Start2Renovate: het startschot gegeven, de resultaten getest

Wie energiezuinig bouwt of renoveert, doet dat niet enkel omwille van het milieu en de portemonnee. Comfort, gezondheid, welzijn en aangenaam wonen zijn voor kandidaat-(ver)bouwers minstens even belangrijke motivatoren. Precies daarom dat de infosite www.Start2Renovate.be niet enkel oog heeft voor energie-efficiëntie, maar bovenal ook voor woonkwaliteit.

Ook met de modelrenovatie die aan de basis van de website ligt, streefde de groep Saint-Gobain zeer ambitieuze Multi-Comfortdoelstellingen na. “Missie in alle opzichten geslaagd”, getuigen Bert en Inge, die de gerenoveerde woning nu net een jaar bewonen. “Hoe een oudere woning kan getransformeerd worden naar een mooie hypermoderne woning met zoveel comfort, is ongelooflijk! We kunnen iedereen aanbevelen om hetzelfde traject als ons te starten met www.Start2Renovate.”

Van E546 zerocomfort naar E23 Multi-Comfort

In 2013 ging de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass en Weber) in samenwerking met Daikin, Velux, Sigma en Reynaers de uitdaging aan om een woning in het Antwerpse Hoboken die dateerde van 1960 en op energetisch vlak zo lek was als een zeef om te vormen tot een bijna-nulenergiewoning. Naast die ambitieuze doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie streefde de groep ook ambitieuze doelstellingen op het vlak van woonkwaliteit na. De gerenoveerde woning diende namelijk hoog te scoren op alle 5 de zogenaamde Multi-Comfortcriteria, i.e. zijn bewoners een uitstekend thermisch, esthetisch, akoestisch, licht- en luchtcomfort bieden.

Na uitvoering van de werken  – van de isolatie van het dak, de buitenmuren en de vloeren, het plaatsen van verschillende soorten hoogrendementsglas en superisolerend schrijnwerk en het installeren van energiezuinige technieken tot en met de afwerking – kon de modelwoning indrukwekkende scores voorleggen: de waarden gingen van E546 naar E23 – dus beter dan wat van een nieuwbouwwoning wordt verwacht vanaf 2021 – , van K285 naar K33, en de luchtdichtheid van 14,5 h-1 naar 1,12 h-1. De luchtgeluidsisolatie werd gemiddeld verbeterd met ongeveer 10 dB, de contactgeluidsisolatie tussen de zolder en de onderliggende kamers met ongeveer 24 dB en de gevelisolatie met ongeveer 5 dB.

Maar wat betekenen die abstracte cijferresultaten nu in de praktijk? Geen betere manier dan het te vragen aan Bert en Inge, het koppel dat de gerenoveerde modelwoning nu precies een jaar bewoont.

Energiezuinig Multi-Comfortrenoveren in de praktijk

“In de eerste plaats voel je de gevolgen van energiezuinig renoveren heel concreet in je portemonnee”, vat Bert het gesprek aan. “Onze woning is zodanig goed geïsoleerd dat het energieverbruik voor verwarming zéér sterk gereduceerd werd. Zodanig zelfs dat het energieverbruik voor verwarming, en ook voor het warm water, volledig kan ingevuld worden met een warmtepomp en pv-panelen. Hierdoor moeten we eigenlijk enkel betalen voor verbruik van elektrische apparaten en verlichting.”

“Maar zo’n energiefactuur zegt natuurlijk niet alles”, vult Inge aan. En het verblijdt je ook maar één keer in de maand  (lacht). Wat wij vooral voelen is dat onze woonkwaliteit er dag in dag uit enorm op vooruitgegaan is.

Op praktisch en esthetisch vlak en op het vlak van lichtcomfort in de eerste plaats. . Het is een heel mooi huis geworden. Mensen denken ook vaak dat het een nieuwbouw is.. Qua oppervlakte is het eigenlijk niet zo groot, maar het is ontzettend goed ingedeeld. Met die kast waar alles in kan en die tegelijk de inkomhal van de living en de keuken scheidt. En boven zijn er dan – naast een berging, een ruimte voor de warmtepomp, een badkamer en een dressing –  drie grote slaapkamers: twee op de eerste verdieping en één op zolder. De zolderkamer en een van de kamers op de verdieping gebruiken we als hobbykamers. Ik hou enorm van die zwarte bakstenen aan de buitenkant en die strakke, witte inrichting binnenin. En van de lichtinval. Want zowel op de bovenverdieping als hier beneden hebben we mooie, grote raampartijen.”  

