Dit zijn de vaardigheden van een goede bouwvakker

Dit zijn de vaardigheden van een goede bouwvakker

20/02/2024

Ben je van plan om binnenkort te beginnen als bouwvakker, of wil je graag een vakopleiding binnen deze sector volgen? Dan is dat zeker geen slecht plan, want de komende tijd moeten er veel woningen en bedrijfspanden gebouwd worden om het tekort op te lossen. Je maakt dus een goede keuze wanneer je in de bouw aan de slag gaat. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om te beseffen dat de bouw niet voor iedereen geschikt is.

Het woord bouwvakker is natuurlijk een overkoepelende term. Er vallen meerdere vakspecialisten onder, zoals schilders, metselaars, timmermannen en nog veel meer. Elke specialist heeft natuurlijk specifieke vaardigheden nodig, maar tegelijkertijd zijn er ook algemene vaardigheden die elke bouwvakker nodig heeft.

Handig met software zijn

In deze tijd moet je als bouwvakker goed met software overweg kunnen. De tijden van handgeschreven papiertjes zijn zo goed als voorbij en vrijwel alles verloopt nu digitaal. De hoeveelheid administratie die je hebt is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren.

Grote bouwbedrijven hebben immers meer administratie dan een zzp’er. En als je bijvoorbeeld ook projectmanager van een bouwproject bent, dan moet je ook veel andere zaken regelen, zoals de oplevering. Gelukkig is er tegenwoordig een speciale app oplevering bouw die het gemakkelijk voor projectmanagers maakt.

Goed rekenen

Wanneer je als specialist binnen de bouw aan de slag wilt, dan moet je in eerste instantie natuurlijk een echte aanpakker zijn. Je houdt er ongetwijfeld van om lekker bezig te zijn, want anders had je wel voor een kantoorbaan gekozen.

Een bouwvakker moet echter ook goed kunnen rekenen. Je moet bij veel beroepen binnen de bouwsector namelijk nauwkeurige metingen verrichten. Daarom heb je een goed begrip van elementaire wiskunde nodig.

Het belang van communicatieve vaardigheden

Misschien ook niet een eigenschap waar je direct aan denkt, maar als bouwvakker heb je zeer veel aan communicatie vaardigheden. Die heb je om meerdere redenen nodig. In de eerste plaats werk je met verschillende klanten en je komt vaak ook bij ze thuis. Je moet dan klantvriendelijk zijn, vragen beantwoorden en luisteren naar hun wensen.

Maar natuurlijk werk je binnen de bouw ook altijd samen met anderen. Elk bouwproject is immers een grote uitdaging. Je moet dus goed kunnen samenwerken met je collega’s en daar heb je ook communicatieve vaardigheden voor nodig.

Een goede conditie

Werken binnen de bouw is leuk, uitdagend maar tegelijkertijd ook zwaar. Om die reden is het belangrijk om een goede conditie te hebben. Dit zorgt er niet alleen voor dat je het werk met verve kunt uitvoeren, maar dan heb je na het werk ook nog wat aan de rest van je dag. Een goede conditie brengt overigens ook andere voordelen met zich mee. Je weerstand verhoogt en je hebt minder last van stress. 

Dit zijn de vaardigheden van een goede bouwvakker

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.