Leer futureproof verbouwen met Start2Renovate

De Vlaamse overheid en haar stakeholders hebben de duidelijke ambitie om tegen 2050 het volledige woningpark zo energiezuinig mogelijk te maken. Die ambitie vertaalt zich sinds begin 2015 in een E-peil E90 voor grondige renovaties, maar in de toekomst denkt men aan E60. Geen onhaalbare kaart, zo bewees het consortium Start2Renovate enkele jaren geleden al met de modelrenovatie van een oude vervallen woning tot een woning die zelfs E24 haalt. 

Wil je zelf ook heel energiezuinig gaan renoveren en jouw woning ook futureproof maken, bezoek dan deze Start2Renovate-modelwoning tijdens de Vlaamse Renovatiedag op zondag 29 mei, surf naar www.Start2Renovate.be of laat je inspireren op RenoTube, het filmkanaal van Start2Renovate. 

Van E546 zerocomfort naar E23 Multi-Comfort

In 2013 ging de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass en Weber) in samenwerking met Daikin, Velux, Sigma en Reynaers de uitdaging aan om een woning in het Antwerpse Hoboken die dateerde van 1960 en op energetisch vlak zo lek was als een zeef om te vormen tot een bijna-nulenergiewoning. Naast die ambitieuze doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie streefde de groep ook ambitieuze doelstellingen op het vlak van woonkwaliteit na. De gerenoveerde woning diende namelijk hoog te scoren op alle 5 de zogenaamde Multi-Comfortcriteria, i.e. zijn bewoners een uitstekend thermisch, esthetisch, akoestisch, licht- en luchtcomfort bieden.

Missie geslaagd, zo blijkt, want na uitvoering van de werken, kon de woning indrukwekkende scores voorleggen: de waarden gingen van E546 naar E23 – dus beter dan wat van een nieuwbouwwoning wordt verwacht vanaf 2021 – , van K285 naar K33, en de luchtdichtheid van 14,5 h-1 naar 1,12 h-1. De luchtgeluidsisolatie werd gemiddeld verbeterd met ongeveer 10 dB, de contactgeluidsisolatie tussen de zolder en de onderliggende kamers met ongeveer 24 dB en de gevelisolatie met ongeveer 5 dB.

Deelnemer Vlaamse Renovatiedag

Op zondag 29 mei, tijdens de Vlaamse Renovatiedag, kan je de Start2Renovate-modelrenovatie ‘in real life’ gaan bewonderen aan de Schoonselhoflei 5 in Hoboken.

Naast de uiteindelijke resultaten van de verbouwing krijg je er ook te zien hoe de woning er voor de renovatie aan toe was en worden alle getroffen renovatiemaatregelen heel duidelijk aan de bezoeker uitgelegd aan getoond.

Zo kan je er zien hoe een warmtepompsysteem werkt, hoe in het dak van de Start2Renovate-modelwoning 30 cm glaswol in 2 lagen werd aangebracht en hoe de buitenmuren van de woning in de spouw werden geïsoleerd en aan de binnenkant met thermisch en akoestisch isolerende wandplaten werden bekleed.  Je kan ook zelf de stilte ervaren die werd gecreëerd door het bekleden van de binnenmuren met speciale akoestische wandplaten.

Ook leer je wat de meest energiezuinige schrijnwerkprofielen zijn en hoe je om een correcte glaskeuze te maken rekening moet houden met de oriëntatie van de woning, de thermische isolatie van het glas (Ug-waarde), de mate waarin het glas de warmte van de zon doorlaat (g-waarde) en de prijs van het glas in functie van de energetische prestatie.

Op de benedenverdieping van de Start2Renovate-modelwoning werd dan weer voor een gietvloer op basis van epoxy gekozen. Tijdens de Vlaamse Renovatiedag kan je zien hoe deze vloeren de uitstraling van een polybetonvloer hebben, maar zal je ook leren dat deze in een veel beperktere dikte (gemiddeld 10 mm) gegoten worden. Bij renovaties kan dat een wereld van verschil uitmaken.

Wie de Start2Renovate-modelwoning op 29 mei bezoekt, krijgt er eerstelijnsadvies en heel wat praktische tips & tricks van alle betrokken partners: architectenbureau denc!-studio, isolatiefabrikant ISOVER, Gyproc-gipssysteemoplossingen, hoogrendementsbeglazingsproducent Saint-Gobain Glass, mortelfabrikant Weber, Reynaers aluminium, dakvensterfabricant Velux en warmtepompproducent Daikin.

Start2Renovate en RenoTube

Wie zijn woning naar het voorbeeld van de Start2Renovate-modelverbouwing ook futureproof wil renoveren maar zich tijdens de Vlaamse Renovatiedag niet naar Hoboken kan begeven, kan eveneens terecht op de website www.Start2Renovate. Onder de buttons ‘dak en zolder’, ‘ramen en glas’, ‘muren en wanden’, ‘plafonds’, ‘vloeren’ of ‘technieken’, krijg je op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.  

Daarnaast bevat www.Start2Renovate.be ook een afzonderlijk filmkanaal: RenoTube. Daar vind je verschillende filmpjes die heel concreet visualiseren welke stappen het fictieve koppel ‘Jan en Marie’ in de modelwoning ondernomen hebben om de woning om te bouwen tot een bijna-nulenergiewoning. Uit elk van die filmpjes kan de kandidaat-verbouwer heel wat leren om ook zijn eigen woning zo energiezuinig mogelijk te renoveren. Praktische en concrete informatie in de eerste plaats, maar ook heel wat doe-het-zelftips en plaatsingsinstructies als je zelf de handen uit de mouwen wil steken.

Praktisch

Wanneer?

Zondag 29 mei 2016 Van 13 u. tot 18 u.

Adres:

Schoonselhoflei 5

2660 Hoboken (Antwerpen)

Gratis! Wel verplicht vooraf registreren via www.devlaamserenovatiedag.be 

Meer info? Surf naar www.Start2Renovate.be, naar www.RenoTube.be of word lid van de Start2Renovate-facebookpagina.

In samenwerking met Start2Renovate.be

Meer nieuws van Start2Renovate.be

Start2Renovate.be lanceert nu ook RenoTube

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht bijna-energieneutraal zijn.

Kies vandaag nog voor energievriendelijke verwarming voor je woning!

Investeren in de juiste technieken en uitrusting levert een blijvende meerwaarde op en betaalt zi

Renoveer je woning vandaag nog met HR-glas en -schrijnwerk!

Ongeveer 15% van de warmte in een woning ontsnapt via ramen en deuren.

GRATIS Nieuwsbrief