“De woning is volledig energetisch geoptimaliseerd met isolatie, superisolerend schrijnwerk en hoogrendementsglas. Dat zie je misschien niet, maar dat voel je wel !  Kijk maar eens naar de thermostaat. Het is vandaag de eerste koudere herfstdag (11 oktober n.v.d.r.), buiten is het ongeveer 12 °C, maar hier binnen is het 23 °C. En dat is hier dag in dag uit zo, dankzij de goede isolatie en luchtdichting van het huis. Terwijl de verwarming dus nog niet eens aan staat. Eigenlijk moeten we maar een kleine 2 maand per jaar verwarmen. In december en januari. Eind januari heb ik de verwarming uitgezet en sindsdien ben ik er niet meer aangekomen.” “Aangenaam warm in de winter en aangenaam koel in de zomer”, vult Inge aan. “Een heel verschil met de slecht geïsoleerde metaalbouw waarin we vroeger woonden en waar het ’s zomers 37 °C was. Slaap daar maar eens in… Hier is het thermisch comfort echt optimaal.“

“Ook voor het luchtcomfort scoort deze woning een 10 op 10”, gaat Bert verder. “Je kan uiteraard de ramen openen, maar eigenlijk hoeft dat niet eens. Het ventilatiesysteem zorgt voor een continue luchtverversing waarbij verse lucht wordt toegevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Het gaat hier trouwens om een slim systeem dat echt weet wanneer het meer of minder moet werken. Nemen we bijvoorbeeld een douche en stijgt het vochtgehalte in de badkamer, dan gaat de afzuiging in die ruimte op een hoger niveau functioneren. Hetzelfde geldt voor onze keuken bijvoorbeeld. We hebben eigenlijk maar een kleine dampkap en zelfs als we eens frietjes maken, blijft die geur geen dagen hangen, zoals vroeger het geval was.”

“Ten slotte is ook aan het laatste criterium, akoestisch comfort, helemaal voldaan”, rondt Inge af. “Sowieso horen wij geen geluid van buitenaf, want we wonen hier ook in een erg rustige buurt. Maar ook omgekeerd  storen wij de buren niet.  Bert heeft de zolderruimte als DJ-ruimte ingericht en heeft daar al eens plaatjes zitten draaien, het volume op ‘vollen bak’ gezet en is dan naar buiten gelopen om te horen in hoeverre de buren konden ‘meegenieten’. Helemaal niet, in feite. Trouwens… ook intern is het hier goed geïsoleerd. In de vloer van de zolderruimte bijvoorbeeld zit isolatie, waardoor Bert kan zitten springen of stampen zoveel hij wil… Ik hoor er beneden helemaal niets van…”.

“Ik zou echt graag kunnen zeggen dat dit ons huis voor de rest van ons leven is”, besluit Bert. “Mochten we dit ooit kunnen kopen, in plaats van het te huren, zijn we meteen kandidaat. Maar mocht dat kopen niet lukken, dan gaan we zeker en vast ook energiezuinig en multicomfortabel renoveren zoals hier is gebeurd. Met behulp van de website www.Start2Renovate.be.”  

Begin vandaag nog aan je eigen futurfantastische verbouwing

Wil je net zoals Bert en Inge van je woning een mooi, duurzaam en energiezuinig huis maken waar het fantastisch wonen is, dan kan je terecht op de website www.Start2Renovate.be. Naast het concrete voorbeeld van de modelrenovatie in Hoboken vind je er alle info die je nodig hebt om ook jouw woning, ruimte per ruimte en stap voor stap, te renoveren.

Wie op die site één of meer van de tabs 'dak en zolder', 'ramen en glas', 'muren en wanden', 'plafonds', 'vloeren' en 'technieken' aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.

 

In samenwerking met Start2Renovate.be

Meer nieuws van Start2Renovate.be

Leer futureproof verbouwen met Start2Renovate

De Vlaamse overheid en haar stakeholders hebben de duidelijke ambitie om tegen 2050 het volledige

Start2Renovate.be lanceert nu ook RenoTube

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht bijna-energieneutraal zijn.

Kies vandaag nog voor energievriendelijke verwarming voor je woning!

Investeren in de juiste technieken en uitrusting levert een blijvende meerwaarde op en betaalt zi

GRATIS Nieuwsbrief