Zelf een ontwerp maken voor je huis met SketchUp

Gepubliceerd op
Zelf een ontwerp maken voor je huis met SketchUp
Zelf een ontwerp maken voor je huis met SketchUp

Vroeg of laat ga je niet ontkomen aan het maken van een ontwerp voor een van je projecten. Probeer namelijk eens goed met je tegels uit te komen als je een brede tuin met grote tegels en een vlonder wilt inrichten. Op basis van diverse posts op Bouwinfo blijkt dat er genoeg mensen zijn die de fout maken om zonder ontwerp aan de slag te gaan. Dat terwijl een tuin ontwerpen online gratis is, net als ieder andere kamer van je huis. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. Een voorbeeld van een ontwerp 3d tool die gratis is, is SketchUp. 

Hoe je gratis SketchUp voor woningontwerpen kunt gebruiken

SketchUp biedt een gratis versie genaamd SketchUp Free, waarmee je 3D-modellen kunt maken direct in je browser. Deze versie is vooral geschikt voor persoonlijk gebruik, zoals het ontwerpen van kamers, meubels of andere projecten voor thuis. Hoewel je de volledige basis voor ontwerp kunt gebruiken, missen sommige geavanceerde functies die wel in de betaalde versies zitten. Je kunt je ontwerpen opslaan in de cloud, maar er is een limiet aan hoeveel je kunt opslaan. Het exporteren van je werk kan beperkt zijn qua formaten, en je kunt geen extra extensies of plugins toevoegen. Voor het gemiddelde ontwerp dat je gaat maken, is de gratis variant van SketchUp hoogstwaarschijnlijk meer dan voldoende.

SketchUp is vrij eenvoudig te leren

Veel mensen vinden SketchUp relatief eenvoudig te leren, vooral als het gaat om het maken van eenvoudige 3d ontwerpen van een kamer of een tuin. Enkelen vergelijken het zelfs met het gebruiksgemak van Paint. Met slechts 20 minuten oefening en het bekijken van enkele video’s kun je al aanzienlijke vooruitgang boeken.

Zoals met veel programma's varieert het van wat je wilt bereiken. Er zit namelijk ook een ingewikkeldere kant aan SketchUp, vooral wanneer je probeert om organische of gecompliceerde objecten te modelleren. Het gebruiken van deze functies kan extra tijd kosten, zoals het leren over modellen en het gebruik van plugins. Als het gaat om het maken van een ontwerp voor je woning, zal je hoogstwaarschijnlijk nooit over deze dingen na te hoeven te denken. Via de site van SketchUp zelf is een complete gids met tutorials te vinden waarmee je meer te weten kan komen over het ontwerpen van meubels en complete landschappen.

Voorbeeld: ontwerp een kamer

De meeste klussers die een ontwerp voor een kamer maken, doen dat omdat er veel aanpassingen aan de kamer gedaan moeten worden óf er vooraf gekeken moet worden welke meubels waar passen. Door een kamer in een ontwerptool uit te tekenen, kun je vooraf inschatten wat de mogelijkheden zijn zonder dat je later ontdekt dat je toch andere keuzes had moeten maken. Het volgende lijstje met stappen helpt je op weg:

1. Basisvorm van de kamer

 • Selecteer het rechthoekige gereedschap (Rectangle Tool).
 • Teken een rechthoek op de grond. Dit wordt de basis van je kamer.
 • Gebruik het Push/Pull-gereedschap om de rechthoek omhoog te trekken en zo de muren van de kamer te vormen.   

2. Deuren en ramen

 • Bepaal waar je deuren en ramen wilt hebben.
 • Gebruik het rechthoekige gereedschap opnieuw om de vorm van een deur of raam op de muur te tekenen.
 • Met het Push/Pull-gereedschap kun je deze vorm naar binnen duwen om een opening te creëren.

3. Vloer en plafond

 • Je kunt verschillende materialen kiezen uit de "Materialen"-bibliotheek voor je vloer en plafond. Denk aan hout, tegels en tapijt.
 • Gebruik het verfemmer-gereedschap (Paint Bucket Tool) om het materiaal op je vloer en plafond toe te passen.

4. Meubels en decoratie

 • Ga naar het "Componenten"-paneel (Components Panel).
 • Hier kun je vooraf gemaakte items zoals stoelen, tafels en kasten. vinden. Sleep deze gewoon naar je model.                

5. Afwerking en details

 • Denk na over verlichting, kleuren van de muren, soort vloerbedekking, en voeg deze toe aan je ontwerp.
 • Je kunt ook details zoals plinten, kroonlijsten of decoratieve elementen toevoegen om je kamer realistischer te maken.

Voorbeeld: ontwerp een vlonder met afmetingen

Nederlanders houden van vlonders en maken ze (onder andere vanwege de kosten van een hovenier) tegenwoordig het liefst zelf. Omdat het maken van een stabiele vlonder echt niet zonder een ontwerp kan, aangezien de constructie goed in elkaar moet zitten, kun je het volgende stappenplan te volgen:

1. Teken de omtrek

 • Gebruik het rechthoekige gereedschap (Rectangle Tool) om de basisvorm van de vlonder te tekenen.
 • Bepaal de afmetingen van je vlonder. Als je bijvoorbeeld een vlonder van 4x6 meter wilt, klik dan op een startpunt, sleep het gereedschap en voer '4m,6m' in en druk op Enter.

2. Bepaal de hoogte

 • Gebruik het Push/Pull-gereedschap om de rechthoek omhoog te trekken naar de gewenste hoogte van de vlonder, bijvoorbeeld 30 cm.

3. Planken toevoegen

 • Teken met het rechthoekige gereedschap de vorm van een individuele plank binnen de omtrek van de vlonder.
 • Gebruik het Push/Pull-gereedschap om de plank de dikte te geven die je wilt, bijvoorbeeld 3 cm.
 • Herhaal dit proces om meerdere planken naast elkaar te plaatsen tot de hele vlonder bedekt is.

4. Ondersteuningsbalken

 • Teken rechthoeken onder je vlonderplanken om de ondersteuningsbalken te vertegenwoordigen. Deze zorgen voor stabiliteit en dragen het gewicht van de vlonder.
 • Bepaal de afstand tussen deze balken, bijvoorbeeld elke 40 cm.

5. Afwerking

 • Kies een houttextuur uit de "Materialen"-bibliotheek voor je vlonderplanken en ondersteuningsbalken.
 • Gebruik het verfemmer-gereedschap (Paint Bucket Tool) om de textuur toe te passen op je vlonder.

6. Extra details

 • Denk aan trapjes, leuningen of ingebouwde zitplekken en voeg deze toe aan je ontwerp als je dat wilt.

   

standaard