Creatief aan de slag: dit kan je allemaal maken met epoxy hars!

Gepubliceerd op 06 Maart 2023
Creatief aan de slag: dit kan je allemaal maken met epoxy hars!
Creatief aan de slag: dit kan je allemaal maken met epoxy hars!

Epoxy giethars is een zeer veelzijdig materiaal. Het is zowel functioneel als decoratief. Benieuwd wat het precies is en wat je er allemaal mee kan maken? Lees dan zeker verder!

Wat is epoxy hars?

Epoxy giethars of epoxy resin is een veelzijdige tweecomponentenlijm waarmee je zowel praktische als decoratieve en creatieve klussen of projecten mee kan maken. Het is een kunststof die door een chemische reactie van een vloeistof (basiscomponent hars en vloeibare verharder) naar een vaste stof transformeert. Universele epoxy hars is zowel toepasbaar om je meubels een beschermende topcoat te geven als om resin art kunst te maken.

Wat kan je er mee maken?

Bijzondere houten ‘River’ tafel

Een River tafel of boomstamtafel is zeer populair. Wellicht zag je ze al wel eens voorbij komen op Instagram of Pinterest. De tafel bestaat uit 2 stukken hout met in het midden een gekleurde epoxy giethars die als het ware als een rivier door het hout stroomt. Leuk om zelf te maken en een echte eyecatcher in je interieur!

Beschermende coating voor je meubels

Heb je net een nieuwe keukentafel gekocht? Of wil je je aanrecht of meubilair beschermen tegen krassen? Dan kan je een transparante laag epoxy giethars aanbrengen op de gewenste meubels. De beschermende topcoat zal er bovendien voor zorgen dat je meubel, tafel of aanrecht makkelijk te onderhouden is. Ook geeft de transparante epoxy een mooi diepte-effect.

Tafelblad met marmerlook

Wil je je bestaande tafel pimpen met een marmerlook? Ook dat kan met epoxy hars!

Resin art

Resin art is kunst in 2D of 3D gemaakt van epoxy hars. Aan de hars kan je naar eigen keuze (gedroogde) bloemen, (glow in the dark) pigmenten, glitters, belichtingsdraden, foto’s, uitgeprinte letters, kristallen of objecten toevoegen en deze elementen ingieten. Je kan de kleuren door elkaar mengen en met verschillende technieken mooie resultaten bekomen. Bekende resin art is bijvoorbeeld een surfplank of schilderij met ocean-effect of sieraden!

Epoxyvloer

Een vloer is wellicht één van de meest gekende toepassingen van epoxy giethars. Epoxy is dubbel zo sterk als beton en daarom uitermate geschikt als ondergrond. De chemische reactie van vloeibare epoxy (hars) en een vloeibare harder zorgt ervoor dat de vloeistof uithardt en verandert in een vaste stof. Een epoxyvloer is heel sterk en waterdicht. Daarom is het ideaal als vloer in bedrijven, magazijnen, opslagruimtes, garages en productiehallen.