Verplichte aansprakelijkheidsverzekering bouw

Vandaag, 20 oktober 2016, is er een wetsontwerp goedgekeurd om de aansprakelijkheidsverzekering verplicht te maken in de bouwsector.  Architecten, aannemers en overige dienstverleners in de bouwsector zullen een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering moeten aangaan. Op deze manier van de juridisch ongelijkheid tussen architecten & andere bouwspelers weg.

Bouwunie apprecieert dat de toepassing van de verplichte verzekering beperkt blijft tot het bouwen van een woning en het renoveren ervan met verplichte tussenkomst van een architect. De verplichte verzekering blijft ook beperkt tot hetgeen onder de 10-jarige aansprakelijkheid valt en dus betrekking heeft op de stabiliteit en de stevigheid van de woning en op waterdichtheidsproblemen die deze in het gedrang kunnen brengen.

Bouwunie blijft het wel betreuren dat de regering toch voor een verplichte verzekering voor aannemers kiest. De consument is geïnteresseerd in een goede maar ook betaalbare bescherming. De verplichte verzekering zal de prijs voor het bouwen van een woning doen stijgen. Bouwunie hoopt dan ook dat de kostprijs ervan binnen de perken blijft.

Een wettelijke verplichting zonder controle kan niet! Bouwunie staat erop dat de bouwheer-opdrachtgever en de architect effectief zullen moeten controleren of de aannemer een verzekeringsattest kan voorleggen. Een aannemer die wegens talrijke schadegevallen geen verzekering meer kan afsluiten, komt dan niet meer aan de bak. Zo zal de verplichte verzekering toch ook een positieve kant hebben voor de bonafide aannemer.

In samenwerking met Bouwunie

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief