VCA Basis cursus voor de bouw

VCA Basis cursus voor de bouw

22/02/2024

Voor bedrijven in de bouwsector is een VCA certificering erg belangrijk. Het helpt bouwbedrijven om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Met een VCA cursus krijgen je medewerkers een goede opleiding met werkinstructies waarmee je veel bedrijfsongevallen kan voorkomen. Een VCA certificering is bovendien vaak een vereiste voor het uitvoeren van grotere opdrachten. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers.

Veilig, gezond en duurzaam werken: VCA certificaat

Werken in de bouw brengt het risico op ongelukken met zich mee. Op de bouwplaats komen immers regelmatig situaties voor die gevaarlijk kunnen zijn, zoals het werken op een grote hoogte en het verplaatsen van zware bouwmaterialen. Voor medewerkers in de bouw is het daarom van groot belang dat ze onveilige situaties herkennen en weten hoe ze moeten handelen om de veiligheid te verbeteren. In een VCA Basis cursus of een VCA VOL training leren medewerkers hier alles over. Bedrijven kunnen daarnaast middels het invoeren van een VGM-beheersysteem een VCA certificaat behalen op diverse niveaus.

Inhoud VCA Basis opleiding

Tijdens de VCA Basis (B-VCA) training leer je meer over de volgende onderwerpen:

 1. De voorbereiding van werkzaamheden;
 2. Een veilige uitvoering van werkzaamheden;
 3. Beheersing van gevaren;
 4. Handelswijze bij incidenten en ongevallen.

Je volgt de VCA Basis cursus als je een uitvoerend medewerker, zoals een timmerman of een metselaar, bent. De totale cursusduur bedraagt acht tot tien uur. De cursus draagt bij aan de vakkundigheid, inzetbaarheid, veiligheid en gezondheid van de medewerkers van bouwbedrijven.

VCA VOL behalen: voor leidinggevenden en zzp’ers

Ben je een leidinggevende bij een aannemer of een zzp’er in de bouw? Dan raden we je aan om de cursus VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) te volgen. In deze cursus leer je zowel zelf veilig en gezond te werken als om deze werkwijze bij anderen te stimuleren. Bij veel werkgevers is een VCA VOL diploma verplicht voor leidinggevenden en zzp’ers. De VCA VOL opleiding belicht de volgende onderwerpen vanuit de invalshoek van een leidinggevende op de werkvloer:

 1. Een goede voorbereiding van de werkzaamheden:
  • Wet- en regelgeving;
  • Regels voor veilig werken;
  • Overleg en inspecties;
  • Het voorkomen van incidenten;
 2. Het veilig uitvoeren van werkzaamheden:
  • Veiligheid op de werkplek;
  • Werken met persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • Veilig omgaan met gereedschap, machines en materiaal;
  • Specifieke werkzaamheden en bijzondere situaties;
 3. Het beheersen van gevaar:
  • Veilig werken met gevaarlijke stoffen en elektriciteit;
  • Het voorkomen van brand en explosie;
 4. Wat te doen bij incidenten en ongevallen:
  • Veiligheid en hulp bij ongelukken;
  • Hoe te handelen in noodsituaties.

VCA training: online of klassikaal bij VGMbox

VGMbox is al ruim twintig jaar een opleider die VCA trainingen met innovatieve methoden voor kennisoverdracht aanbiedt. Via audiovisuele oplossingen, e-learning en klassieke trainingen vergroot VGMbox het veiligheidsbewustzijn van medewerkers in diverse branches. De VCA cursussen zijn zowel klassikaal op een fysieke locatie als online te volgen en het is mogelijk gratis een online proefexamen te doen. Je kan de cursus op meer dan honderd verschillende locaties klassikaal volgen en ook VCA InCompany valt te organiseren. De VCA opleiding klassikaal duurt een dag. Hierbij krijgen de cursisten filmfragmenten te zien en geeft de trainer uitleg. Je maakt op dezelfde dag meteen het examen. De examenkosten zijn inbegrepen bij de cursussen. Het maakt overigens niet uit of je jouw VCA diploma in België of Nederland behaalt. De diploma’s zijn gelijkwaardig en gelden in beide landen.

VCA cursus online volgen 

Het voordeel van een online VCA cursus is dat je zelf bepaalt waar en wanneer je in de lesstof duikt. Je bespaart bovendien tijd en kosten, omdat je niet naar een cursuslocatie hoeft te reizen. De VCA e-learning bestaat uit praktijkgerichte video’s en teksten met aansluitend vragen. Je hebt gedurende drie maanden toegang tot de online VCA cursus. Dit biedt je de mogelijkheid om in je eigen tempo te studeren en een aantal online oefenexamens te doen. Het oefenen zorgt voor een optimale voorbereiding op het officiële VCA examen.

VCA examen afleggen

Na het volgen van een VCA training leg je het VCA examen af op een fysieke examenlocatie. Het basisexamen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen. Het VCA VOL examen bestaat uit zeventig vragen en die moet je binnen 75 minuten beantwoorden. Als je voor het examen slaagt, ontvang je een VCA diploma dat tien jaar geldig is en officieel erkend door de SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid). Als je diploma verlopen is, moet je om het te kunnen vernieuwen opnieuw examen doen.

Aanmelden voor VCA cursus

Werk jij in de bouw en wil je een VCA diploma halen? Meld je aan voor een VCA Basis training of een VCA VOL cursus. Kies uit een voordelige online cursus of scherp geprijsde klassikale cursus.

VCA Basis cursus voor de bouw

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.