Metaalrecycling: Een vitale rol voor de Circulaire Economie?

Gepubliceerd op
Metaalrecycling: Een vitale rol voor de Circulaire Economie? | Foto: Miguel Á. Padriñán
Metaalrecycling: Een vitale rol voor de Circulaire Economie? | Foto: Miguel Á. Padriñán

De druk op natuurlijke hulpbronnen is in de afgelopen decennia in een ongekend rap tempo toegenomen en de planeet schreeuwt om transparante, duurzame oplossingen. Hierbij springt één concept steeds meer in het oog: de circulaire economie, voor de minimalisatie van verspilling en het maximalisatie van de hergebruikswaarde van producten en grondstoffen. En hierin vormt metaalrecycling een vitale schakel, want er kunnen talloze producten worden gemaakt met gerecycled metaal. Benieuwd naar de rol van metaal in de circulaire economie? Lees verder voor een basis metaalrecycling.

Metaal: een onuitputtelijke grondstof? 

Wist je dat er jarenlang is gedacht dat metalen als ijzer, koper en aluminium in overvloed aanwezig waren. De realiteit is dat deze grondstoffen eindig zijn, met onderzoek dat aangeeft dat vele metalen binnen enkele decennia schaars kunnen worden als het huidige consumptiepatroon zo doorgaat.

Toch is een deel van de oneindigheid van metaal waar, want het mooie van tal metalen is dat ze keer op keer gerecycled kunnen worden zonder aan kwaliteit te verliezen!

Het maakt ze de perfecte kandidaat voor de circulaire economie, waarin het doel is om producten en materialen voortdurend of in ieder geval zo lang als mogelijk te hergebruiken. Dit is goedkoper, productiever en voorkomt milieuschade, aangezien natuurlijke hulpbronnen niet verder aangeboord te hoeven worden.

Metaalrecycling: Meer dan oud ijzer 

Metaalrecycling is meer dan de bakken met oud ijzer van de lokale vuilstort. Hier gaan hoogtechnologisch proces mee gepaard, waarbij oude metalen worden omgetoverd tot waardevolle nieuwe grondstoffen die terugkomen in tal van objecten die we dagelijks gebruiken en vasthouden. Denk bijvoorbeeld eens aan je oude smartphone: het is als het ware een schat aan recyclebare metalen, van koper in de bedrading tot zeldzame metalen in de microchips!

De circulaire economie in actie 

In de circulaire economie is het idee eenvoudig: maak, gebruik, recycle, en herhaal zoveel als je kunt. De huidige lineaire aanpak van de wereldwijde economie staat echter in schril contrast - winnen, gebruiken en weggooien. De circulaire economie streeft er echter na om al de waarde die is gecreëerd te behouden en misschien zelfs wel te vermenigvuldigen. Metaalrecycling speelt hierbij een prominente rol.

Zie metaalrecycling als onderdeel van een natuurlijk ecosysteem: in de natuur gaat er immers niets verloren! Een blad dat van een boom valt, wordt afgebroken en voedt de grond, zodat nieuwe planten de kans kunnen krijgen om te groeien.

Waarom deze vergelijking? Omdat het in de metaalrecycling er op een vergelijkbare manier aan toegaat. Een oude auto, bijvoorbeeld, kan worden ontmanteld, waarbij de metalen worden gerecycled en terugkomen in de vorm van nieuwe producten, van fietsframes tot blikjes!

Metaalrecycling: een hoofdrol in de groene beweging?

Het behoud van de kwaliteit van metalen, zelfs na talloze recyclingprocessen, maakt ze een sleutelcomponent in deze groene beweging. Dus de volgende keer dat je een blikje frisdrank opent, onthoud dan: dat aluminium en tal van andere metalen nog eeuwenlang kunnen meegaan in talloze nieuwe vormen.

Meer weten over hoe metaalrecycling er in de praktijk aan toe gaat? Bezoek JansenGroup.com voor het behoud van ruwe waardevolle materialen in de waardeketen.

   

standaard