Maak kennis met MatBiM: het project dat de bouwsector efficiënter maakt door BIM-standaardisatie.

13/06/2023

MatBiM is een gloednieuw project dat zich richt op het standaardiseren van BIM voor bouwmaterialen en -systemen. Het doel is om de efficiëntie in de bouwsector te verbeteren en de samenwerking tussen verschillende partijen te vereenvoudigen. Dankzij uniform gestandaardiseerde BIM content én uniform beschikbare informatie (rechtstreeks van de materialenproducenten), kunnen bouwprofessionals voortaan op een efficiënte en betrouwbare manier BIM-modellen opbouwen en beter samenwerken.

BIM-standaardisatie voor bouwmaterialen

BIM, oftewel Building Information Modeling, gaat over het creëren, onderhouden en beheren van digitale 3D-bouwinformatiemodellen om de efficiëntie gedurende de hele levenscyclus van een gebouw te verbeteren. BIM is een belangrijke stap richting digitalisering in de bouwsector, met als doel meer efficiëntie en duurzaamheid. Helaas ontbrak het tot nu toe aan standaardisatie en betrouwbare merkneutrale informatie over bouwmaterialen, waardoor de beloften van BIM niet volledig werden waargemaakt. MatBiM biedt hiervoor een oplossing.

Wat is de meerwaarde van MatBiM?

MatBiM biedt uniforme, merkonafhankelijke BIM-content voor materialen en systemen, maar ook een link naar betrouwbare, onderling compatibele en duidelijke informatie rechtstreeks van bouwmaterialenproducenten. Hierdoor kunnen bouwprofessionals realistische bouwinformatiemodellen maken en beter samenwerken gedurende het hele bouwproject. Ontwerpers kunnen erop vertrouwen dat hun ontwerpen weldegelijk kunnen worden gebouwd met beschikbare producten op de markt.

Gratis beschikbaar voor bouwprofessionals

Het initiatief, gesteund door beroepsfederaties en fabrikanten, toont de brede steun en het streven naar standaardisatie binnen de bouwsector. MatBiM is gratis beschikbaar voor bouwprofessionals en zal continu worden verbeterd op basis van feedback en behoeften in de sector. Iedereen die geïnteresseerd is, wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het project en bij te dragen aan verdere ontwikkeling. Samen streven we naar een efficiëntere en duurzamere bouwsector.

MatBiM maakt het elke bouwprofessional mogelijk betrouwbare, up-to-date en geconnecteerde data te vinden rechtstreeks van de fabrikanten. Het project wordt geleid door de federatie van Belgische bouwmaterialenproducenten (BMP), met ondersteuning van prominente beroepsfederaties zoals Embuild Vlaanderen, Buildwise, NAV en ORI, en met de medewerking van toonaangevende bouwmaterialenproducenten Wienerberger, Soudal en Soprema.

Voor meer informatie over MatBiM, bezoek www.matbim.be.

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.