Hoe wordt beton gemaakt?

Beton is een mix van cement, water, zand, grind en/of steenslag. Om een perfect beton te bekomen, moet je wel de juiste verhoudingen respecteren. Speel op zeker en kies voor stortklaar beton met BENOR-kwaliteitslabel. Het wordt gebruiksklaar op je werf geleverd!

De samenstelling

Eén deel cement, twee delen zand en drie delen grind, dat is de basis voor een populair bouwmateriaal. Voeg water toe, laat uitharden et voilà: beton! Aanvullend kunnen plastificeerder of snelverharders worden toegevoegd voor een betere verwerkbaarheid.

Let op de verhoudingen

Beton maken is zoals cake bakken: alles staat of valt met de juiste verhoudingen. Voeg je bijvoorbeeld te veel water toe, dan wordt het beton broos en kruimelig. Soms voegt men extra hulpstoffen toe om het verhardingsproces te beïnvloeden. Hoe dan ook kies je best voor kwaliteitsvolle producten met BENOR-merk.

Veelzijdig bouwmateriaal

Waarom beton gebruiken? Met beton kun je alle kanten uit, zowel qua toepassing als qua kleur en vorm. Een betonvloer is bovendien veel sneller geplaatst dan een tegel- of plankenvloer. Het is een duurzaam, budget- en onderhoudsvriendelijk materiaal. Ook buiten bewijst beton zijn nut, denk aan een oprit in beton of een terras uit gepolierd beton. Beton kan tegen wisselende temperaturen en onkruid krijgt geen kans.

Stortklaar beton bestellen

Heb je maar een kleine hoeveelheid beton nodig, dan kun je het beton zelf maken. Maar voor grotere werken (een oprit, fundering, zwembad, terras, kelder … ) is het zoveel handiger om stortklaar beton te bestellen. Stortbeton wordt kant en klaar geleverd op je werf en kan in diverse vormen gegoten worden. Grote hoeveelheden vormen geen probleem!

Kant en klaar

Beton dat je laat leveren wordt vervoerd in een betonmixer. Tijdens de rit wordt het mengsel vloeibaar gehouden door een ronddraaiende beweging. Na aankomst op de werf wordt het beton gestort.

Beton laten leveren

Beton laten leveren is niet duur en het is praktisch, je kunt meteen aan de slag. Voor elke fase in het bouwproces kun je aangepast stortklaar beton geleverd krijgen, voor bv. vloeren, funderingen, wanden, kolommen en balken.

Garantie op kwaliteit

Stortklaar beton laten leveren heeft nog een belangrijk voordeel: de garantie op kwaliteit. De kwaliteit van het beton of betonproduct is essentieel voor de stabiliteit, de veiligheid en de duurzaamheid van het bouwwerk. Door te kiezen voor BENOR-beton ben je zeker van de juiste samenstelling.

BENOR-beton

Waarom BENOR-beton? BENOR-beton wordt gemaakt met grondstoffen (cement, zand, grind, hulpstoffen) die het BENOR-merk dragen, in een betoncentrale waarvan de werking nauwgezet gecontroleerd wordt. Beton van een betoncentrale die het BENOR-merk voert wordt gecontroleerd door een onafhankelijk organisme. Handig, want zo is er geen controle op de bouwplaats nodig!

BENOR-betonproducten herkennen

Beton dat met een betonmixer op de bouwplaats geleverd wordt, is altijd vergezeld van een leveringsbon die het BENOR-merk draagt. Op dit document vind je alle technische kenmerken van het geleverde beton. Op een betonproduct wordt het BENOR-logo aangebracht met een stempel, ofwel staat het duidelijk zichtbaar op de verpakking.

Het recept voor beton

Hierbij delen we nog even de basissamenstelling voor 1m3 beton (1000 liter):

  • Cement: 325 kg (= 13 zakken) *
  • Betonzand: 660 kg (= 0,5 m3)
  • Grind: 1300 kg (= 0,75 m3)
  • Leidingwater: 160 kg (= 0,160 m3)

*Eén zak cement = 25 kg (in volume ca. 20 liter)

Let wel, de ideale samenstelling hangt af van diverse factoren, waaronder het doel waarvoor je het beton gaat gebruiken. Laat je beton leveren, vraag dan zeker hoeveel tijd je hebt om het beton te bewerken.Wil je beton laten leveren voor jouw project, of heb je hier vragen over? Neem vrijblijvend contact op met een specialist, hij adviseert je graag! Bestellen doe je makkelijk online.

 

In samenwerking met Qlikbeton

Meer nieuws van Qlikbeton

Zelf een zwembad bouwen? Met een goede fundering in beton!

Droom je van een eigen zwembad in de tuin en wil Je hem zelf aanleggen?

Giet in enkele stappen de betonplaat voor je tuinhuis

Wil je een tuinhuis enkel voor je tuinmateriaal of  wil je eentje met alles erop en eraan?

Zelf de betonplaat voor je terras gieten? Volg onze leidraad

Een mooi terras met uitzicht op de tuin is de kers op de taart van je woning.

GRATIS Nieuwsbrief