een minimale impact op het milieu. Ook wordt er voortdurend onderzocht hoe dit verbeterd kan worden, een voorbeeld hiervan is de studie van circulair bouwen.

10. Comfortabel bouwen en wonen

Ga je in zee met een ervaren bouwbedrijf in houtskeletbouw dan bouw je gerust. Een zorgeloos bouwproces is mogelijk dankzij persoonlijke totaalbegeleiding doorheen het volledige traject. Laat je goed begeleiden om je woning volledig op maat te kunnen bouwen. Zo geniet je van volledige keuzevrijheid voor de vormgeving, indeling en materialen. En wordt je droomwoning gerealiseerd. Ontdek de unieke sleutel-op-de-deur formule.

Comfortabel wonen is genieten van optimaal wooncomfort. Houtskeletbouw is hiervoor zeker geschikt. Je kunt genieten van een energiezuinige woning met een doordachte open architectuur, maximale ruimtebeleving en veel natuurlijk licht. Dankzij een nauwgezette uitvoering kun je profiteren van een kwalitatieve, goed geïsoleerde woning met hoge luchtdichtheid en een aangenaam, gezond binnenklimaat.

Interesse in een woning in houtskelet en benieuwd naar het eventuele kostenplaatje voor jouw project? Laat je inspireren door de infobrochure of maak een afspraak online.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan