Dit is waarom gedegen bodemonderzoek zo belangrijk is

30/09/2024

Ben jij de trotse eigenaar van een stuk land of terrein? Of ben je van plan om grond te kopen voor jouw droomproject? Dan is het verstandig om een bodemonderzoek en soms ook een partijkeuring uit te laten voeren. In dit artikel lees je hoe, wat en waarom.

Wat is een bodemonderzoek?

Voordat we ingaan op het profijt dat je hebt aan een goed bodemonderzoek, belichten we eerst even in het kort wat dit precies inhoudt. Het is een onderzoek waarbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de grond, zodat het letterlijk naar boven komt of er sprake is van bijvoorbeeld verontreiniging. Dit gebeurt aan de hand van twee dingen: het bekijken van de historie en het onderzoeken van bodemmonsters.

Aan de hand hiervan wordt een officieel rapport opgesteld, waarin precies staat of er wel of geen verdere stappen nodig zijn voordat de werkzaamheden kunnen worden voortgezet. Maar ook als er geen sanering nodig is kan een bodemonderzoek nuttige informatie bevatten, bijvoorbeeld over de materialen die moeten worden gebruikt voor de fundering etc.

Het is dus naast een middel voor het beschermen van ons milieu, ook een onderzoek dat bijdraagt aan de veiligheid van ieder bouwproject. Vooral voor projecten waarbij graafwerkzaamheden een belangrijke rol spelen.

Wat is een partijkeuring

Indien grond verplaatst moet worden, dan hebben we het over een partijkeuring. Iets waar vooral zakelijke projectontwikkelaars mee te maken krijgen, denk aan het verplaatsen van baggerspecie (waterbodem), het toepassen van bouwstoffen en dergelijke. Stel dat iedereen zomaar grond zou mogen verplaatsen, zou dit namelijk zeer schadelijke gevolgen hebben voor ons grondwater.

Wanneer moet je een bodemonderzoek laten uitvoeren?

Zodra je te maken krijgt met graafwerkzaamheden, is het verplicht om een milieukundig bodemonderzoek te laten doen. Dit geldt zowel voor grote (kelder, aanbouw, woning) als kleine projecten (kabels, zwembad). Het onderzoek is tevens vereist zodra je een bouwvergunning aanvraagt.

De eerste stap is een vooronderzoek, zodat er een beter beeld kan worden gevormd van de eventuele vervuiling en de betrokken bodemlagen. Ook het grondwater komt hierbij aan bod. Er wordt gekeken naar de historie, zodat er een belangrijke basis kan worden gelegd en  deskundigen beter weten hoe en waar monsters moeten worden genomen.

Als er geen informatie is, dan wordt er voor een standaard bodemonderzoek gekozen (dat ook wel een verkennend onderzoek wordt genoemd). Iets wat veel wordt gedaan bij een aanbouw, het bouwen van kelders en nieuwbouwwoningen. Wederom inclusief een rapport en bijbehorend advies, indien het blijkt dat er vervolgstappen nodig zijn.

Belangrijke voordelen

Tot slot nog even alle voordelen van een gedegen bodemonderzoek op een rij:

  • Je komt niet voor verrassingen te staan
  • Je weet precies welke eventuele vervolgstappen nodig zijn
  • Het zorgt voor veilige constructies
  • Een bodemonderzoeksrapport is een goede richtlijn voor eventuele extra kosten en tijd
  • Het draagt bij aan een beter milieu
  • Het is een verplicht onderzoek en door tijdig te handelen, voorkom je onder andere extra kosten voor een spoed bodemonderzoek
  • Je bent straks in het bezit van betrouwbare meetresultaten, voor het verkrijgen van alle nodige vergunningen
  • Alles voldoet aan de wettelijke vereisten, mits je natuurlijk kiest voor een betrouwbare partner in milieutechniek

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.