2A Architecten

Kijk binnen op 26 mei in een moderne energiezuinige nieuwbouwwoning in beton tijdens Open Wervendag

19/04/2024

Zondag 26 mei 2024 is het Open Wervendag, hier kun je ontdekken hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen, appartementen, publieke ruimten, openbare gebouwen,… Tijdens deze editie kan je ook in Herentals een moderne, energiezuinige nieuwbouwwoning van Concrete House bezoeken. Een kleine kennismaking.

Situering, opbouw en indeling

Deze moderne energiezuinige nieuwbouwwoning bevindt zich in een bestaande residentiële verkaveling en benut bijna volledig de toegestane residentiële verkaveling. De oriëntatie van het perceel was de aanleiding om de verschillende functies in de woning te positioneren.

Aan de noordzijde, de linkervoorzijde van het perceel, zie je de oprit met aansluitend de carport en de fietsenstalling. Vanuit de carport is er toegang tot de woning via de ‘traditionele achterdeur’ met de berging voor schoenen, jassen, boekentassen en een afgesloten voorraadkamer. Bij deze ruimtes werden ook een (gasten)toilet en een doucheruimte voorzien, die via de achtergevel ook aansluiten op het terras met zwembad.

De voordeur bevindt zich in de voorgevel en geeft toegang tot een inkomzone met vestiaire. Deze vestiairekast, in donder houtfineer, wordt doorgetrokken in een kastenwand van bijna 10 meter lengte tot in de keuken, inclusief een ‘blinde’ toegangsdeur naar de voorraadkamer. Langs deze circulatie-as heen, bevindt zich aan de andere kant de trap naar de kelder en naar de eerste verdieping, waardoor de ‘verkeerstroom’ doorheen het hele gebouw duidelijk wordt gedefinieerd. De leefruimtes, keuken met eiland en ontbijthoek, grote eettafel voor feestjes, het thuisbureau en de zithoek zijn van oost naar west gepositioneerd, telkens met grote raampartijen van vloer tot plafond.

Vanuit ieder punt van de leefruimte is er, via het overdekt terras op de zuidwestzijde, maximaal zicht op de tuin. Aansluitend bij het ruime terras is er een ‘infinitypool’ voorzien die een mooie overgang vormt naar de lager gelegen tuin op de achtergevel, met een speelzone voor de kinderen en een opbergruimte voor speelgoed en tuingerief.

De kelder werd volledig geïsoleerd om als extra leefruimte te kunnen dienen. Er werden een ruime speelruimte voor de kinderen en een gastenkamer met extra sanitaire cel voorzien die overvloedig licht binnenkrijgen via de grote ramen in de ondergrondse patio op de zuidwestzijde van het gebouw en via de glazen vloer in de keuken. De kelder is ruim genoeg om nog een extra berging, een technische ruimte en een wasplaats, die via een waskoker in verbinding staat met de badkamer op de eerste verdieping, te kunnen voorzien.

Op de eerste verdieping werd de ouderslaapkamer, met afzonderlijke dressing, en de badkamer op de achtergevel gesitueerd aan een gevelbreed raam met uitzicht op de tuin. De twee kinderkamers bevinden zich aan de voorzijde van de woning. De scheidingswand tussen beide kamers wordt met een losstaand meubelelement uitgevoerd zodat deze ruimte, als de kinderen uit huis zijn, vrij kan ingericht worden.

Gebruikte materialen en oplossingen

De kelder is uitgevoerd met ter plaatse gegoten betonnen vloerplaat en wanden. De bovengrondse ruwbouw is opgebouwd met prefabbetonwanden en breedvloerplaten, met een zichtbare prefabbetontrap als verbindend element tussen de verdiepingen. Waar er ‘licht en lucht’ wordt gevraagd in de ruimtes, worden de betonwanden weggelaten en de ontstane openingen worden gedicht met verdiepingshoge raampartijen. Hierdoor is er vanuit de ganse woning een prachtig uitzicht naar de tuin en de omgeving, wordt ‘buiten’ ook ‘binnen’, en toont de woning van binnenuit veel ruimer dan dat het massieve, compacte volume aan de buitenzijde laat vermoeden. De dragende wanden in beton worden tot een minimum beperkt. De nodige ruimte-indeling wordt voorzien met gyprocwanden of met grote kastenwanden die zorgen voor een grote eenheid qua vorm en design doorheen de ganse woning.

Ondanks de extra grote raampartijen wordt door de inerte capaciteiten van de betonwanden en de extreem goede isolatie en hoge luchtdichtheid van de constructie toch een goed S-peil gehaald. Door de toepassing van een ventilatiesysteem D+, een warmtepomp (met vloerverwarming en -koeling) en fotovoltaïsche zonnepanelen, wordt ook een zeer goed E-peil bereikt.

De buitengevels zijn afgewerkt met betonlook crepi en isolatie en zijn ter hoogte van de inkomzone en de fietsenberging, bekleed met houten lamellen.

Het buitenschrijnwerk is in aluminium met hoogrendementsbeglazing.

De gladde betonwanden en plafonds werden in de woning, zonder extra pleisterwerken, geschilderd en/of zichtbaar gelaten.

Bezoek dit pand tijdens Open Wervendag

Wanneer? Zondag 26 mei 2024 van 10u00 – 17u00
Waar? Lavendelweg 14, 2200 Herentals

Graag meer weten over het gebruik van prefabbeton voor de bouw van een energiezuinige, moderne woning? Neem contact op met Concrete House. Neem alvast een kijkje tussen de realisaties, bezoek een van de kijkwoningen en download de gratis brochures voor meer info en inspiratie. 

2A Architecten
In samenwerking met Concrete House

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.